Ät rätt
Många unga kvinnor funderar på hur man skall äta rätt? Det finns inte enbart ett rätt sätt. Allt kan ätas med måtta, och man behöver inte vara för sträng mot sig själv.
Det allra bästa, säkraste och på längre sikt effektivaste sättet att äta är en mångsidig hälsosam diet som inte begränsas av absoluta förbud eller restriktioner. Var nådig mot dig själv och sikta på ändrade levnadsvanor i stället för snabbvinster.
Fungerar en snabbdiet?
Du har säkert läst om pH-dieten, bantningspiller, blodgruppsdieten, kålsoppakuren och miljoner andra motsvarande? Varje vår och nyår finns det ett utbud av olika och mest underliga dieter med vilka man kommer i sommarform eller kan utplåna julskinkor. Gemensamt för dessa kurer är snabba resultat. I det verkliga livet gäller tyvärr regeln: om det låter för bra för att vara sant, är det det.
Ibland börjar ätandet styra livet. Dieten tas till det extrema, antingen genom att man lämnar bort något viktigt näringsämne eller äter “för hälsosamt”. Detta kan leda till ätstörningar.
Livsstilsändringar
Det som fungerar på riktigt är smarta förändringar i levnadsvanor. Man måste fästa uppmärksamhet vid sömn, motion, stresshantering, sitt sätt att hantera känslor och naturligtvis också dieten. Detta är en lång process. Man kunde säga att inlärning av vanor som främjar välbefinnande, hälsa och bestående viktkontroll inte är en sprint, utan en maraton – egentligen ett ultralopp. Det finns ingen genväg till lyckan. Om levnadsvanorna ska ändras, bör detta göras långsamt och med små steg. Då blir det tid för både psyket och kroppen att vänja sig vid förändringarna.
En för strikt diet
Den som följer en för strikt diet begränsar sitt ätande genom att t.ex. ta bort vissa maträtter eller vissa födoämnesgrupper från dieten. Med hjälp av dieten vill man bli smalare, få en topptrimmad kropp eller en optimal hälsa. Mat och ätande är inte trevliga saker längre utan blir en belastning, eftersom man hela tiden måste tänka på vad man skall äta.
Att följa en strikt diet är inte nödvändigtvis skadligt, om man är bra insatt i näringslära och lyckas sammansätta en mångsidig och tillräcklig diet trots begränsningarna. Läs mer om en strikt diet >>
Grundpelarna i hälsosam näring, TOP 5
1. Ät regelbundet och tillräckligt. Man får bli hungrig men inte för hungrig. Efter måltiden är det bra att vara behagligt mätt.
2. Ge tid för måltiden Tugga omsorgsfullt och koncentrera dig på att njuta av matens smaker och dofter.
3. Grönsaker, frukter och/eller bär skall ingå i varje måltid.
4. Favorisera smarta energikällor, såsom oljor, frön, nötter, fisk, kyckling, mjölkprodukter, baljväxter, rotfrukter, potatis, batater och fullkornssäd.
5. Var tillåtande och anpasslig – ingen mat är förbjuden, i en god diet ingår också delikatesser inom rimliga gränser och andra näringsmässigt mindre kvalitativa matvaror.
Se näringsterapeutens tips för en tillåtande diet!
Vill du be experten om råd?
Lämna dina frågor till oss. Vi publicerar din fråga och läkarens svar inom en vecka på vår webbplats.
• Lämna din fråga till oss
• Läs läkarnas svar och andra ungdomars frågor