
Hjärt- och kärlsjukdomar
Behandling av hjärt- och kärlsjukdomar börjar med att identifiera orsaken till symtomen
Hjärt- och kärlsjukdomar är vanliga folksjukdomar bland finländare. Behandlingen av hjärtsjukdomar är individuell och planeras alltid enligt behov. Behandlingen av hjärt- och kärlsjukdomar baseras främst på livsstilsförändringar och hantering av riskfaktorer. Majoriteten av dem med hjärt- och kärlsjukdomar behöver också permanent medicinering. Kardiologer, som är specialister på hjärt- och kärlsjukdomar, behandlar dessa tillstånd.
När ska man söka läkare för hjärtsjukdomar?
När symtom på hjärt- och kärlsjukdomar uppträder är det viktigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt. Ett fysiskt läkarbesök krävs ofta för undersökningar; ett telefonbesök räcker inte.
Sök medicinsk hjälp om:
- Du har återkommande bröstsmärta eller en tryckande känsla i bröstet.
- Andnöd förvärras eller uppträder i vila.
- Din hjärtrytm känns oregelbunden.
- Du upplever svår trötthet eller betydligt minskad prestationsförmåga.
- Det finns svullnad i anklar eller ben.
- Du har riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes eller högt kolesterol.
Vid akuta eller brådskande situationer, såsom plötslig svår bröstsmärta eller intensiv andnöd, ring omedelbart nödnumret 112.
Flexibla betalningsmetoder
Hos oss kan du flexibelt använda olika betalningsmetoder. Utforska våra tillgängliga betalnings- och finansieringstjänster och välj det alternativ som passar dig bäst.

Behöver du hjälp med din service?
Besök avsnittet Kundtjänst på vår webbplats, där du hittar omfattande instruktioner och tips för smidig användning av våra tjänster. Oavsett om det handlar om att boka tid, fakturering eller att ge feedback, är vi här för att hjälpa dig.

Vanliga frågor om hjärt- och kärlsjukdomar
Hjärt- och kärlsjukdomar är tillstånd som försämrar cirkulationssystemets normala funktion. De vanligaste av dessa är kranskärlssjukdom, hjärtsvikt, cerebrovaskulära störningar, högt blodtryck och störningar i lipidmetabolismen.
Hjärt- och kärlsjukdomar har ofta livsstilsrelaterade riskfaktorer.
Riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar inkluderar:
- Högt blodtryck
- Högt kolesterol
- Stress
- Övervikt
- Rökning
- Överdriven alkoholkonsumtion
- Fysisk inaktivitet
- Ohälsosam kost, särskilt hög salt- och mättat fettintag
- Diabetes och
- Vissa genetiska faktorer.
Män har en högre risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar än kvinnor, eftersom kvinnors livsstil i genomsnitt är bättre än mäns och kvinnliga hormoner ger skydd mot sjukdom.
Den mest betydande riskfaktorn och skyddande faktorn är arv. Om det finns många familjemedlemmar med hjärt- och kärlsjukdomar, och de har utvecklat sjukdomen relativt unga, är det lämpligt att adressera andra riskfaktorer ännu mer. Hälsosamma livsstilsval är alltid fördelaktiga.
Hjärtat undersöks med följande hjärtundersökningar:
- Aortabildning
- Genetiska tester (utförs i laboratorium)
- Metabolisk syndrom laboratorietest
- Hjärta ultraljudsundersökning (utförs vid kardiologens mottagning)
- Hjärta magnetisk resonanstomografi (utförs i bilddiagnostikenheten)
- Hertta risktest (utförs i laboratorium)
- Blodtryck-Hjärta laboratoriepaket (utförs i laboratorium)
- Arbets-EKG eller hjärtfilm (utförs i laboratorium)
- Långtidsregistrering av EKG (utförs i laboratorium)
- Kranskärl datortomografi, CT-skanning (utförs i bilddiagnostikenheten).
Om det finns många släktingar med hjärt- eller kärlsjukdomar, överväg att få hjärtats struktur undersökt med ultraljud och till exempel undersöka eventuell begynnande kranskärlssjukdom med kranskärl datortomografi. Behandlingen av sjukdomar är individuell och baseras både på symtom och risken för hjärthändelser.
Hjärt- och kärlsjukdomar är en stor folkhälsoutmaning eftersom de orsakar mycket funktionsnedsättning, sjukhusvistelser och för tidiga dödsfall. Behandlingskostnader, läkemedelskostnader och förlorade arbetsår resulterar i betydande ekonomiska förluster för samhället.