Sikiön liikkeet
Raskaana oleva nainen tuntee noin 80-90 % kaikista sikiön liikkeistä. Ensisynnyttäjä tuntee ensimmäisen kerran sikiön liikkeitä noin 18-20 raskausviikolla ja uudelleen synnyttäjä noin 16-18 raskausviikolla.
Sikiön liikkuminen
Sikiön liikkeitä säätelee keskushermosto. Mikäli se saa riittävästi happea ja ravinteita istukan kautta, sikiö liikkuu normaalisti. Yleensä sikiöt liikkuvat noin 3-50 kertaa tunnissa ja välillä pitävät noin 20-40 minuutin taukoja. Liikkeet voivat olla yksittäisiä töytäisyjä tai liikesarjoja, hyvin heikkoja liikkeitä tai voimakkaita potkuja. Sikiön liikemäärät pysyvät lähes samanlaisina koko raskausajan. Äidin liikkuminen tai fyysinen rasitus voi vähentää sikiön liikkeitä hetkellisesti.
Jokainen sikiö on jo tässä vaiheessa yksilö ja liikkuu omalla rytmillään. Tämän vuoksi sikiöiden liikkumista ei pidä verrata aikaisempiin omiin raskauksiin tai toisten naisten tuntemuksiin.
Sikiön liikkeiden tuntuminen
Sikiön liikkeet välittyvät kohdun seinämän läpi vatsaseinämän hermoihin. Liikkeiden tuntemiseen vaikuttaa esimerkiksi sikiön asento, istukan sijainti sekä suunta, johon sikiö potkii sekä liikkeiden voimakkuus.
Sikiön liikkeiden väheneminen
Jos sikiön liikkeet vähenevät tai muuttuvat vaisuksi, on suositeltavaa tehdä liikelaskentaa* ja tarvittaessa olla herkästi yhteydessä neuvolaan tai synnytyssairaalaan. Liikkeiden väheneminen voi olla merkki sikiön alkavasta hapenpuutteesta, johon pitää suhtautua aina vakavasti.
Sikiön liikelaskenta*
Laskenta suositellaan tehtäväksi noin 32 raskausviikolta lähtien, varsinkin, jos sikiö liikkuu vaisusti. Liikkeitä pitäisi tuntea vähintään 10 kappaletta yhden tunnin aikana.
Liikelaskenta tehdään aina kylkimakuulla. Kaikki erilliset liikkeet lasketaan. Hikan aiheuttamaa liikettä ei lasketa. Jos liikkeitä ei tule 10 tunnin aikana, pitäisi liikelaskenta tehdä uudestaan hetken kuluttua. Tässä tapauksessa liikelaskentojen välillä kannattaa syödä tai juoda jotain makeaa. Jos liikkeitä ei edelleenkään tule tarvittavaa määrää, pitää olla yhteydessä omaan neuvolaan tai synnytyssairaalaan.
Lue lisää aiheeseen liittyvää: