Hjälp av LähiSparri för livets knutpunkter
Korttidsterapin LähiSparri, som pilottestades av LokalTapiola 2021, gav personalen tillgång till Mehiläinens tjänster för psykisk hälsa med låg tröskel. Syftet med sparring är att förebygga lång sjukfrånvaro och förbättra det övergripande välbefinnandet på arbetsplatsen.
Vilken väg vill jag gå i mitt arbete? Vilka slags utmaningar saknar jag härnäst? Hur kan jag bäst vara till nytta för mina närmaste kollegor och hela organisationen?
Många frågor som rör det egna arbetet snurrar i huvudet hos Marja Salminen från LokalTapiola. I sitt arbete som HRD-chef arbetar Salminen dagligen med frågor som rör kompetensutveckling, men hon hade fastnat i sina egna tankar och var i behov av en utomstående synvinkel.
- Även om min kognitiva förmåga är god, behövde jag sparring och fler perspektiv samt hjälp att öppna upp de tankelås som hindrade mig att gå vidare, berättar Salminen.
Salminen tog tag i möjligheten som hennes arbetsgivare LokalTapiola-gruppen erbjöd och bokade tid hos LähiSparri. Under mars–augusti 2021 genomförde LokalTapiola ett pilotprojekt genom vilket företaget erbjöd över tusen anställda som arbetar i Esbo tillgång till Mehiläinens tjänster för psykisk hälsa med låg tröskel. Syftet med LähiSparri var att uppmuntra personalen att söka hjälp så tidigt som möjligt och att förebygga lång sjukfrånvaro på grund av psykiska problem och utbrändhet.
Sparring för övergripande välbefinnande på arbetsplatsen
LähiSparri är som namnet antyder sparring – coachande samtal och stöd för övergripande ork och välbefinnande på arbetsplatsen. I pilotprojektet erbjöds de anställda en serie på fem besök med riktade behandlingar med låg tröskel, som inriktades på att lösa och lindra ett specifikt problem.
- Syftet är att ta itu med för stunden akuta frågor, hitta sätt att må bättre, upprätthålla orken och arbetsförmågan samt öka självkännedomen och medvetenheten om sitt eget välbefinnande, berättar psykologen och den kognitiva terapeuten Anna Andersén från Mehiläinen.
Enligt Andersén är det vanligt att människor drar sig för att boka tid eftersom de anser att deras egna problem är mindre än andras. I LähiSparri är det väsentliga en låg tröskel; en tid hos en terapeut kan bokas utan remiss från läkare och utan att berätta för chefen. Frågan som ska sparras kan handla om både arbete och privatliv, till exempel din eller någon annans hälsa eller oro för äldre föräldrar eller barn. Andersén påminner att människan är en helhet.
- Utanför arbetet finns alltid en hel livssituation och en total belastning för vilka man kan få stöd, uppmuntrar Andersén.
Inte bara förebyggande av sjukfrånvaro
Enligt Salminen fungerade den raska takten med fem möten i LähiSparri bra. På mötena var det möjligt att lösa ett problem och mellan mötena fanns tid att utveckla sitt eget tänkande.
- Under sparringen växte den egna tysta visdomen i förhållande till de egna tankarna. Var och en av oss har både ett dynamiskt och ett statiskt tankesätt. Jag märkte genom sparring att det finns andra perspektiv på saker och ting, berättar Salminen.
Pilotprojektets huvudsyfte var att förhindra uppkomsten av lång sjukfrånvaro, men enligt Andersén gav det även upphov till mycket annat.
- Det är bra för arbetsgivaren att människor börjar med sparring, lär sig om sig själva och får metoder för att öka den psykologiska tillfredsställelsen. Sparring handlar inte bara om att förebygga sjukfrånvaro, utan också om att öka prestationen och det psykiskt välbefinnandet, berättar Andersén.
Salminen uppmuntrar också andra att söka sig till sparring så tidigt som möjligt och med en låg tröskel.
- Om det finns knutpunkter i det egna livet, kan vi inte leva utan att de syns utåt. Sparringen gynnar en själv och omgivningen, både kollegor och familj, berättar Salminen.