Mehiläinens arbetscoach stöder dig i karriärväxlingssituationer
Yrkesinriktad rehabilitering stöder och gör det möjligt för människor att antingen återgå till sitt eget jobb eller övergå till nya arbetsuppgifter om de på grund av hälsoskäl eller motivationsfaktorer inte kan fortsätta i sitt tidigare arbete. Vägen till fortsatt arbete planeras och genomförs alltid individuellt. Rehabiliteringen kan omfatta alternativ från arbetsprövning till omskolning. LokalTapiola och Mehiläinen har i flera år samarbetat för att främja återgång till arbetet för kunder som genomgår trafik- och olycksfallsrehabilitering.
Mehiläinens arbetscoach Sari Väisänen upplever att arbetscoachens arbete är mycket givande och intressant, och ingen dag är den andra lik. Arbetscoacharna fungerar som en del av företagshälsovården genom att stödja anställda i situationer där deras fortsatta arbete är hotat.
– Jag känner mig privilegierad då jag kan gå bredvid människor på deras väg mot förändring, till exempel mot nya anställningsmöjligheter. Försämrad arbetsförmåga eller förlust av arbetet kan vara stora kriser. I de flesta fall kan en gemensam genomgång av saken och nya arbetstillfällen öppna upp nya perspektiv och möjligheter att bygga den egna karriärvägen. Det bästa med att arbeta som arbetscoach är definitivt glädjen att lyckas när kunden börjar tro på sig själv och vågar att ta sina första steg mot nya karriärmöjligheter.
Handledning och stöd från LokalTapiola
Virpi Lehtos karriär inom drömyrket som florist tog en plötslig vändning när hon började uppleva hudsymtom på jobbet. Symtomen förvärrades småningom och hon diagnostiserades med en yrkessjukdom: allergisk kontaktdermatit som orsakades av prydnadsväxter. Hon var tvungen att överväga nya karriärvägar.
– Till en början var det inte lätt att anpassa sig till situationen då jag var tvungen att sluta mitt jobb. Jag jobbade ju med uppgifter som jag verkligen gillade, beskriver Virpi sin situation.
LokalTapiola beviljade Virpi stöd för ett yrkesbyte på grund av yrkessjukdom. För att utarbeta en yrkesplan och genomföra den hänvisades Virpi till Mehiläinens arbetsträningstjänster. Samarbetet med arbetscoachen Sari Väisänen inleddes.
Virpis kompetens, styrkor och intressen kartlades under gemensamma möten. Redan från början var Virpi intresserad av att arbeta med barn och ungdomar, eftersom hon redan hade viss erfarenhet av arbetet som barnskötare. En plan för arbetet som skolgångshandledare tog form. Virpi behövde också omskolning för att få anställning inom pedagogik.
– Försämrad arbetsförmåga eller förlust av arbetet kan vara stora kriser. I de flesta fall kan en genomgång av saken och nya arbetstillfällen tillsammans med arbetscoachen öppna upp nya perspektiv och möjligheter att bygga upp en ny karriärväg, säger Sari.
Mot yrket som skolgångshandledare
Det beslutades att gå vidare med en arbetsprövning för att bekräfta planen. Virpis arbetsprövning som skolgångshandledare vid en grundskola i Uleåborg varade i 5 månader, under vilken det upptäcktes att arbetet är lämpligt för Virpis hälsotillstånd.
– Arbetsprövningen är verkligen viktig, där lär man känna den verkliga arbetsbeskrivningen, säger Virpi.
Efter arbetsprövningen studerade Virpi för en yrkesexamen i pedagogisk verksamhet och handledning för att bli skolgångshandledare samt ledare för morgon- och eftermiddagsverksamhet och fick sin examen i juni 2022. Under sin arbetsprövning och sina studier fick hon ersättning från LokalTapiola.
– Studierna var givande, trots att jag var väldigt nervös i början. Min iver att lära mig nytt räckte ända till examen. Längden på utbildningen var helt lagom för mig. Jag ville snabbt få min examen, säger Virpi.
Under sina studier stärkte Virpi också sina kunskaper i en mångkulturell miljö genom praktik på en finsk hemskola i Spanien.
– Det var fint att se hur finländska barn och ungdomar studerade mitt i en främmande kultur, och också att få uppleva hur en gemenskap uppstod mellan dem. Jag fick stödja och vägleda deras studier. Denna två månaders praktik gav mig självförtroende i arbetet och stärkte känslan av att jag verkligen har hittat ett jobb där jag kan använda mina styrkor.
Virpi arbetade också i Finland som skolgångshandledare för ukrainska barn.
– Det var en fantastisk upplevelse att handleda elever jag inte hade något gemensamt språk med, bara ett kroppsspråk. Jag vill modigt bemöta alla slags människor och hjälpa alla. Jag vet hur jag ska vara en trygg och stark vuxen och stödja eleverna i skolan.
Ett nytt yrke och en ny karriär
Efter examen fick Virpi anställning som personlig assistent till en elev i grundskolan. Arbetscoachen Sari betonar att den avgörande faktorn har varit Virpi egen aktivitet, motivation och mod att gå mot nya yrkesutmaningar. Enligt Sari är den mest givande delen av att arbeta som arbetscoach att se någon hitta en ny karriär och en ny riktning för arbetslivet.
– Du var ett stort stöd i planeringen av en ny karriär för mig. Med din lugna natur och positiva attityd gav du mig känslan av att allt kommer att ordna sig på bästa sätt. Jag kände mig väl omhändertagen av en yrkesperson. Det nya jobbet känns meningsfullt och utmanande. Jag älskar att kunna arbeta med människor i en stor arbetsgemenskap med trevliga kollegor. Och bäst av allt, jag får hjälpa söta små barn i sina studier, beskriver Virpi.
När det gäller yrkesinriktad rehabilitering konstaterar Virpi följande:
– Jag är mycket tacksam för att jag fick yrkesinriktad rehabilitering och omskolning med stöd av LokalTapiola. LokalTapiola gav mig också en mycket professionell och individuell service. Dessutom är jag tacksam för att jag har hittat ett jobb med tillräckligt med utmaningar, möjligheter till fortbildning och avancemang i branschen. Det var inte lätt att anpassa sig till förändringen. Jag var tvungen att ge upp ett jobb som jag gillade. Det krävde att jag verkligen funderade igenom saken. Jag gick igenom en kris, men jag kom ur den och känner nu att livet är bättre. Det var ju precis så det skulle gå!
Virpi Lehto
Texten är skriven av arbetscoach Sari Väisänen från Mehiläinen i Uleåborg.