Lastensuojeluun etsitään lisää työntekijöitä – ”Lapsi ei kaipaa sääliä, vaan tukea ja turvaa”
Hoitajat
Kun lapsi saapuu lastensuojelun piiriin, vieraat ammattilaiset ottavat kasvattajan roolin haastavassa tilanteessa. Tutustuimme lastensuojelun ohjaajien työhön maan suurimman yksityisen toimijan, Familarin, vaativan laitoshoidon yksikössä.
Työ lasten parissa tuntui luontevalta valinnalta jo nuorena
Vihdin kirkonkylällä sijaitsee ihan tavallisen näköinen iso omakotitalo. Pihalla on pieni mökki, jonka kuistilla roikkuu musta nyrkkeilysäkki. Päärakennuksen eteisessä lojuu ulkoilukenkiä, olohuoneen televisiossa pyörii sarjoja ja kirjahyllystä löytyy lautapelejä.
Tässä talossa asuu 14 teini-ikäistä, haastavasti oireilevaa lasta, jotka ovat huostaan otettuja tai sijoitettuna avohuollon tukitoimena. Pihamökissä harjoitellaan itsenäistymistä.
Nuorien kanssa elämää tässä Familarin Vihdin yksikössä jakavat ohjaajat, joilla on suuri vastuu tarjota nuorille turvallinen paikka sekä pysyviä ja kuntouttavia ihmissuhteita.
Yksi ohjaajista on Minna Mäkiranta.
- Sanoin jo lapsena barbileikkien lomassa vanhemmilleni, että haluan isona lastensuojeluun töihin, Minna kertoo.
Minna opiskeli ensin nuoriso-ohjaajaksi ja löysi lapsuuden kutsumuksensa työharjoittelun myötä. Nyt hän opiskelee ohjaajan työnsä ohessa sosionomiksi avatakseen lisää uramahdollisuuksia lastensuojelutyön parissa.
Vihdissä ovat vierailemassa myös Minnan Porin kollegat Familarin pienten lasten erikoisyksiköstä. Porissa kolmeatoista alle 13-vuotiasta lasta ohjaavat sosionomi Henri Peltomaa ja sairaanhoitaja Riku Urholin.
Myös heille kipinä lastensuojelutyöhön syntyi jo nuorena.
Henri päätyi työskentelemään lasten ja nuorten parissa partion kautta. Riku puolestaan innostui työstä alalla työskennelleen tuttavansa kautta. Sijaisvuorot lastensuojeluyksikössä jättivät nuoreen mieheen jäljen.
- Koin antavani sijoitetun ja haasteellisesta taustasta tulevan lapsen elämään positiivista sisältöä. Se oli minulle todella merkityksellinen kokemus, hän kertoo.
Hae ohjaajaksi Familarin lastensuojeluyksiköihin täälläUlkoinen linkki.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Familarin kanssa.