Ångest och ångestsyndrom
Ångest och ångestsyndrom i korthet
- Ångestsyndrom är en långvarig och överdriven känsla av ångest som stör den normala vardagen och kan yttra sig som både psykiska och fysiska symtom.
- Ångestsyndrom behandlas vanligtvis genom att kombinera läkemedelsbehandling och psykoterapi, särskilt beteendekognitiv terapi och avslappningsövningar.
- Ångestsyndrom är allmänt förekommande, var fjärde finländare lider av det någon gång i livet.
Allmän information om ångest
Vanligtvis finns det en orsak till ångesten, såsom långvarig stress eller att det sker alltför många saker i livet på en gång. Dessa kan även vara positiva saker, såsom ett nytt parförhållande, en ny arbetsplats eller flytt till en ny bostad.
Tillfällig ångest kan öka prestationsförmågan, men kraftig ångest och panik har motsatt effekt – de förlamar och orsakar problem i arbetet eller studierna och i sociala situationer. Ångest kan också påverka mänskliga relationer.
Med ångestsyndrom avses långvariga, i förhållande till situationen överdrivna ”känslolåsningar”, som gör personen handlingsförlamad och försvårar den normala vardagen. Generaliserat ångestsyndrom är allmänt förekommande, var fjärde finländare lider av det någon gång i livet.
Symtom på ångestsyndrom
Symtomen på ångest inkluderar ofta sömnlöshet, men ångest kan också yttra sig som alltför mycket sömn. Till en början kan det hända att ångesten yttrar sig endast som sömnproblem, men senare kan den leda till koncentrationssvårigheter och minnesproblem. En person som lider av ångest kan ha svårt att koncentrera sig till exempel på ett TV-program eller på att läsa tidningen. Symtomen inkluderar också spänning, rädsla, nervositet och oro.
Fysiska symtom på ångest är till exempel:
- svettning
- tremor
- trånghetskänsla i bröstet
- hjärtklappning
- andnöd och yrsel
- illamående och magbesvär
- rodnad
- stickningar eller domningar i extremiteter och händer
- tvångsmässigt behov av att urinera
Ångestsymtom kan förekomma som ångestattacker eller som en mer kontinuerlig diffus känsla. Många kan bli skrämda av ångestsymtomen och tro att de är farliga. Ofta är symtomen dock inte farliga.
Orsakerna till ångestsyndrom
Orsakerna till ångestsyndrom är mångahanda och kan till exempel vara förknippade med följande:
- förändringar i hjärnans signalsubstanser
- utsättande faktorer i den sociala omgivningen
- levnadsvanor, såsom riklig användning av rusmedel eller alltför mycket kaffe.
Bakom ångesten finns ofta många olika slags känslor som personen kan eller kan inte känna igen. – En del människor känner igen sin ångest via de fysiska symtomen, medan andra känner direkt igen de känslor som finns i bakgrunden, såsom rädslor. Ångest avviker från rädsla på så sätt att orsaken till rädsla är en verklig utomstående fara, medan man vid ångest inte alltid kan namnge den.
En person med ångestsyndrom känner ofta oro över sin hälsa, sina mänskliga relationer eller sin ekonomi och upplever framtiden som dyster. – Hen kan förstå att rädslan är oproportionerligt stor i förhållande till det egentliga hotet, men det lindrar inte ångesten.
Behandling av ångestsyndrom
Den effektivaste behandlingen av ångestsyndrom utgörs ofta av en kombination av läkemedelsbehandling och terapi. Dessutom utnyttjar man avslappningsövningar vid behandlingen av ångestsyndrom.
- Avslappningsövningar. När du drabbas av en ångestattack är det viktigt att du fokuserar på nuet och tar djupa andetag så att kroppen förstår att du inte är i fara.
- Psykoterapi. För behandling av ångestsyndrom använder man särskilt beteendekognitiv terapi, som är en form av psykoterapi.
- Läkemedelsbehandling. Vid läkemedelsbehandling av ångestsyndrom används främst så kallade antidepressiva läkemedel, även om patienten inte lider av depression. Dessutom kan lugnande läkemedel, dvs. bensodiazepiner, användas kortvarigt, och med betablockerare kan man minska de fysiska symtomen på ångest i början av behandlingen.
Läkemedelsbehandlingen bör fortsätta i minst ett halvt år efter att symtomen har lindrats, för att behandlingen ska vara effektiv. Läkemedelsbehandlingen avslutas alltid enligt läkarens anvisningar.
Andra relaterade tjänster
Vanliga frågor om ångest
Ångest kan kännas som spänning, rädsla, nervositet och oro. Fysiska symtom kan vara svettning, darrningar, känsla av trånghet i bröstet, hjärtklappning, andnöd och yrsel. Även illamående, magbesvär, rodnad, stickningar eller domningar i ben och armar samt ett tvångsmässigt behov av att urinera kan vara symtom på ångest.
Vanligtvis finns det en orsak till ångesten, såsom långvarig stress eller livsförändringar. I bakgrunden kan det också ligga förändringar i hjärnans signalsubstanser, faktorer i den sociala omgivningen eller levnadsvanor, såsom riklig användning av rusmedel.
Du kan lindra ångest genom att andas djupt och förankra dig i nuet. En kombination av terapi och läkemedel används ofta som behandlingsmetod för långvarig ångest.
Ångestsyndrom är långvariga, i förhållande till situationen överdrivna känslolåsningar, som gör personen handlingsförlamad och försvårar den normala vardagen. Ångest kan yttra sig som sömnlöshet, koncentrationssvårigheter och minnesproblem.
Ångest vittnar om många olika slags känslor som kan vara kopplade till rädsla eller till oro över hälsan, mänskliga relationer eller hushållet.
Läkemedelsbehandling rekommenderas när ångesten blir långvarig och försvårar vardagen avsevärt. Vid läkemedelsbehandling används i första hand antidepressiva läkemedel, särskilt serotoninåterupptagshämmare.