Näring och motion – kritiska element i arbetslivets virvlar
I arbetslivet är personalens välbefinnande en central framgångsfaktor som direkt påverkar företagets produktivitet, innovationsförmåga och konkurrensfördel. I företagshälsovården innebär detta att man tar hänsyn till de anställdas fysiska, psykiska och sociala välbefinnande och främjar deras hälsa.
Varför är kost viktigt för orken i arbetet?
Vår ledande näringsterapeut Tiiamari Tuominen betonar näringens betydelse för orken i arbetet. Med hjälp av näring kan man förebygga sjukdomar samt stödja god vakenhet, arbetseffektivitet och återhämtning från arbetet. Betydelsen av kost skiljer sig något mellan olika slags arbetsbeskrivningar. I fysiskt belastande och krävande arbetsbeskrivningar är näringens betydelse central för arbets- och prestationsförmågan, återhämtningen från arbetet och till exempel rörelseorganens hälsa. Näring har också bevisats påverka den psykiska hälsan och å andra sidan även de kognitiva egenskaperna, såsom koncentrationen.
En del arbetsbeskrivningar, till exempel branscher med treskifts- och nattarbete, ökar risken för livsstilssjukdomar och utmaningar med viktkontroll. På motsvarande sätt försvårar arbetsbeskrivningen inom transportbranschen och fältarbete ordnandet av måltider under arbetsskiftet. Dessa kan förebyggas med näring och naturligtvis med andra hälsosamma livsstilar. Företagshälsovårdens multidisciplinära team stöder ert företag i att kartlägga olika åtgärder som det lönar sig att rikta direkt till de arbetsgemenskaper och arbetstagare som behöver dem.
Hur påverkar motion arbetsförmågan?
Anna Gustafsson, vår servicechef för tjänster för rörelseorganen, berättar att kroppen behöver motion för att hålla sig frisk. Motion påverkar vår ork att arbeta och återhämta oss från arbetet. Detta gäller såväl fysiskt tungt arbete som sittande arbete. Motion spelar också en roll för det psykiska välbefinnandet och stresstoleransen. Motion kan bevisligen lindra ångest eller lätt depression och aktiv motion förebygger också uppkomsten av flera underliggande sjukdomar.
Kostnaderna orsakade av brist på fysisk aktivitet är i Finland 3,2 miljarder euro. En stor del av dessa tas från arbetsgivarens plånbok, till exempel i form av hälso- och sjukvård, invalidpensioner och sjukfrånvaro. Gustafsson påpekar att personer som inte motionerar som en del av vardagen behöver annat slags stöd än personer som redan rör sig aktivt. I detta kan företagshälsovården stödja företaget. Med företagshälsovårdens multiprofessionella kompetens samt med information och data kan man upptäcka och rikta olika åtgärder till personer som behöver dem. Genom systematiskt samarbete mellan företagshälsovården och företaget kan åtgärder på individ- eller gemenskapsnivå riktas till välbefinnandet hos de personer som behöver hjälp.
Förebyggande stöd på arbetsgemenskapsnivå genom företagshälsovårdssamarbete
Åtgärder och välfärdstjänster som riktas till individer är viktiga, men med tanke på kostnadseffektivitet och effektivitet är åtgärder på arbetsmiljö- och gemenskapsnivå mer effektiva och minskar även behovet av arbete på individnivå. Företagshälsovårdens stödnivåer kan delas in i tre nivåer:
- Stöd för arbetsmiljön, så att arbetsmiljön stöder de anställda
- Stöd för arbetsgemenskapen, så att arbetskulturen stöder hälsobeteendet
- Individuellt stöd, i vilket olika experter deltar på ett mångsidigt sätt, även som team
Företagshälsovården hjälper till att rikta hjälpen till arbetsgemenskapen på ett sätt som lämpar sig för gemenskapen och hjälper företaget att förstå till vem eller vart det lönar sig att rikta hjälpen för att den ska vara effektiv.
Uppföljning och mångsidighet är viktiga för effektiviteten
Utöver individen lönar det sig också att beakta arbetet på arbetsgemenskaps- och arbetsmiljönivå redan i arbetsplatsutredningsprocesserna. I arbetsplatsutredningen kan man kartlägga arbetsbeskrivningen och fundera över vilka hälso- och näringsmässiga utmaningar och risker man kan se i arbetet.
Genom arbetsplatsutredningen och företagets verksamhetsplan kan man tillsammans komma överens om olika åtgärder som stöder arbetstagarnas övergripande välbefinnande och förebygger försämrad arbetsförmåga. Företagshälsovårdens multidisciplinära team stöder företaget i att överväga nödvändiga åtgärder. Åtgärderna kan vara till exempel information och rådgivning till de som har nattskift eller workshoppar om hur man med hjälp av näring kan inverka positivt på välbefinnandet och orken både i vardagen och i arbetet. Vid behov kan företagshälsovården också besöka arbetsplatsen för att kartlägga och fundera över hur man kan ordna måltider under arbetsskiftet med hänsyn till kraven i olika arbetsbeskrivningar, personalens storlek och arbetsbeskrivningens praxis. Ett annat exempel är arbetstidsplanering och att möjliggöra olika pauser vid tidpunkter som fungerar bättre med tanke på välbefinnandet.
Företagshälsovården ger omfattande stöd
Näring och motion har en direkt koppling till människans hälsa och förmåga att klara sig i arbetet. När det gäller lagstadgade företagshälsovårdstjänster har yrkesutbildade personer inom företagshälsovården, såsom företagsläkare och företagshälsovårdare, möjlighet att konsultera experter inom företagshälsovården, såsom näringsterapeuter, om det finns sådana utmaningar förknippade med arbetstagarens arbetsförmåga där näring har en bevisligen central betydelse för upprätthållandet av arbetsförmågan eller när det behövs handledning för förebyggande av hälsoeffekterna av arbetets exponeringsfaktorer.
Utöver förebyggande arbete kan välbefinnande på arbetsplatsen också ökas med hjälp av tilläggstjänster som möjliggör vårdstöd eller coachning, webbinarier, föreläsningar och grupphandledning. Ämnena skräddarsys alltid utifrån företagets önskemål och behov. Företagshälsovården erbjuder också olika slags information och stöd för företagsledningen som stöd för beslutsfattande och olika åtgärder.
Artikeln är skriven utifrån webbinariet Näring och motion i arbetslivet – individuella behov och gemensamma lösningar (18.9.2024). Du kan lyssna på webbinariet härExtern länk.