Työkykyä edistävät teot osaksi arkea ja mukaan lomakaudelle
Firstbeat ja Mehiläinen Työelämäpalvelut järjestivät webinaarin toukokuun lopussa, jossa keskusteltiin palautumisen haasteista ja annettiin vinkkejä kesälomalla ja arjen keskellä tehtäviin pieniin muutoksiin, joilla isoja vaikutuksia jaksamiseen ja palautumiseen. Keskustelemassa olivat Mehiläisen johtava organisaatiopsykologi Pekka Tölli, palvelujohtaja Anna Gustafsson ja Firstbeatin johtava asiantuntija Jaakko Kotisaari.
Firstbeatin tietokannan mukaan heikkokuntoisten osuus kasvaa vuosi vuodelta ja tuoreen liikuntaraportin mukaan (2018–2022) suomalaiset viettävät suurimman osan valveillaoloajastaan paikallaan istuen tai makoillen. Vastaavasti Mehiläisen sairauspoissaolodatan mukaan tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat korona-ajan jälkeen taas nousussa ja tässä yhtenä syynä voi olla liikkumattomuuden kasvu mm. lisääntyneen etätyön myötä. Toisaalta yhä enenevässä määrin moni työ on nykyään kovin epäaktiivista.
Lähestyvää lomakautta ajatellen, Firstbeat data näyttää myös sen, että kesäkautena unen määrä ja liikunta vähenevät ja näin ollen palautuminen voi olla puutteellista. Toisaalta lomakausi antaa mahdollisuuksia lepoon. Palautumisen ja jaksamisen kannalta tärkeää onkin muistaa tasapaino ja kokonaisvaltaisuus.
Miten voimme pitää huolen siitä, että jo kevätkaudella teemme asioita, jotka mahdollistavat kesälomalla rentoutumisen?
Mehiläisen työfysioterapeutti Anna Gustafssonin vinkit aktiivisuuden lisäämiseen ja palautumiseen.
Muista tasapaino. Kuormittunut mieli tarvitsee lepoa ja taukoa ja keho vastaavasti liikettä. Jos keho ei voi hyvin, eikä saa riittävästi liikettä, vaikuttaa tämä myös suoraan mielen hyvinvointiin.
Jos työpäivän jälkeen tuntuu, ettet jaksa tehdä mitään, kokeile kävelyä tai muuta liikuntaa 10–15 minuutin verran. Jos vielä sen jälkeen tuntuu, ettet jaksa, on silloin syytä levätä.
Muista palautuminen jo arjessa ja työpäivinä eikä vasta lomalla. Pienetkin tauot tekevät ihmeitä, joten mieti, miten voisit lisätä liikuntaa työpäivien lomaan ja taukoihin.
Mieti, voisitko hyödyntää loma-aikaa myös pidempikestoisempaan treeniin. Hyvä kunto auttaa palautumaan töistä ja lisää suorituskykyä.
Usein ennen kesäkautta on kova kiire ja niin arki kuin työ on kuormittavaa. Kun kesäloma vihdoin koittaa, menee kaikki energia kuormituksesta palautumiseen eikä jaksa tehdä oikein mitään muuta. On tärkeä muistaa, että kesälomaa ei ole tarkoitettu kuormituksesta selviytymiseen vaan loman aikana olisi tarkoitus palautua ja kerätä voimia.
Mehiläisen johtavan organisaatiopsykologi Pekka Töllin vinkit, miten mieltä voi auttaa palautumaan.
1. Irrottautuminen työstä on olennainen osa palautumista. Koeta irrottaa ajatukset työstä ja poistu fyysisesti pois työpaikalta. Etätöissä voi hyödyntää esim. siirtymisen eri huoneeseen tai pienen kävelyn eli työmatkan tekemistä. Muista tehdä sopivat rajat työn ja vapaa-ajan välille.
2. Muista rentoutua itsellesi sopivilla tavoilla. Ulkoile, liiku luonnossa, löhöile tai meditoi, lue kirjoja tai kuuntele musiikkia. Tärkeintä on tehdä sitä, mikä tuottaa itselle eniten iloa ja rentoutumista. Muista, että rentoutumista ei voi suorittaa.
3. Salli itsellesi vapaus tehdä asioita, joita itse haluat. Useimmilla on paljon vaatimuksia ja toiveita täytettävänä harrastusten, lasten tai perheen myötä. Järjestä aikaa asioille, joita haluat itse tehdä. Terve itsekkyys ja kieltäytyminen asioista, joihin ei ole voimia, on sallittua.
4. Taitoharjoittele ja kehitä itseäsi. Altista itsesi uusille kokemuksille, jotka vaativat täysin erilaista osaamista kuin työsi vaatii. On tärkeää haastaa itseään hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla.
5. Tee asioita, jotka ovat itsellesi merkityksellisiä. Ne voivat olla hyvin pieniä asioita, esimerkiksi omien läheisten kanssa olemista ja tukemista tai esimerkiksi vapaaehtoistyötä.
6. Vaali tärkeitä ihmissuhteita. Yhteenkuuluvuuden tunne on tärkeää, joten muista vaalia itsellesi mielekkäitä ihmissuhteita ja ole mukana itsellesi tärkeissä yhteisöissä. Tässäkin laatu korvaa määrän eli älä uuvuta itseäsi yrittämällä olla mukana kaikessa.
Toivottavasti sait vinkkejä, joista voisit hyötyä niin arjessa, työssä kuin lomalla. Mikäli oma jaksamisesi tai vointisi mietityttää, olethan yhteydessä työterveyteen matalalla kynnyksellä.
Liikkumiseen, aktiivisuuteen ja kehon hyvinvointiin liittyvissä asioissa voit olla suoraan yhteydessä työfysioterapeuttiin, mielen ja hyvinvoinnin asioissa vastaavasti työterveyshoitajaan. OmaMehiläinen ja sen palvelut kuten Digiklinikan työterveysasema ja Huoli omasta jaksamisesta -chat palvelevat myös koko kesän 24/7.
Jos haluat kuulla lisää miten voit tukea työntekijöidesi hyvinvointia käytännössä, ole yhteydessä työterveyden yhteyshenkilöönne tai lähetä sähköpostia firstbeatlife@mehilainen.fi.
Artikkeli on kirjoitettu Firstbeatin ja Mehiläisen 30.5.2023 pitämän webinaarin pohjalta.