Höstblåsor hos barn
Specialist i artikeln
Reviderad 2018-09-28
Höstblåsor är en febersjukdom som orsakas av enterovirus som förekommer särskilt på sensommaren och början av hösten.
Höstblåsor i ett nötskal
- Sjukdomen kallas också för hand-, fot- och munsjuka eftersom den vanligtvis innebär blåsor eller kvisslor på händer och fötter och i munnen.
- Hos barn kan sjukdomen också vara förknippad med halsont och magproblem.
- Höstblåsor är vanligast hos barn under 10 år men kan också överföras till vuxna, särskilt inom familjen.
- Det finns ingen specifik läkemedelsbehandling för höstblåsor som skulle främja läkning och inte heller något vaccin som skulle förhindra infektion.
Hur smittar höstblåsor?
Höstblåsor smittar lätt via avföring eller sekret från luftvägarna. Viruset överförs vanligtvis från avföring via händerna till andra människor eller munnen. Sekret från luftvägarna sprids däremot vanligtvis som droppsmitta.
Det bästa sättet att förhindra smitta är god handhygien. Det lönar sig att tvätta händerna noggrant med tvål särskilt efter toalettbesök eller blöjbyte samt innan man sätter sig vid matbordet.
Inkubationstid för höstblåsor
Inkubationstiden för enterovirus är 3–7 dygn från smittan.
Symtomen på höstblåsor
De mest typiska symtomen vid höstblåsor är:
- feber
- blåsor eller kvisslor på handflatorna, fotsulorna och slemhinnorna i munnen
- huvudvärk
- kraftlöshet
- hos barn: ont i halsen, svalget och magen
Vanligtvis uppstår hudsymtomen inom några dygn efter att febern börjat. Ofta är symtomen på sjukdomen lindriga och liknar en vanlig förkylning. Ibland kan en enteroinfektion till och med vara symtomfri. Varaktigheten av symtomen på höstblåsor är vanligtvis ca 7–10 dygn.
Särskilt i de tidiga stadierna av sjukdomen kan det vara svårt att skilja höstblåsor från vattkoppor. Till skillnad från vattkoppor brukar kvisslorna vid höstblåsor inte orsaka klåda hos barn och är koncentrerade på händerna och fötterna. Efter sjukdomen kan huden fjälla under tillfrisknandet.
Människor utvecklar inte långvarig immunitet mot höstblåsor, delvis på grund av variationen i enterovirusen som orsakar sjukdomen. Därför kan man bli sjuk med höstblåsor mer än en gång.
Följdsjukdomar för höstblåsor
Det finns inga egentliga följdsjukdomar förknippade med höstblåsor. En sällsynt följd kan vara nagellossning.
Höstblåsor hos barn
Hos barn kan sjukdomen åtföljas av ont i halsen eller svalget, liksom vaga magbesvär. Hos barn är kvisslorna vanligtvis inte kliande. Blåsorna på munslemhinnan kan däremot vara ömma, vilket gör det svårare att äta och dricka. Man kan ge barnet något lätt och flytande att äta, såsom yoghurt, saft eller glass som inte behöver tuggas.
Höstblåsor hos spädbarn
Infektioner hos spädbarn är alltid otrevliga, men höstblåsor utgör ingen särskild fara utan är en virusinfektion som en vanlig förkylning, som spädbarn också kan drabbas av. Hos spädbarn behandlas höstblåsor på samma sätt som hos andra infekterade.
Höstblåsor hos vuxna
Även om höstblåsor vanligtvis är en barnsjukdom, kan sjukdomen också överföras till en vuxen, särskilt i barnfamiljer. Hos vuxna brukar höstblåsor inte åtföljas av ont i halsen eller magen, men i stället kan blåsorna klia starkt. Dessutom kan blåsor på fotsulorna vara smärtsamma och göra det svårt att gå.
Höstblåsor under graviditeten
Höstblåsor har ingen inverkan på graviditeten. Om en födande moder har höstblåsor, kan sjukdomen överföras till den nyfödda vid födseln.
Behandling av höstblåsor
Det finns ingen specifik läkemedelsbehandling för höstblåsor som skulle främja läkning och inte heller något vaccin som skulle förhindra infektion. Behandling av höstblåsor görs därför enligt symtomen. Antiinflammatoriska läkemedel och paracetamol hjälper med feber, huvudvärk och bland annat smärta som orsakas av blåsor på fotsulorna. Om blåsorna i munnen är smärtsamma kan det vara lättare att äta flytande livsmedel.
Förebyggande av höstblåsor
Det bästa sättet att förhindra smitta är god handhygien. Det lönar sig att tvätta händerna noggrant med tvål särskilt efter toalettbesök eller blöjbyte samt innan man sätter sig vid matbordet.
När ska jag uppsöka läkare?
I allmänhet är enterovirusinfektioner milda och blir bättre av sig själv. Det är en bra idé att uppsöka läkare om ditt allmänna tillstånd förvärras, hög feber fortsätter i flera dagar eller sjukdomen åtföljs av svår huvudvärk och stel nacke.
På Digikliniken får du hjälp utan tidsbokning varje dag, dygnet runt. Du kan använda Digikliniken enkelt med MinMehiläinen-appen.
Ladda ned den avgiftsfria MinMehiläinen-appen i din smarttelefon för att börja använda Digikliniken.
Ladda ner MinMehiläinen i din iPhone
Ladda ner MinMehiläinen i Android-mobil
Läs mer:
Läs mer om MinMehiläinen
Mer information om Digikliniken
Artikelns expert är ML, specialistläkare inom barnsjukdomar Maria Enlund-Cerullo.
Källor:
THL
Terveyskirjasto
Relaterade symptom
Barns sömnproblem är hanterbara – en barnläkare stöder hela familjen
Besväras du av springmask? Om du inte lyckas bli av med dem hjälper våra läkare dig
Feber hos barn – våra läkare hjälper till om huskurer inte hjälper eller om febern kvarstår
Hjärnhinneinflammation, dvs. meningit, hos barn och spädbarn – lär dig att identifiera dessa oroväckande symtom
Löss – om avlusning hemma inte lyckas kan en läkare hjälpa
Mononukleos – besvärliga symtom och trötthet kan vara länge
Öroninflammation hos barn och spädbarn
Vanliga frågor om höstblåsor
Eftersom höstblåsor smittar redan innan symtomen börjar, är isolering av ett sjukt barn eller en vuxen inte till någon nytta. Man kan återgå till arbetet, skolan eller daghemmet när febern har gått ner och de andra symtomen har lättat.