Yhteishaku
Peruskoulun päättyminen tarkoittaa monen kohdalla suuria muutoksia. Osa nuorista kokee innostusta uuden äärellä, mutta toisaalta osalle muutos voi olla haasteellinen ja kuormittava.
Kevät on monelle peruskoulun päättävälle nuorelle jännittävää aikaa. Yhteishaku lähestyy peruskoulun tullessa monen kohdalla päätökseen ja nuorten tulee tehdä valintoja toisen asteen opintojen suhteen helmi-maaliskuussa. Vuonna 2021 oppivelvollisuus laajeni ja toisen asteen opinnoista tuli maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Yhtenä oppivelvollisuuden laajentumisen tavoitteena on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen koulutuksen, jonka avulla kyetään osaltaan ehkäisemään syrjäytymistä.
Peruskoulunsa päättävät nuoret tarvitsevat kevään aikana tukea niin omilta vanhemmiltaan kuin koulutuksen järjestäjältäkin. Jokaisen nuoren tulisi löytää toisen asteen opinnoista itselleen soveltuva vaihtoehto, joka motivoi sekä on vaatimuksiltaan nuoren taidot huomioiva. Toisen asteen opintojen valmiiksi saattamista seuratessa on huomattu, että etenkin ammatillisissa opinnoissa opintojen keskeyttäminen on kasvanut ja riski keskeyttämiseen lisääntyy jo 2. ja 3. hakuvaihtoehdon kohdalla. Tärkeää olisi, että jokainen nuori löytäisi itselleen realistisen ensimmäisen hakuvaihtoehdon, joka tukee opintojen loppuun saattamista. Opintojen keskeyttämisen taustalta löytyy usein motivaatioon liittyviä tekijöitä sekä mielenterveyden haasteita.
Peruskoulun päättyminen tarkoittaa monen kohdalla suuria muutoksia. Osa nuorista kokee innostusta uuden äärellä, mutta toisaalta osalle muutos voi olla haasteellinen ja kuormittava. Osalla tilanteeseen liittyy ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Monen nuoren kohdalla tuttu ja turvallinen sosiaalinen verkosto, jonka tiedetään lisäävään opintoihin kiinnittymistä, muuttuu. Osa taas saattaa kokea muutoksen uutena mahdollisuutena.
Tämä nivelvaihe on hyvä huomioida peruskoulun lopussa yhteisötasolla varaten riittävästi aikaa ja tilaa käsitellä eteen tulevaa muutosta. Osalle, muutokseen vahvemmin reagoiville nuorille, saattaa olla myös tarpeen tarjota yksilöllistä tukea esimerkiksi opiskeluhuollon psykologin toimesta. Opiskeluhuollon psykologi voi olla myös apuna yhdessä koulutuksen toimijoiden kanssa moniammatillisessa yhteistyössä suunnittelemassa nuoren jatko-opintopolkua ja kirjoittaa esimerkiksi tarvittavat suositukset harkinnanvaraista hakua varten. Osa oppilaista on saanut paljon tukea peruskoulussa niin oppimiseen kuin esimerkiksi mielenterveyteen liittyviin tekijöihin. Usein opintopolun nivelvaiheet ovat kriittistä aikaa ja on hyvä varmistaa etenkin tukea tarvitsevien nuorten kohdalla yhdessä nuoren kanssa tukitoimien riittävä siirtyminen ja huomioiminen myös uudessa oppilaitoksessa.
Mehiläinen Psykologipalveluilla on usean vuoden vahva kokemus opiskeluhuollon psykologipalveluiden järjestämisestä aina esiopetuksesta toiselle asteelle. Tarjoamme myös koulutuksen järjestäjille suunnattuja palveluita mm. konsultaatiota sekä tukea yhteisöllisen opiskeluhuollon toteuttamisen tueksi.
Vastaava psykologi Juulia Lahdensuo
20.2.2024