Ändringarna i arbetarskyddslagen träder i kraft den 1 juni 2023
Företagshälsovårdens uppgift är att stödja företagen i att främja åtgärder på arbetsgemenskapsnivå och i frågor som rör arbetssäkerhet. Ändringarna i arbetarskyddslagen specificerar arbetsgivarens arbetarskyddsskyldigheter. Läs om lagändringen, vad arbetsgivare bör ta hänsyn till i detta avseende och hur företagshälsovården kan stödja ert företag.
Lagändringarna i korthet
Syftet med lagen är att främja orken i arbetet för personer över 55 år och att minska på förtidspensionering. Syftet med lagändringarna är att förhindra arbetsoförmåga och förbättra de anställdas möjligheter att upprätthålla sina arbetsförmåga och arbeta längre.
- Arbetsgivarens omsorgsplikt preciseras
- Riskerna relaterade till åldrande måste identifieras
- Fysiska och psykosociala belastningsfaktorer i arbetet måste beaktas
- Arbetarskyddslagens grundläggande bestämmelser om graviditetsskydd klargörs
Läs mer på ArbetshälsoinstitutetsExtern länk och StatsrådetsExtern länk webbplatser
Hur företag ska beakta ändringarna i arbetarskyddslagen
Lagändringen kräver att företagen uppmärksammar vissa områden inom personalförvaltning och eventuella förändringar i företagets verksamhet.
Arbetsgivarens omsorgsplikt
Att ta hänsyn till de individuella behoven hos personer med partiell arbetsförmåga i arbetsarrangemang och arbetsändringsbehov är kärnverksamheten i företagets tidiga stöd.
- chefernas aktiva genomförande, registrering och uppföljning av tidiga stödåtgärder samt åtgärdernas transparens för hela personalen
- samarbete med företagshälsovårdsteamet i processen för stöd till arbetsförmågan, inklusive företagshälsovårdsförhandling
- informationssäkra arbetsmetoder i samarbetet kring ledning av arbetsförmåga
Hänsyn till ålder, graviditet och andra individuella egenskaper
Hänsyn till anställdas särskilda behov i början och i slutet av karriären samt vid graviditet är en del av företagets personalpolitik. Att använda arbetsarrangemang som tar hänsyn till de olika arbetsuppgifternas särdrag (fysiska belastningsfaktorer, exponeringar, skiftarbete) bör prioriteras.
Hänsyn till fysiska och psykosociala belastningsfaktorer
Arbetsplatsen ska utföra riskbedömning som en fortlöpande arbetssäkerhetsåtgärd även för de psykosociala belastningsfaktorerna vid sidan av de fysiska förhållandena. I framtiden måste arbetsgivarna ägna större uppmärksamhet åt de rekommendationer om ytterligare åtgärder som görs utifrån företagshälsovården arbetsplatsutredningen.
Företagshälsovårdsteamets kompetens bör utnyttjas för att initiera, främja och följa upp konkreta uppföljningsåtgärder för stöd på arbetsgemenskapsnivå och för chefsarbete. Dessa inkluderar bl.a. organisationspsykologiska åtgärder, bedömning av fysiska belastningsfaktorer genom ergonomipromenader, företagshälsovårdsförhandlingar på arbetsgemenskapsnivå.
Företagshälsovården stöder företagens arbetssäkerhetsledning
Arbetsoförmåga kan förebyggas och minskas med hjälp av systematisk ledning av arbetsförmågan. Ledning av arbetsförmågan är en del av företagets personalledning, som starkt stöds av företagshälsovården genom gemensamma verksamhetsmodeller. Ledning av arbetsförmågan är ett systematiskt samarbete mellan företagens interna aktörer och externa partner, vars framgång främjas genom gemensamt överenskomna mål, indikatorer och uppföljningsverktyg.
Företagshälsovården stödjer företaget i ledningen av arbetsförmåga. Syftet med företagshälsovården är att stödja och bedöma de anställdas arbetsförmåga för att möjliggöra snabb behandling samt medicinsk och yrkesinriktad rehabilitering. Företagshälsovården ger rekommendationer för arbetsarrangemang samt för främjande av en sund och trygg arbetsmiljö. Företagshälsovården stödjer hela arbetsgemenskapen och cheferna i den vardagliga ledningen av arbetsförmågan.
Företagshälsovårdens stöd i början och slutet av karriären
Mehiläinen erbjuder riktade tjänster till anställda i början och slutet av sin karriär samt till chefer och ledning. Stöd från företagshälsovårdens multidisciplinära team främjar välbefinnandet och arbetshälsan hos både unga och äldre anställda och förebygger också riskerna för arbetsoförmåga. Läs om våra tjänster nedan och be din kontaktperson på företagshälsovården om mer information.
Stöd i början av karriären
Mer än hälften av 20–29-åringarna (53 procent) är oroliga för sin ork och sitt mentala välbefinnande. Övergången till arbetslivet är en stor förändring som måste stödjas för en framgångsrik karriär. Vi erbjuder riktade tjänster till unga och deras chefer för att hjälpa den unga anställda att engagera sig i sin karriär och ta hänsyn till de fysiska, psykiska och sociala hälsoaspekterna.
Lär känna våra tjänster för stöd i början av karriären
Stöd i slutet av karriären
Visste du att indexet för arbetsförmåga hos 15–30 procent av personer över 45 år är måttligt eller dåligt? Planerade åtgärder behövs i god tid för att arbetet ska kunna fortsätta. Vi har skapat tjänster för ledning av arbetsförmågan för att ta hänsyn till utmaningarna med åldrande. Vi erbjuder lösningar för anställda över 50 år för ledning av den egna arbetsförmågan fram till slutet av karriären och för chefer i frågor gällande åldersledning.
Mer information
Ditt företags utsedda företagshälsovårdsteam hjälper gärna till och diskuterar er situation och nödvändiga åtgärder i samband med förändringen.