Jukka Holm betonar vikten av organisationens stöd för chefsarbetet
I bloggen Mehiläisen Pisto ingår en serie om nya vindar inom företagshälsovården, där vi talar om chefsarbete. Maaret von Wright, som är ledande företagspsykolog vid Mehiläinens arbetslivstjänster, gästas av Jukka Holm, VD för Visma Enterprise.
Titta på videon
Jukka Holm har i 15 år arbetat brett med olika ledningsuppgifter. Vägen till VD var ändå aldrig någon självklarhet.
”Jag kommer från en arbetarfamilj och det fanns inte många högutbildade i släkten. Jag råkade komma in på det här med start-up tillsammans med en studiekompis. Vi ville utöka företaget och jag började utforska det här med ledarskap. Jag upptäckte att mitt eget kall var just ledarskapet”, förklarar Jukka.
Begreppet ledarskap är brett och ledarskap och chefsarbete är inte exakt samma sak. Jukka tror emellertid att gott ledarskap behövs överallt i en organisation. Till exempel inom IT-branschen pratar man mycket om sj älvstyrning, men chefsarbetet intar ändå en viktig roll.
”Jag tror inte på någon enskild ism eller modell, man måste alltid förstå den specifika situationen och vad man vill uppnå. Vid Visma vill vi hålla fast vid att chefsarbetet ska vara bra överallt i organisationen. Mina egna teammedlemmar har varit chefer länge och då märker man vad som fungerar eller inte fungerar i vardagen”, säger Jukka.
Gott ledarskap utgår från att chefen förstår sitt eget ansvar. Jukka har erfarenhet av hur låg arbetstillfredsställelse kan fås att vända mot det bättre. En chef bär alltid det huvudsakliga ansvaret, men chefen måste få den övriga organisationens stöd för det.
”I sådana fall utgår förändringen alltid från att ledarskapet ses över inom teamet och inte så att teamet leds utifrån. Problemsituationer kräver emellertid diskussion om vilka verktyg som kan användas för att ta tag i saken. Jag har sett många situationer där folk getts skenbart ansvar och skyldigheten att få saker till stånd. Man ger ändå inga verktyg för syftet, och det leder till en ohållbar situation”, säger Jukka.
Utöver en bra chef och organisationens stöd kräver gott ledarskap också att teamet involveras. Teammedlemmarna måste känna till sitt eget ansvar och förstå vad som förväntas av dem.
En chef behöver en medfödd vilja att hjälpa
I teorin kan vem som helst bli en bra chef, men Jukka anser att ett visst kall är viktigt. En bra chef har en medfödd vilja att hjälpa andra, eftersom chefsarbete är en sorts serviceyrke som kräver tid och koncentration. Chef blir man emellertid ofta med fel urvalskriterier. Jukka ger ett konkret exempel:
”Till exempel att chefen för säljteamet blir någon med bra försäljningsresultat. Det är inte rätt utgångspunkt eftersom chefsarbete innebär att substansarbetet måste åsidosättas. Med en idrottsmetafor skulle jag säga att jag som lagspelare ser spelet ur min egen roll. Som coach ser man till helheten. Samma tematik gäller i arbetslivet: en expert ser saker genom sitt eget arbete medan chefen ser den större bilden. Perspektivet skiftar.”
Det finns emellertid inte bara en typ av person som klarar chefsarbete. Det finns många typer av team, det viktigaste är att man vill arbeta för teamets bästa och kan bemöta andra som individer. Jukka uppmärksammar värdegrunden redan i samband med rekryteringsprocessen.
”Jag brukar alltid säga att vi lovar att erbjuda gott ledarskap och det är ett värdelöfte vi håller fast vid. Dessutom försöker jag rekrytera människor som är bättre än mig på något delområde av ledarskap.
Ta hand om dig själv så du kan ta hand om andra
I arbetet med att leda chefer blir det ännu viktigare med coachning, att ge plats och möjliggöra utveckling.
”Jag har fungerat som tränare och som förälder ser jag saken också ur ett pedagogiskt perspektiv. Jag har alltid varit intresserad av hur man kan stötta individer och locka fram deras bästa sidor. Samtidigt måste man också utforska sin egen utveckling som människa. Hur tar jag hand om mig själv, föregår jag med gott exempel? säger Jukka.
Chefsarbete kan kännas som en ensam och svår position om man utsätts för press såväl från företagsledningen som teammedlemmarna. Också chefer behöver någon att lufta sina tankar med. Även om chefer ofta har egna chefer, kan det ibland vara en god idé att inkludera en extern arbetshandledare. Också chefsrollen har gränser och chefen ska inte bli terapeut.
”Jag uppmuntrar människor att ta stöd av proffs. Ingen kan kunna allt och hur man än försöker förebygga kan det uppstå alla sorters situationer. Jag har sett mycket utmattning, och det är situationer som kräver olika sorts nätverk”, påpekar Jukka.
Jukka motsätter sig tanken att saker inte kunde föras på tal och betonar att också svåra saker måste kunna diskuteras. Det är viktigt för honom att man får vara mänsklig också på arbetsplatsen – under såväl starka som svaga stunder.
”I egenskap av VD försöker jag själv visa att jag också gör misstag och har svaga stunder. Jag vill skapa en mänsklig kultur och en uppriktigt människosyn. Det skapar ett klimat som tillåter att man pratar om saker och ting”, säger Jukka.