

Mångfald i arbetslivet är en konkurrensfördel för företag
I år ordnades Mehiläinens Arbetslivstjänsters evenemang Pääasia 2024 som riksomfattande och i större format än någonsin, på sammanlagt 12 olika orter. Utöver Helsingfors bestod evenemangsorterna av Tavastehus, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahtis, Uleåborg, Björneborg, Borgå, Tammerfors, Åbo och Vasa. Evenemanget var det tredje i sitt slag.
Syftet med Pääasia-evenemanget är att bjuda företagets ledning, nyckelpersoner och chefer på en samtalande, konfidentiell och energigivande stämning där även svåra frågor kan diskuteras högt. Det övergripande temat för i år var arbetslivets mångfald och hur man framgångsrikt kan leda en mångfaldig arbetsgemenskap och öka välbefinnandet på arbetsplatsen. Evenemangets budskap var tydligt: mångfald i arbetslivet är en möjlighet och konkurrensfördel för företag och har en positiv inverkan på företagets resultat.
Företagets mångfald är ett livsvillkor
Futuristen och faktalitterära författaren Perttu Pölönen berättade att mångfald är ett livsvillkor för att vi ska klara av framtidens utmaningar. Pölönen summerade att olikhet ökar innovationen. Pölönen berättade om en tid då han under sitt arbete i Silicon Valley pratade med människor med mycket olika bakgrund och diskussionerna och idéerna gled vidare just på grund av mångfalden.
Jämställdhet har införts i lagen
Teemu Kärnä, ML, specialistläkare inom psykiatri och ledande expert på jämställdhets- och jämlikhetsfrågor från Mehiläinen Ab, berättade att jämställdhet och jämlikhet mellan människor anges både i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna och i Finlands grundlag. Finland har dessutom jämställdhetslagen och diskrimineringslagen. Vi ska alltså redan utifrån lagen främja jämställdhet på våra arbetsplatser. Mer omfattande jämställdhet har också ekonomiska fördelar genom att arbetsgemenskapen stärks och välbefinnandet på arbetsplatsen ökar.
Mångfald är en rikedom i företagets framgång
Verkställande direktör Kristiina Helenius från den internationella handelsorganisationen ISECS berättade hur viktigt det är för företagets framgång att man förstår olika kulturer. Helenius betonade att alla olikheter är företagets resurs om de leds på ett bra sätt. Ålder ger också mervärde. Simo Leisti, verkställande direktör på Futurice Ab, berättade att de har över 60 nationaliteter representerade i sitt företag och att det har varit en tydlig konkurrensfördel med transparens. När ett företag agerar internationellt kan en homogen arbetsgemenskap inte erbjuda internationellt konkurrenskraftiga lösningar som passar olika marknader.
Sopa inte missförhållanden under mattan
Verkställande direktör Fadumo Ali från Hoiwa Oy berättade att mångfalden har gett deras företag flexibilitet i arbetet. Ali berättade att Hoiwa har lyckats just på grund av mångfalden. Ali betonade att det är viktigt att ingripa i missförhållanden. Missförhållanden ska lyftas fram och diskuteras öppet.
Ledare av arbetsförmåga Kati Korhonen-Yrjänheikki från arbetspensionsbolaget Elo betonade vikten av mänskligt ledarskap och att även företagets ledning ska ha rätt värderingar och attityd. Man ska ingripa om någon inte agerar enligt de gemensamma spelreglerna. Vid diskrimineringsproblem ska företaget inte bli ensamt med dem, utan det lönar sig till exempel att ta företagshälsovården till hjälp. Utmattning bland anställda och chefer på grund av kompetensbrist är också något man måste satsa på. Godkännande av partiell arbetsförmåga är också ett stort steg i det mänskliga arbetslivet.
Chefsstöd är centralt för stödjandet av mångfald
Nora Hortling, styrelseordförande i Olvi Oyj, betonade att innovation uppstår tack vare människors olika bakgrunder och därmed deras olika perspektiv. Chefernas nyfikenhet att ställa frågor är väsentlig och chefernas stöd är viktigt. Genom möten ökar uppskattningen i arbetsgemenskaperna. Även Simo Leisti betonade vikten av chefernas stöd. Det är viktigt att bygga och skapa en företagskultur där människor vågar säga sin åsikt. Innolux verkställande direktör Jukka Jokiniemi påminde att det också behövs ihärdigt arbete om man vill måna om mångfald. Man ska inte bli avskräckt, utan fortsätta ihärdigt så att målet till slut förverkligas.
Hur kan man stödja mångfald på arbetsplatsen? Tips från gästerna som uppträdde på evenemanget:
- Att skapa transparens i företagskulturen är en resurs.
- Man behöver inte klara sig ensam. Man kommer långt genom att öppet ställa frågor.
- Utnyttja det mervärde som de anställdas olika bakgrunder och stora åldersspann medför
- Kontrollera företagets värderingar och attityd. Se till att även de anställda känner till dem.
- Satsa på chefsstöd och ge cheferna verktyg som stöd för arbetet
- Utnyttja mentorskap och kamratstöd
- Ge tid och skapa förutsättningar för möten mellan människor på arbetsplatsen
- Satsa på psykologisk trygghet
- Följ upp förverkligandet av jämställdhet till exempel med hjälp av medarbetarenkäter
- Använd företagshälsovård, arbetshandledning och coachning som hjälp i konflikter och utmaningar.
Du kan läsa fler tips från våra experter i den omfattande Pääasia-guiden. Ladda ner PDF-guiden