Urapolut ovat myös hoitajille mahdollisia
Hoitajat, Asiantuntijat ja esihenkilöt
Töölön laboratoriota ja Mehiläisen keskuslaboratoriota luotsaava Rauni Suvela on työskennellyt Mehiläisessä lähes neljäkymmentä vuotta. Rauni on pidetty esihenkilö, joka kannustaa myös hoitajia luomaan uraa ja hakeutumaan uudenlaisten urapolkujen pariin.
Töölön Mehiläisen laboratorio on auki aamusta iltaan, joka ikisenä päivänä, ympäri vuoden. Töölössä toimii lisäksi Mehiläisen keskuslaboratorio ja siellä analysoidaan myös muualta Suomesta tulevia näytteitä. Päivittäin keskuslaboratoriossa tehdään tuhansia analyyseja. Rauni yhdessä tiiminsä kanssa vastaa siitä, että laboratorio toimii tehokkaasti ja laadukkaasti.
- Tässä työssä pitää olla lehmän hermot ja norsun nahka. Maanantaiaamuisin lähestyn uutta viikkoa mielenkiinnolla: koskaan ei voi tietää, mitä on edessä. Ja se on tässä työssä parasta. Utelias suhtautuminen päivään lievittää myös stressiä, etukäteen murehtiminen ei ainakaan auta, nauraa Töölön laboratoriotiimin vetäjä Rauni Suvela.
Viidentoista hengen tiimiä johtava Rauni ei aluksi haaveillut esihenkilön urasta:
- Kun aloitin työt Mehiläisessä 37 vuotta sitten, en ajatellut esihenkilön uraa, mutta päätin tarttua mahdollisuuteen, kun minua siihen usutettiin. Ajattelen kuitenkin, että päätyipä esihenkilöksi sitten sattuman kautta tai päämäärätietoisesti siihen pyrkimällä, ihmisellä pitää olla aitoa halua olla esihenkilö ja ennen kaikkea hyvä sellainen, Rauni sanoo.
Itse laboratoriotyö on lähes neljässäkymmenessä vuodessa muuttunut valtavasti. Raunin aloittaessa uraansa Mehiläinen Ympyrätalossa kaikki tutkimukset tehtiin käsin, myös radioaktiiviset immunologiset määritykset, ja tulokset kirjattiin paperille, joka sitten toimitettiin itse lääkäreille.
- Nykyään valtaosan laboratoriotutkimuksista hoitavat huipputeknologiaa olevat automaattilinjasto ja analysaattorit, jotka tekevät kaiken aina näytteiden lajittelusta korkkien avaamiseen. Meidän tehtävänämme on johtaa prosesseja ja varmistaa, että kaikki toimii kuten pitääkin eikä hukkaa synny, Rauni toteaa.
Vuosien varrella muutos on näkynyt myös työkulttuurissa. Terveydenhuoltoala oli aikoinaan yksi niistä aloista, joilla hierarkiat näkyivät varsin vahvoina. Mehiläisessä lääkärit ja hoitajat ovat nykyään tasavertaisia kollegoita, eikä ketään tarvitse pokkuroida tai teititellä.
Ihmiset tulevat aina ensin
Laboratorion tiimiesihenkilönä Rauni tekee enää vähän varsinaista potilastyötä, sillä aika menee ihmisten ja asioiden johtamiseen. Työpäiviin kuuluu muun muassa sijaisten hankkimista, toiminnan varmistamista, yhteistyötä muiden esihenkilöiden kanssa sekä projektien johtamista. Esihenkilön roolissa päätyy kuitenkin tekemään usein myös sellaisia tehtäviä, jotka eivät varsinaisesti kuulu kenellekään muulle, joten joskus Raunin saattaa nähdä korjaamassa repsottavaa ovenkahvaa.
- Pohtiessani, haluanko olla esihenkilö, päätin, että minulla on muutama, selkeä linjaus. Yksi niistä on se, että ihmiset tulevat aina ensin, ja olen läsnä tiimilleni. Toinen on se, ettei minulla ole suosikkeja. Pidän oikeudenmukaisuutta tärkeänä ja haluan pystyä perustelemaan tekemäni päätökset avoimesti, Rauni toteaa.
Periaatteisiin kuuluu myös vastuun antaminen tiimiläisille. Palkittu laboratorio ei pyörisi tehokkaasti ilman itseohjautuvaa tiimiä, joka pystyy ja haluaa tehdä itse päätöksiä.
- Minulle tuodaan asiat vasta, kun kaikki muut kivet on jo käännetty. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö uskaltaisi puhua myös hankalista asioista avoimesti. Prosessit vaativat jatkuvaa kehittämistä ja mietimme päivittäin, miten voisimme toimia entistäkin paremmin. Usein parhaat ideat tulevat tiimiläisiltä ja toki myös asiakaspalautteiden kautta. Vaikka saamme pääosin hyvää palautetta, niin negatiivissa palautteissa piilevät kaikista konkreettisimmat muutosideat- ja kohteet, Rauni kertoo.
Julkisuudessa puhutaan usein siitä, ettei hoitajilla ole urapolkuja, mutta Rauni kokee, että myös hoitajien on mahdollista luoda monenlaista uraa, eikä siihen aina vaadita esihenkilönä toimimista, työtä voi tehdä myös esimerkiksi laadun parissa.
- Olen iloinen siitä, että meillä on aina kannustettu kouluttautumiseen. Jos esihenkilötyö kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti hakeutumaan sen pariin. Tehtäviin ei tarvitse hypätä kylmiltään, vaan uran voi aloittaa vaikkapa tiimivastaavana, jossa saa turvallisesti kasvaa tehtävään, Rauni vinkkaa.
Lisää aiheesta
- Lue lisää
Avoimet työpaikat asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin
Lue lisääBioanalyytikko Nooran työssä Mehiläisessä jokainen päivä on erilainen
Lue lisääRöntgenhoitaja Liisa innostuu uuden kehittämisestä ja kokeilusta
Lue lisääJuulialle parasta työterveyshoitajan työssä Mehiläisessä on monipuolisuus ja vahva me-henki
Lue lisääLeikkaussalihoitaja Kimmo arvostaa Mehiläisen pitkää historiaa ja vahvaa tiimihenkeä
Lue lisää