Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Mehiläisessä
Mitä yhdenvertaisuus, tasa-arvoisuus ja monimuotoisuus tarkoittaa Mehiläisessä?
Mehiläinen on sitoutunut arvoissaan ja toiminnassaan yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen. Haluamme, että jokainen Mehiläisen ammattilainen ja asiakas kokee tulevansa hyväksytyksi sekä kohdelluksi yhdenvertaisesti ja arvostaen.
Yhdenvertaisuus, tasa-arvoisuus ja monimuotoisuus Mehiläisessä tarkoittaa syrjimättömyyttä, jokaisen yksilön huomioimista ja yksilöllistä kohtaamista sekä yhteistä työskentelyä Mehiläisen arvojen mukaisesti.
Blogi: Yhdenvertaisuus koskee meitä kaikkia
Monimuotoisuus ei ole vain hyväksyttävää, vaan se on voimavara, joka luo pohjan inhimilliselle ymmärrykselle ja yhteenkuuluvuudelle. Felicitas Mehiläisen yksikönjohtaja Miia Savander kirjoittaa blogissa perhemuotojen moninaistumisesta ja siitä miten lapsettomuusklinikat voivat tukea monenlaisia perheitä heidän matkallaan kohti vanhemmuutta.
Yhdenvertaisuuskysely ja koulutus
Kehitystyö tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta on jatkuvaa. Mehiläisessä on toteutettu vuodesta 2021 alkaen vuosittain yhdenvertaisuuskysely, jonka tarkoituksena on kartoittaa yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden toteutumista Mehiläisessä sekä löytää mahdollisia kehityskohteita niihin liittyen. Vastaajien määrä on kasvanut vuosi vuodelta, ja vuoden 2024 yhdenvertaisuuskyselyyn vastasi yli 3 000 mehiläistä (2023: yli 2 800, 2022: yli 2 000, 2021: yli 1 300).
Kyselyiden pohjalta on muun muassa päivitetty yhtiön tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä järjestetty henkilöstölle koulutusta seksuaalisen moninaisuuden kohtaamisesta asiakastyössä.
Mehiläisten ajatuksia yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta
Olemme pyytäneet mehiläisiä kertomaan, mitä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo heille heidän työssään tarkoittaa.
Erilaisuus on normaalia, normaali on tasa-arvoa. Tasa-arvo lähtee yksilöstä ja yksilö on moninaisuuden osa.
Marko, yksikönjohtaja, lastensuojelun sijaishuolto
Töitä tehdään ihmiseltä ihmiselle, yhdenvertaisina ja ilman syrjintää.
Minna, HR-asiantuntija
Kohtelemme toisiamme kunnioittavasti ja olemme suvaitsevaisia. Arvostamme toisiamme ihmisinä ja yksilöinä. Kohtelemme kaikkia siten miten toivomme itseämme kohdeltavan.
Johanna, yksikönjohtaja
Jokainen saa olla oma ihana itsensä ja tuntea olonsa tärkeäksi.
Ida, asiakkuuskoordinaattori
Meillä kaikilla on eri tarinat ja eri polut mutta sama päämäärä.
Sini, hammashoitaja
Kaikki ovat meillä yhtä tärkeitä ja arvokkaita.
Ville, Digital Content Manager
Kaikilla on samat mahdollisuudet vaikuttaa asioihin ja saada äänensä kuuluviin ja voi luottaa siihen, että näin on jatkossakin.
Tiia-Maria, sairaanhoitaja
Jokainen ammattilainen on oma itsensä, omana persoonana, tasavertaisena osana työyhteisöä; eri ammattiryhmien edustajina. Yhdessä olemme enemmän.
Minna, johtava lääkäri
En oleta asioita toisista, vaan annan jokaiselle mahdollisuuden kertoa oman tarinansa. Tunnen oloni turvalliseksi tulla töihin joka päivä juuri sellaisena kuin olen.
Vesa-Pekka, graafikko/copy
Minun on turvallista olla minä ja sinun on turvallista olla sinä.
Outi, lähihoitaja
Helsinki Pride 2024 -yhteistyökumppani
Mehiläinen on myös tänä vuonna yksi Helsinki Priden virallisista yhteistyökumppaneista. Suomen suurin ihmisoikeuksia, sateenkaariyhteisöä ja yhdenvertaisuutta juhliva Helsinki Pride järjestettiin kesäkuussa, ja tapahtuma huipentui Pride-viikkoon kuun lopussa. Vuoden 2024 teema on Rauha ja toivo – Peace and Hope – Fred och Hopp.
Yhdenvertaisuustyötä vahvistettu Mehiläisessä
Psykiatrian erikoislääkäri Teemu Kärnä nimitettiin Mehiläisen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioiden johtavaksi asiantuntijaksi vuoden 2023 lopulla. Konsernilaajuinen konsultatiivinen rooli tukee Mehiläisen yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyön kehittämistä muun muassa yhdenvertaisuuskyselyn ja koulutustarjonnan parissa.
Sateenkaari-ihmisten kohtaaminen Mehiläisessä
Mehiläisessä on järjestetty yhteistyössä Setan ammattilaisten kanssa koko henkilöstön koulutusta sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta. Koulutuksessa on perehdytty sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen sekä asiakastyössä että työyhteisössä ja olemme saaneet perustiedot eri sateenkaarevista identiteeteistä, korrektista terminologiasta sekä sensitiivisestä vuorovaikutuksesta. Lisäksi on pohdittu myös asenteita ja normatiivista ajattelua, joka voi olla joko yhdenvertaisuuden esteenä tai sen mahdollistajana.
- Pidämme tärkeänä tarjota ammattilaisillemme osaamista ja välineitä entistä yhdenvertaisemman Mehiläisen rakentamiseen, sillä meillä on elämä tehtävänä kaikessa monimuotoisuudessaan. Arvojemme mukaisesti jokainen on tervetullut meille Mehiläiseen omana arvokkaana ja ainutlaatuisena itsenään. Setan kanssa järjestetty koulutus on yksi konkreettinen keino rakentaa Mehiläistä, jossa jokaisella ammattilaisella ja asiakkaalla on turvallinen ja hyvä olla, summaa lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo.
- Meillä Mehiläisessä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat jokapäiväisen arkemme lähtökohta. Sitä voi tehdä halutessaan näkyväksi esimerkiksi sateenkaarilogolla varustettujen pinssien avulla työasuissa, kertoo Mehiläisen konsernimarkkinoinnista ja henkilöasiakkaista vastaava liiketoimintajohtaja Karolus Viitala.
- Mehiläinen haluaa olla työpaikka, jossa jokaisella on hyvä olla ja yhdenvertaisuustyö on tärkeä osa tämän toteutumista. Tavoitteemme on, että jokainen Mehiläisen työntekijä ja asiakas kokee tulevansa hyväksytyksi ja arvostetuksi juuri sellaisena kuin on, sanoo Mehiläisen yhteiskuntasuhde- ja yritysvastuujohtaja Marina Lampinen.
Mehiläisen yleiset toimintaperiaatteet
Jokainen Mehiläisen ammattilainen on sitoutunut toimimaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistäen osana Mehiläisen yleisiä toimintaperiaatteita, Code of Conductia.
Lue lisää yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta Mehiläisessä
Yhdenvertainen kohtaaminen
Yhdenvertaisuus luo perustan avoimelle dialogille, yhteistyölle ja yhteisymmärrykselle ihmisten välillä – niin kotona, ystäväporukoissa, työelämässä kuin lääkärin vastaanotollakin. Mehiläisen psykoterapeutti ja työssään erilaisia perheitä kohtaava Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkäri korostavat aktiivisen kuuntelun ja yksilöllisen kohtaamisen tärkeyttä.
10 faktaa naisparien yleistyvistä hedelmöityshoidoista
Naispareja ja itsellisiä naisia hoidetaan lähes kaksinkertainen määrä viiden vuoden takaiseen verrattuna. Felicitas Mehiläisen lapsettomuuslääkäri Anna-Kaisa Poranen avaa 10 faktaa naisparien hedelmöityshoidoista.
Aliisan ja Essin matka kohti äitiyttä
Aliisalla ja Essillä on ollut pitkäaikainen haave omasta lapsesta. Vihdoin polku kohti vanhemmuutta alkaa edetä oikean klinikan ja asiantuntijan löytymisen myötä.
Essi ja Sara saivat lapsensa lahjoitettujen siittiösolujen avulla
Essi ja Sara saivat neljävuotiaan esikoisensa aikanaan lahjoitettujen siittiösolujen avulla. Nyt perheessä on myös vuoden ikäinen poika. ”Lapset ovat tuoneet elämään lisää ystäviä ja arjen onnea”, he kertovat.