”Tämän olisin halunnut tietää nuorena lääkärinä” – Helena Kemppinen jakaa nyt tärkeimmät oppinsa
Lääkärit
"Olen ollut niin kauan lääkärinä, että nyt alkaa tuntua siltä, että todella osaan työni. Samalla melkein joka päivä tulee eteen tilanne, jossa ei heti tiedä, mitä pitäisi tehdä. Sen myös yleensä sanon ihan suoraan potilaalle", kertoo Helena Kemppinen, joka työskentelee Mehiläisellä vastaavana lääkärinä.
Kysyimme Kemppiseltä ja yhdeksältä muulta Mehiläisen kokeneelta lääkäriltä, mitä he sanoisivat itselleen nuorena lääkärinä. Katso video alta.
"Nuoret lääkärit ovat nykyään loistavia tapauksia. He ovat ehkä hieman rohkeampia ja reippaampia", Kemppinen sanoo.
Nuorten lääkärien kanssa paljon työskentelevä Kemppinen huomaa, että työssä kohdataan ihan samanlaisia epävarmuuden tunteita kuin mitä hän itse koki aikoinaan.
Hän jakaakin seuraavat neuvot uraansa aloittaville kollegoilleen:
1. Hyväksy rajallisuutesi
"Olen, kuten moni muukin lääkäri, tuntenut jossain vaiheessa uraani totaalista riittämättömyyttä. Silloin uppoutuu potilaiden asioihin liikaa. Onneksi olin nuorena työpaikassa, jossa tarjottiin työnohjausta. Se antoi työkaluja ja vuorovaikutustaitoja vaikeiden tilanteiden kohtaamiseen."
Olen, kuten moni muukin lääkäri, tuntenut jossain vaiheessa uraani totaalista riittämättömyyttä.
Kemppinen sanoo, että yksi tärkeimmistä lääkärin opeista on omien rajojensa ymmärtäminen, sillä niskaan saattaa muutoin kaatua kohtuuton painolasti.
"Olen iloinen siitä, että nykyään pystyn sanomaan, että olen vain lääkäri. Minun ei tarvitse tuntea huonoa omatuntoa siitä, etten ymmärrä kaikkea jostain Kelan säädöksistä tai lakipykälistä. Ei itseltään voi vaatia kaikkea."
2. Hallitse aikaasi
Kemppinen tuo esille myös ajanhallintataidot. "Päivä saattaa olla muuten aika kaoottinen, ellei aseta itse sille jonkinlaisia rajoja. Rakenna päivän ohjelma järkeväksi: mieti, mihin aikaan päivästä soitat puheluita ja tarkista onko kalenterissa riittävästi aikaa paperitöille."
Päivä saattaa olla muuten aika kaoottinen, ellei aseta itse sille jonkinlaisia rajoja.
Ajanhallinta on kuitenkin myös muuta kuin työkalenterin johtamista.
"On myös tärkeää löytää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä. Työ ei saa olla ainut asia, mistä on onnellinen. Kun kotona on asiat kunnossa, auttaa se myös jaksamaan työssä."
3. Tee monenlaista työtä
"Kaikki työ on omalla tavallaan kiinnostavaa. Jokaisesta paikasta myös oppii aina jotain, eikä oppien tarvitse aina liittyä lääketieteeseen. Kannattaa siis rohkeasti tehdä erilaisia töitä."
Kemppinen on toiminut koko ikänsä yleislääkärinä, mutta matkan varrelle on mahtunut monta erilaista työpaikkaa. Hän työskenteli uransa alussa pitkään terveyskeskuslääkärinä, kunnes siirtyi esimiestehtäviin.
Hän toimi vuosia johtavana lääkärinä ja lääninlääkärinä ennen palaamistaan kliinisen työn pariin.
"Yleislääkäriksi päätyminen johtui siitä, että putosin ihan kärryiltä, kun opiskeluihin tuli vaikkapa harvinaisia sisätauteja tai neurologisia erikoisuuksia", Kemppinen naurahtaa.
"Mutta nopeasti huomasin, että minulla on sellaista käytännön järkeä. Juuri yleislääkärinä pääsen käyttämään parhaimpia ominaisuuksiani hyödyksi."
4. Etsi esikuvia
"Parhaiten olen oppinut seuraamalla kokeneempia lääkäreitä. Muistan vieläkin muutaman lääkärin, joita katsoin ihaillen. Mietin, miten he hoitavat vuorovaikutuksen potilaan kanssa poikkeuksellisen hyvin. Kaiken ydin on, että potilas ymmärtää, mistä puhut – heidän esimerkkinsä tästä oli tärkeä oppi."
5. Hakeudu hyvään työyhteisöön
"Kun töissä on kivaa, sujuvat monet asiat paljon helpommin. Hoito on parempaa ja potilaat tyytyväisempiä. Omalla asenteella ja hyvällä käytöksellä voi työyhteisön toimivuuteen vaikuttaa valtavan paljon."
"Hyvässä työyhteisössä kommunikointi sujuu", Kemppinen sanoo. Hän korostaakin, kuinka tärkeää nuorelle lääkärille on tukeutua kollegoihin tarvittaessa.
"Jos en osaa, hankin lisätietoa. Yksin ei kuitenkaan tarvitse pystyä kaikkeen vastaamaan. On tärkeää kysyä viisaammilta silloin, kun ei tiedä eikä jäädä yksin pähkäilemään."
Haluaisitko osaksi parempaa työyhteisöä ja kasvaa lääkärinä seniorituen turvin? Ota yhteyttä Mehiläiseen ja keskustele juuri sinulle räätälöidyistä työmahdollisuuksista.
Hae lääkäriksi Mehiläiselle.
Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelun pohjalta yhteistyössä Mehiläisen kanssa.