HIV och AIDS
HIV kan överföras via oskyddat sex eller HI-virus som sprids via nålstick. HI-viruset orsakar en permanent infektion som förstör människans immunsystem. Tidig upptäckt av HIV genom testning är viktigt för bästa möjliga resultat av behandlingen.
HIV och AIDS
- HIV och AIDS är inte samma sak, och inte alla med HIV har AIDS.
- HI-viruset kan överföras från en person till en annan genom blod eller sperma.
- HIV överföras från den väntande mamman till barnet under graviditet eller förlossning genom slidans och livmoderhalsens sekret.
- HIV kan inte botas helt, men tack vare den nuvarande HIV-medicineringen förkortas inte heller livslängden.
Tjänster
Om du misstänker att du har HIV på grund av oskyddat sex eller på grund av en använd injektionsnål, kan HIV-smittan undersökas med blodprover. Det lönar sig att söka sig till ett HIV-test i ett symtomfritt skede, ungefär en månad efter eventuell exponering. Vissa infektioner kan upptäckas med antikroppstester så tidigt som tre veckor efter smittan. Ett negativt HIV-testresultat är dock inte tillförlitligt förrän tre månader efter smittan.
Boka tid till blodprovstagningOm du misstänker att du har HIV eller någon annan könssjukdom kan du boka tid hos en specialistläkare inom hudsjukdomar för att undersöka smittan.
Du kan boka tid till en specialistläkare inom hudsjukdomar via tidsbokningen på nätet eller genom att ringa 010 414 00. (lna/msa)
Boka tid hos en hudläkareHur smittar HIV?
HI-viruset kan överföras från en person till en annan genom blod eller sperma. HIV överföras från den väntande mamman till barnet under graviditet eller förlossning genom slidans och livmoderhalsens sekret.
Kondom skyddar mot HIV som överförs genom oskyddat sex. Virussmittan kan överföras via blod till exempel vid injektion av intravenös narkotika med delade nålar. HIV kan inte passera genom frisk hud, så det finns ingen risk för smitta vid normala sociala kontakter.
Om man utsätts för HIV genom arbete, till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, polis, vakter eller städare, bör man omedelbart kontakta antingen en jourhavande läkare eller företagshälsovården. Om exponeringen sker i arbetet ska man följa arbetsplatsens instruktioner och agera omedelbart i enlighet med dem.
HIV-medicinering förebyggande eller efter exponering
Om du löper hög risk att exponeras för hiv-viruset kan personen förskrivas ett HIV-förebyggande preexponeringsprofylax (PrEP) eller postexponeringsprofylax (PEP).
PrEP (pre-exposure profylax) är en HIV-förebyggande medicinering som är avsedd att användas av HIV-negativa, sexuellt aktiva personer för att förebygga HIV-smitta. Förebyggande medicinering rekommenderas för personer som har hög risk för HIV. PrEP-medicineringen tas före HIV-exponering och när det används korrekt förebygger det effektivt HIV-infektioner. Inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland är PrEP-behandling (läkemedel och uppföljning) kostnadsfri för sina användare.
PEP (post-exponeringsprofylax) är ett läkemedel som tas efter exponering, som kan ordineras av en läkare i situationer där det finns en ökad risk för att få HIV-smitta. När behandlingen påbörjas inom 72 timmar efter exponering minskar risken för HIV-smitta. I Finland har infektionsläkare utfärdat en rekommendation om behovet av att läkemedel som tas efter exponering för HIV i samband med oskyddat sex.
HIV-symtom
Mindre än hälften av de smittade får första symtom två till sex veckor efter smittan. Vanliga symtom på HIV är:
- feber
- halsont
- eksem
- muskelvärk
- ledproblem
- huvudvärk
- förstorade lymfkörtlar
Den första fasens symtom försvinner inom en månad. I början av f örsta fasens symtom syns infektionen inte nödvändigtvis ännu i blodprover.
HIV-infektionen kan vara symtomfri i flera år. När motståndskraften försvagas utvecklar vissa patienter allmänna symtom såsom viktminskning, diarré, nattsvettningar, upprepad eller utbredd herpes eller bältros.