

Rehabiliteringsberättelse – arbetsförmågecoach som stöd vid förändring och omskolning
”Redan sedan den första sjukledigheten och före karpaltunneloperationerna konstaterade läkaren att jag borde börja fundera på vad jag vill göra i stället för säljarens arbete.”
Uleåborgsbon Elina Aholas mer än 10 år långa karriär som säljare på Tokmanni fick en vändpunkt när det började uppstå funktionsnedsättningar i båda handlederna och fingrarna. Smärta i händerna gjorde det svårt att klara av säljarens uppgifter och det blev aktuellt att fundera på nya yrkesmässiga alternativ. Det kändes väldigt svårt att byta till ett nytt yrke eller ens överväga det, eftersom det tidigare arbetet hade varit så angenämt. Bekanta dig med Elinas berättelse, där lättare arbete och omskolning arrangerades tillsammans med arbetsgivaren, företagshälsovården och arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma.
Omtumlande känslor under förändringen
"Efter att den första handen hade opererats tog det bara några månader innan det var dags för operation av den andra karpaltunneln. Jag utförde lättare arbete efter den första operationen och berättade för läkaren att den opererade handen fortfarande inte fungerar, att tummen fortfarande är väldigt öm och tål inte arbetet. Läkaren konstaterade att smärtan i tummen antagligen inte beror på karpaltunneln. Tummen avbildades och bilderna visade slitage i den. Jag förstod inte alls hurdan situationen med mina händer egentligen var. Jag tänkte bara att inte är det här ju så dåligt. Människan vänjer sig ju vid att leva med smärta", beskriver Elina sina känslor.
"Och chocken när jag insåg att jag kommer att leva med smärtor och funktionsnedsättningar för resten av mitt liv. Arbetet var inte det enda jag inte längre kunde göra, utan smärtorna och nedsättningarna skulle ständigt påverka även den normala vardagen. Händerna fungerar inte som tidigare och jag har problem med att öppna till exempel duschen, burkar, flaskor osv. Man vänjer sig vid att leva med smärta, men det är utmattande", fortsätter Elina.
Smärtan syns inte alltid utåt
Elina berättade att hon skämdes över att inte längre kunna arbeta på samma sätt som tidigare. Eftersom smärtan i händerna knappt syns utåt upplevde hon särskilt i början att hennes lättare deltidsarbete skulle i arbetsgemenskapen uppfattas snarare som lathet än som en utmaning med arbetsförmågan. Det var en psykiskt tung process för Elina att godkänna sina egna begränsningar i arbetsförmågan och de förändringar som gjordes i arbetet. Trots att arbetet lättades visade sig säljarens arbete till slut vara alltför belastande för händerna. Hon var tvungen att överväga en ny yrkesmässig framtid.
"Jag grät nog en hel del när jag funderade på framtiden, som ibland kändes ganska skrämmande. Jag funderade också om jag ännu till exempel kan ta an rollen som studerande när det redan har gått en tid sedan mina tidigare studier", grubblar Elina.
Även i en utmanande och tung livssituation har Elina sett livsglädje och skoj som en bärande kraft. Familjen, barnbarnen och att röra sig i naturen är resurser för Elina i livet.
Vägen mot ett nytt yrke börjar med arbetsprövning och en omskolningsplan
Från Mehiläinens företagshälsovård hänvisades Elina till att diskutera fysiskt lättare karriärmöjligheter med arbetsförmågecoachen Sari Väisänen som arbetar i Uleåborg. Att tillsammans med en expert fundera över preliminära möjligheter fick Elina så småningom att tro på att det även för henne finns en meningsfull ny karriärväg som är mer lämplig för hennes hälsotillstånd. Ett beslut om yrkesinriktad rehabilitering ansöktes för Elina hos Varma. Varma gjorde det möjligt för Elina och arbetsförmågecoachen Sari Väisänen att fortsätta det goda samarbetet för att skapa en yrkesplan och genomföra den. Målet med handledningen var att möjliggöra en övergång till uppgifter som lämpar sig bättre för hälsotillståndet.
Den yrkesmässiga planeringen inleddes genom att i större detalj kartlägga Elinas kompetens, styrkor och intresseområden. Elinas konstnärlighet, mångsidiga hantverkskunskaper, erfarenhet av handledning av barn från tidigare arbete och goda sociala färdigheter och interaktionsfärdigheter skapade en bra grund för handledningsarbete. Med hjälp av en arbetsprövning ville man säkerställa att arbetsuppgifterna inom fostran och handledning lämpar sig för Elinas hälsotillstånd. Elina behövde också omskolning för att få anställning inom handledningsarbete.
En arbetsprövningsplats hittades i Uleåborg, i Nuorten Ystävien Klubitalo Pönkkä. Den nya slags arbetsmiljön och det nya arbetssättet krävde till en början vänjning och inlärning. I takt med att arbetsprövningen fortskred kände sig Elina mer säker i sitt arbete och handledningen började så småningom kännas intressant och meningsfull för Elina. Efter en lyckad arbetsprövning gav Varma grönt ljus för omskolningsplanen. Med stöd av arbetsförmågecoachen sökte Elina till utbildning som ungdoms- och samhällsledare med grundexamen i fostran och handledning och fick en studieplats där hon inleder sina studier med entusiasm och lämplig nervositet.
Personligt stöd behövs när vi står inför något nytt
Elina vill säga sitt personliga tack till arbetsförmågecoachen Sari för deras gemensamma resa inom yrkesinriktad rehabilitering. Samarbete och förtroende har varit en del av resan ända sedan det första mötet. Tider för möten hittades och ärenden i samband med utbildningen fördes smidigt vidare och så även samarbetet med Varma. Förutom Sari tackar Elina också Mehiläinens multidisciplinära team inom företagshälsovård. Företagsläkaren Toni Ojala och fysioterapeuterna Anna-Maija Haikara och Katja Tague var genuint närvarande och lyssnade. Mitt bland de stora förändringarna lyckades de ge Elina en känsla av trygghet och tillit inför hennes nya framtid. Möjligheterna som arbetsgivaren erbjöd och Varmas roll är också betydelsefulla. Smidig ärendehantering och kontakt gjorde det svåra personliga ärendet enklare.
Vill du höra mer om de tjänster som Mehiläinens arbetsförmågecoacher erbjuder och till exempel om samarbetet inom yrkesinriktad rehabilitering med arbetspensionsbolaget Varma? Mer information får du av er kundansvarige eller er utsedda företagshälsovårdare. Du kan också direkt kontakta enhetschefen för arbetsförmågecoachningstjänster Riitta Erämaa, riitta.eramaa@mehilainen.fi