Om du vill få människorna tillbaka till kontoret, utveckla det serviceinriktade ledarskapet
16.8.2022
Allteftersom pandemin avtar är en vanlig fråga, som ställs av företagsledningen till en företagspsykolog, hur man ska få anställda som gillar distansarbete att komma tillbaka till kontoret. Oron bland ledningen och cheferna har ökat i takt med att det har märkts hur bra de anställda trivs med distansarbetet. Problemet är gemensamt och det finns flera olika lösningsförsök. Någon lockar anställda till närarbete med delikatesser och nöjen, någon försöker med bestämmelser och de mest hetlevrade hotar med sparken. Ny undersökningsdata visar att det inte finns något behov av nödlösningar eller magiska trick – gott ledarskap och anständiga arbetsförhållanden räcker långt.
Hybridarbete har sug
När man frågar finländska anställda skulle det bästa alternativet efter coronavirusrestriktioner vara att fortsätta med hybridarbete, säger en färsk undersökning från Arbetshälsoinstitutet. För de flesta människor skulle det passa att arbeta på distans en eller två dagar i veckan. Hybridmodellens popularitet är rimlig, eftersom enligt undersökningen är möjligheten att arbeta självstyrt kopplad till högre arbetssug och mindre utbrändhet. Under den krävande pandemitiden förblev välbefinnandet på arbetsplatsen bra i hybridarbetet, medan det i distans- och närarbete försvagades under samma period. Ändå önskar nästan en av fem att distansarbete på heltid ska fortsätta, oavsett om det pågår en pandemi eller inte. Nästan hälften av dem som redan hade arbetat heltid under pandemin skulle fortsätta att göra det, även om restriktionerna inte tvingar dem att göra det. Borde vi oroa oss om vissa inte är intresserade av att återvända till konferensrummen, det öppna kontoret och kaffemaskinerna?
Vem gillar distansarbete?
Företagens oro över anställda som gömmer sig på sina hemkontor är inte obefogad. En undersökning från Arbetshälsoinstitutet visade att en önskan om mer distansarbete kan tyda på problem som utbrändhet eller arbetsberoende. Belastande kraven på arbetet såsom konflikter, byråkrati eller stor arbetsbörda kan i sig också öka viljan att arbeta på distans. Att dra sig tillbaka i distansarbetet kan därför vara ett sätt för den anställda att reglera överdriven arbetsbelastning. Samtidigt kan emellertid problemen med arbetsbördan förbli dolda. Ur perspektivet för tidigt stöd kan observation av belastningen på distansarbetaren, identifieringen av problem med arbetsförmågan och tillhandahållandet av stöd försenas. Det är viktigt för chefen att notera att anställdas brinnande intresse för distansarbete ibland kan vara ett tecken på problem med arbetsförhållandena eller en skadlig mängd belastning.
Bra ledarskap har dragningskraft
Företagsledningen kan andas ut av lättnad om arbetstagarna återvänder till arbetsplatsen efter att coronarestriktionerna har hävts – något har alltså gjorts rätt. Forskning visar att människor lockas tillbaka till närarbete framför allt genom goda arbetsförhållanden och serviceinriktad ledning. Även om kollegorna också är trevliga, visade undersökningen inte någon ytterligare push- eller pull-effekt för kontoret. När det finns rättvis behandling, möjligheter att påverka och en känsla av tillhörighet på arbetsplatsen vill man minska på mängden distansarbete. En ledarskapskultur som är mänsklig, uppskattande och uppmuntrar till utveckling är nu det säkraste sättet att få människor att komma tillbaka – och stanna.
Om ditt företag behöver råd för att utveckla en serviceinriktad ledningskultur hjälper våra företagspsykologer gärna till.
Författaren till blogginlägget, Ritva Lindén, är en företagspsykolog med kompetens inom organisation och ledning, och EM, som arbetar som ansvarig företagspsykolog i Mehiläinen i Vanda.
Undersökningarna som nämns i inlägget:
Arbetshälsoinstitutets Hur mår Finland?-undersökning. (Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 9 mars 2022)
Arbetshälsoinstitutets sammanfattning ”Miksi toimistolle tai etätöihin halutaan? (Varför vill man jobba på kontoret eller på distans?, på finska)” (Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 24 maj 2022)