Symtom på och vård av Mycoplasma genitalium
Mycoplasma genitalium är en bakterie som smittar via sex och orsakar en inflammation som liknar klamydia. Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara mikrobiella sjukdomen, men under de senaste åren har Mycoplasma genitalium också blivit en betydande orsak till könssjukdomar. Det kan dock inte misstänkas eller testas lika ofta som klamydia.
Mycoplasma genitalium i korthet
- En betydande orsak till könssjukdomar.
- Flest Mycoplasma genitalium-smittor konstateras hos personer mellan 20 och 30 år.
- Infektionen som orsakas av Mycoplasma genitalium smittar via sex och dess symtom liknar en klamydiainfektion.
Tjänster
Könssjukdomar och hudsjukdomar på könsorganen ingår i kompetensområdet för hudläkare.
Du kan boka tid till en specialistläkare inom hudsjukdomar via tidsbokningen på nätet eller genom att ringa 010 414 00. (lna/msa)
Boka tid hos en hudläkareMycoplasma genitalium symtom
Mycoplasma genitalium orsakar en infektion som smittar via sex och vars symtom liknar en klamydiainfektion. Sjukdomsbilden kan variera från helt symtomfri till en svår inflammation i urinröret och livmoderhalsen.
Liksom klamydia kan Mycoplasma genitalium-inflammationen orsaka infertilitet genom att ärra äggledarna hos kvinnor och skada bitestiklarna hos män.
Mycoplasma genitalium undersökningar
Mycoplasma genitalium-smittan konstateras med ett prov som tas med bomullspinne från slemhinnorna. Om en kvinna har inflammation i urinröret eller livmoderhalsen, men klamydia- och gonorréproven från urinröret och livmoderhalsen ger ett negativt resultat, är det viktigt att också undersöka provet för Mycoplasma genitalium.
Mycoplasma genitalium behandling
Bakterieinfektionen kan behandlas med antibiotika, men läkemedelsresistenta stammar finns också ganska ofta. Efter cirka fyra veckor rekommenderas att ett efterkontrollsprov tas för att säkerställa att behandlingen lyckades. Oskyddat sex bör också undvikas tills efterkontrollsprovet är negativt. Också din sexpartner bör undersökas och behandlas samtidigt.
Experten i artikeln är Veli-Jukka Anttila, specialistläkare inom infektionssjukdomar och internmedicin.