Missbrukartjänster i arbetslivet
Användningen av rusmedel bland personer i arbetsför ålder i Finland har under det senaste decenniet förändrats på många sätt, vilket även bör beaktas i företagshälsovården. Arbetslivstjänsternas missbrukstjänster ger de anställda möjlighet till en smidig och övergripande vårdkedja för utmaningar och problem på alla nivåer relaterade till rusmedelsanvändning. Utöver omfattande förebyggande tjänster kan man med hjälp av servicemodellen säkerställa snabb och oavbruten vård för att lösa missbruksproblem.
Alkohol
Man dricker allt mer sällan för att bli berusad, men i stället mer regelbundet. Över 30 % av den vuxna befolkningen är riskanvändare.
Drogmissbruk
Användning av droger, särskilt cannabis, blir allt vanligare även bland arbetande.
Skyldigheter
Arbetsgivaren ansvarar för att utarbeta ett missbruksprogram med stöd av företagshälsovården. Missbruksprogrammet ingår som en del av verksamhetsplanen för företagshälsovården.
Enligt statsrådets förordning 1484/2001Extern länk ska företagshälsovården ge råd och vägledning om förebyggande av rusmedelsmissbruk och tidig identifiering av arbetstagare med rusmedelsproblem samt om vård och hänvisning till vård.
Missbrukar- och beroendevård hör till hälso- och sjukvårdens ansvar (hälso- och sjukvårdslagen 1326/2010 § 28Extern länk).
Arbetslivstjänsternas missbrukstjänster
Målet för missbrukstjänsterna är att göra det smidigare att återställa den anställdas arbetsförmåga genom terapeutiska interventioner i samarbete med arbetsgivarens representanter. Utöver tidig identifiering erbjuder vi riktad individuell missbrukarvård som en del av företagshälsovårdens multiprofessionella helhet för att upprätthålla och trygga arbetsförmågan.
Med hjälp av vår servicemodell kan vi:
- Förebygga och minska problem till följd a missbruk i all verksamhet på individnivå och i företagssamarbete
- Identifiera riskanvändning av rusmedel så tidigt som möjligt
- Stödja riskanvändare av rusmedel i att förändra sin rusmedelsanvändning för att förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande
- Behandla beroendet systematiskt och stödja arbetsförmågan hos den anställda med beroende genom multiprofessionellt samarbete
- Stödja återställandet av den anställdas arbetsförmåga i samarbete med den anställda, arbetsgivaren, företagshälsovården och vid behov andra samarbetspartner.
Mehiläinens missbrukartjänster har utvecklats som en modell i flera steg, där den anställda utifrån en strukturerad bedömning hänvisas till den vårdhelhet som är lämpligast för den anställda. Detta möjliggör tillgång till vård och hjälp i rätt tid och gör också modellen kostnadseffektiv för arbetsgivaren.
Eftersom vården av missbruksstörningar är en del av företagshälsovården som helhet, kan vi erbjuda multiprofessionellt samarbete vid behov och i rätt tid. Det finns mångsidiga alternativ för genomförandet av våren, såsom tidigt stöd och rådgivning, psykosocial vård, kamratstödgrupper, laboratorieundersökningar och digitala tjänster. En realistisk vårdplan och intervention i rätt tid förbättrar vårdresultatet.
Missbrukartjänster
En lägesbedömning av rusmedelsanvändningen är ett enkelt och snabbt sätt att få en bedömning av en anställds situation som görs av en yrkesperson inom missbrukarvården.
En lägesbedömning lämpar sig för arbetstagare
- som funderar över sin användning av rusmedel
- vars rusmedelsanvändning väcker oro hos personens chef
- om oro väcks inom företagshälsovården utifrån ett frågeformulär eller en experts iakttagelser
Lägesbedömningen inkluderar en lägesbedömning av kundens rusmedelsanvändning som görs av en yrkesperson inom missbrukarvården. Lägesbedömningen genomförs som en del av vårdhänvisningsprocessen som stöd för utarbetandet av vårdplanen. När man söker vård via företagshälsovården får företagshälsovårdens expert också en sammanfattning av situationen och en vårdrekommendation.
Lägesbedömningen görs individuellt för den anställda på Mehiläinens mottagning för missbrukarvård. Vid behov kan man komma överens om flera besök för arbetstagaren. Kan även genomföras som videomottagning.
För vem:
För en anställd när hen själv, chefen eller företagshälsovården är orolig över den anställdas rusmedelsanvändning och/eller välbefinnande. Lämplig för anställda för vilka livsstilshandledning är ett tillräckligt stöd.
Programmet inleds:
Kunden besöker en företagshälsovårdare med kompetens inom missbrukarvård, antingen på eget initiativ eller enligt hänvisning från företagshälsovården.
Innehåll (5 rådgivningsbesök):
- Individuell vårdplan med mål
- Identifiering av risksituationer och kartläggning av resurser
- Förändringsarbete
- Slutbedömning och vid behov rekommendation för fortsatt vård
- Max. längd 3 månader
För vem:
För en anställd när hen själv, chefen eller företagshälsovården är orolig över den anställdas rusmedelsanvändning och/eller välbefinnande, eller när en eventuell beroendediagnos med lindriga negativa effekter redan har identifierats.
Programmet inleds:
Remiss krävs. Kunden uppsöker missbrukarvården för en lägesbedömning av rusmedelsanvändningen enligt hänvisning från företagshälsovården.
Innehåll (10 vårdbesök och 2 vårdmöten):
- Individuell vårdplan med mål
- Identifiering av risksituationer och kartläggning av resurser
- Djupgående förändringsarbete
- Mellanbedömning och målgenomgång
- Slutbedömning och rekommendation för fortsatt behandling vid behov
- Längd 6 månader till 2 år
För vem:
För en anställd när hen själv, chefen eller företagshälsovården är orolig över den anställdas rusmedelsanvändning och/eller välbefinnande, eller när en eventuell beroendediagnos har identifierats.
Programmet inleds:
Remiss krävs. Kunden uppsöker missbrukarvården för en lägesbedömning av rusmedelsanvändningen enligt hänvisning från företagshälsovården.
Innehåll (20 vårdbesök och 3 vårdmöten):
- Individuell vårdplan med mål
- Identifiering av risksituationer och kartläggning av resurser
- Ett djupgående förändringsarbete med fokus på framtiden
- Mellanbedömning och målgenomgång
- Slutbedömning och rekommendation för fortsatt behandling vid behov
- Längd 6 månader till 2 år
En kamratstödsgrupp som leds av en missbrukarvårdare är avsedd för kunder som får missbrukarvård inom Mehiläinens Arbetslivstjänster eller tidigare har tagit del av tjänsterna, och som har utmaningar med användningen av alkohol eller läkemedel. Gruppens mål är att stödja vården eller upprätthålla förändringen efter vården.
Den slutna gruppen består av 4–6 personer. Gruppen samlas på distans för 1,5 timmar långa gruppmöten varje månad, sammanlagt 5 gånger. Man kan delta i gruppen anonymt.
Teman som behandlas i gruppen är bl.a.
- Metoder för att hålla sig nykter
- Hur man upprätthåller förändringen och välbefinnandet
- Utmaningar för välbefinnandet, t.ex. sömnsvårigheter
- Återfall som en lärdom
- Information om rusmedel och deras effekter
Förebyggande program som stöder hälsan och arbetsförmågan är ett alternativt sätt att stödja den anställda vid sidan av traditionella mottagningsbesök och de ingår i alla våra företagshälsovårdsavtal där användning av distanstjänster har avtalats.
Coachningarna kan inledas på företagshälsovårdarens mottagning eller via chatten Stöd i livsstilsförändringar i MinMehiläinens Digiklinik.
Program som vi erbjuder för hantering av missbruk och beroende:
- Fri från tobak – för att sluta röka (längd 13 veckor, inkluderar 3 möten med företagshälsovårdare och stöd på distans)
- Drick mindre – för att minska alkoholkonsumtionen (längd 12 veckor, inkluderar 3 möten med företagshälsovårdare och stöd på distans)
- Fri från problematiskt penningspelande – för personer som vill få kontroll över sitt spelande (längd 12 veckor, inkluderar 4 möten med företagshälsovårdare och stöd på distans samt 1 möte med arbetscoach)
- Våra företagshälsovårdskunder har också avgiftsfritt tillgång till den fem veckor långa coachningen Hur ser dina alkoholvanor ut? , som finns i tjänsten MinMehiläinen (även på svenska) Coachningen omfattar inte distansstöd eller möten, men du kan vid behov kontakta din egen företagshälsovårdare via MinMehiläinen.
Läs mer om våra förebyggande program som stöder hälsan och arbetsförmågan
Arbetslivstjänsterna som pionjärer inom missbrukarvården för personer i arbetsför ålder
Mehiläinens Arbetslivstjänsters missbrukartjänster är fortfarande så banbrytande att det tills vidare inte går att ge exakta uppskattningar av användningsgraden för dem.
När det gäller alkohol kan följande uppskattas utifrån rapporterExtern länk:
- I genomsnitt har cirka 9–10 % av företagens anställda alkoholproblem (omfattar inte riskanvändare eller drogmissbrukare)
- I allmänhet kan omkring 30 % av dem identifieras och nås av tjänsterna
- Exempelvis kan man konstatera att i ett företag med 1000 anställda innebär detta cirka 3 % av arbetstagarna, dvs. ca 30 personer per år
Vi uppskattar ändå att det eventuellt bara är 3–5 % av ett företags anställda som använder missbrukartjänster.
Du kan be er kontaktperson för företagshälsovården vid Mehiläinen om mer information om missbrukartjänsterna eller begära en offert.