Hetsätningsstörning, BED
Specialist i artikeln
Reviderad 2024-06-18
Hetsätningsstörning i korthet:
- Symtomen på hetsätningsstörning (på engelska binge eating disorder, BED) kan lindras och man kan återhämta sig från den. Kompetent, aktiv och multidisciplinär behandling är centralt.
- Våra läkare kan planera behandlingen och bedöma var den är lämplig att genomföra. Psykosocial behandling och näringsterapi är centrala behandlingsformer.
- När man behandlar hetsätningsstörning är det viktigt att samtidigt behandla psykiskt och fysiskt välbefinnande samt konkreta ätstörningssymtom.
- Vårt multiprofessionella ätstörningsteam stöder dig i huvudstadsregionen.
Symtom på hetsätningsstörning
- Tankarna hos den som lider av hetsätningsstörning domineras av ätande, och upprepat överätande hör till symtombilden.
- Hetsätning följs ofta av en stark skuldkänsla.
- Människor som lider av hetsätningsstörning har ofta en negativ självbild eller relation till kroppen.
- Hetsätningsstörningen kan ha både psykiska och fysiska symtom och konsekvenser. Ofta är den förknippad med psykiska symtom såsom depression och ångest. Hetsätningsstörningen kan också orsaka fysiska symtom såsom tarmbesvär, viktförändringar eller ökad risk för diabetes.
Behandling av hetsätningsstörning
Man kan få hjälp och lindring för symtom på hetsätningsstörning och återhämta sig från ätstörningen. Centrala behandlingsformer vid behandling av hetsätningsstörning är psykosociala och psykoterapeutiska behandlingar samt näringsterapi. Bedömning av en läkare är viktigt om dina symtom är allvarliga och du lider av fysiska symtom.
Till god behandling hör kunnigt multidisciplinärt samarbete och samtidigt fokus på psykiskt och fysiskt välbefinnande, samtidiga andra psykiska symtom och konkreta ätstörningssymtom.
När man behandlar hetsätningsstörning är det viktigt att bl.a. stöda regelbundet och tillräckligt ätande, sluta gå ner i vikt, förstå symtomens betydelse i det egna livet, identifiera och stärka hälsosamma sätt att reglera känslor i stället för hetsätande, stärka självkänslan och relationen till kroppen, bearbeta egna föreställningar och tankemönster samt behandla eventuella andra samtidiga psykiska symtom.
När ska jag kontakta en expert?
Om du vill prata med våra experter finns vårt multidisciplinära ätstörningsteam som stöd för dig i huvudstadsregionen. Behandlingen utförs som öppen vård.
- Psykiatrerna i ätstörningsteamet kan planera behandlingen, bedöma behovet av behandling och vid behov anpassa den.
- Psykologer och psykoterapeuter i ätstörningsteamet erbjuder både stödsamtal, kortare psykosociala behandlingar och längre psykoterapier. Behandlingen fokuserar både på att minska de konkreta symtomen och på det psykologiska arbetet.
- Näringsterapeuterna i ätstörningsteamet ger näringsterapi och hjälper till att normalisera ätbeteendet.
- Allmänläkarna och barnläkarna i ätstörningsteamet bedömer fysiska symtom förknippade med hetsätningsstörningen och ditt behov av blodprover och andra undersökningar.
Andra relaterade tjänster
Första besöket på mentalvården 89 €
Ta ett lätt första steg mot tjänster för psykiskt välbefinnande. Du får en tid snabbt – utan remiss.
Psykoterapeut
Erbjuder behandling baserad på diskussion och funktionella metoder som har som mål att främja det psykiska välbefinnandet.
Rehabiliterande psykoterapi som ersätts av FPA
Psykoterapitjänst baserad på en psykiaters bedömning och beviljad av FPA för att upprätthålla och återuppbygga arbets- och studieförmåga.
Vanliga frågor om hetsätningsstörning
Hetsätningsstörning, även känt som BED (Binge Eating Disorder), är en ätstörning där en person äter stora mängder mat på en kort tid vid upprepade tillfällen, och samtidigt upplever att hen tappat kontrollen. Detta leder ofta till starka skuld- och skamkänslor. Hetsätningsstörning skiljer sig från bulimi genom att inte innefatta regelbundna kompensationssätt, såsom att kräkas eller motionera överdrivet.
Centrala symtom på hetsätningsstörning är okontrollerade hetsätningsanfall, där personen äter betydligt mer mat än vad de flesta människor skulle äta vid samma tidpunkt och under liknande förhållanden. Efter hetsätning upplever personen ofta kraftiga skuldkänslor och depression. Långsiktiga konsekvenser kan vara viktökning, problem med självkänslan och social isolering.
Hjälp för hetsätningsstörning ges bl.a. i huvudstadsregionen av Mehiläinens multidisciplinära ätstörningsteam, som erbjuder heltäckande stöd och vård. Du kan också börja med att diskutera din situation med en yrkesperson inom hälso- och sjukvården, som kan bedöma hur allvarliga dina symtom är och hänvisa dig till lämplig behandling.
Behandlingen av hetsätningsstörning innefattar vanligtvis ett multidisciplinärt tillvägagångssätt, som innehåller möten med en psykolog eller psykoterapeut, näringsbehandling och vid behov medicinering. Behandlingen fokuserar på att normalisera ätbeteendet samt hantera hetsätning och känslor som hör ihop med det. Det är också viktigt att förstärka självkänslan och relationen till kroppen samt behandla eventuella underliggande psykiska problem, såsom depression eller ångest.