Psykoterapeut och psykoterapi
Psykoterapeuten i korthet
- En psykoterapeut är en yrkesperson inom hälso- och sjukvården som erbjuder vård som baserar sig på diskussion och funktionella metoder för att öka det psykiska välbefinnandet och den psykologiska flexibiliteten.
- Målet med psykoterapi är att öka självförståelsen, hjälpa till att hantera svåra känslor, stärka agentskapet i utmanande livssituationer och förändra skadliga tanke- och verksamhetsmodeller.
- En bra interaktionsrelation med psykoterapeuten är viktig för att kunden ska känna sig hörd och trygg.
Vad gör en psykoterapeut?
En psykoterapeut är en yrkesperson inom hälso- och sjukvården med tilläggsutbildning som psykoterapeut. Psykoterapeut är en skyddad yrkestitel och utbildningen för psykoterapeuter kräver en lämplig grundutbildning inom hälso- och sjukvården och tillräcklig tidigare klinisk arbetserfarenhet. En psykoterapeut kan till exempel vara en psykolog, sjukskötare eller läkare.
En psykoterapeut erbjuder vård som baserar sig på diskussion och funktionella metoder, vars syfte är att öka det psykiska välbefinnandet och den psykologiska flexibiliteten. Det är viktigt att interaktionen mellan psykoterapeuten och kunden är bra för att kunden ska kunna känna sig hörd och trygg på mottagningen.
Psykoterapins centrala mål kan till exempel vara:
- Öka självförståelsen
- Hantera och förstå svåra känslor
- Stärka agentskapet i utmanande livssituationer
- Förändra skadliga tanke- och verksamhetsmodeller
Olika former av psykoterapi
Psykoterapi är en form av behandling som fokuserar på att behandla symtom med psykisk hälsa som har sin grund i psykisk belastning. Det är en viktig metod vid behandling av livets krissituationer och utmaningar relaterade till psykiskt välbefinnande. Psykoterapi kan genomföras med hjälp av flera olika referensramar som baserar sig på olika teorier om det mänskliga sinnets funktion. Dessa referensramar skiljer sig åt vad gäller sättet att strukturera problem och terapeutiska metoder, och därför varierar lämpligheten för olika referensramar vid behandling av olika livssituationer och psykiska symtom. Psykoterapeuten kan vara specialiserad på till exempel kognitiv, integrativ, lösningsorienterad eller psykodynamisk psykoterapi.
Målet med psykoterapi är att stärka individens eget agentskap, underlätta psykiskt lidande och främja återhämtningen från detta, förbättra funktionsförmågan samt erbjuda verktyg för att klara sig genom livets problemsituationer. Även om psykoterapi ofta uppfattas som en långvarig vårdrelation som varar i åratal, kan även korta psykoterapeutiska interventioner på exempelvis 5 eller 20 gånger vara effektiva och tillräckliga när de schemaläggs korrekt.
En yrkesperson inom psykisk hälsa hjälper till att bedöma vilken form av psykoterapi som är lämpligast för kunden just nu. En lämplig terapiinriktning och valet av psykoterapeut kan diskuteras till exempel på en psykologs eller psykiaters mottagning eller vid det första besöket på mentalvården hos en expert på psykisk hälsa.
När ska jag besöka en psykoterapeut?
Det lönar sig att uppsöka en psykoterapeut så tidigt som möjligt och med låg tröskel om du står inför följande utmaningar:
- Du upplever belastning
- Du lider av sömnproblem
- Du känner ångest och orkeslöshet
- Du behöver hjälp med att hantera en svår livssituation
Ju tidigare de psykiska symtomen identifieras och ju tidigare du får terapeutisk hjälp, desto bättre är prognosen för återhämtning. Även om psykoterapi ofta ses som ett långvarigt behandlingsförhållande som varar i flera år, kan även korta interventioner vara effektiva. Till exempel kan en psykoterapeutisk intervention som utförs 5 eller 20 gånger vara en tillräcklig och effektiv behandlingsform när den utförs vid rätt tidpunkt.
Man kan söka psykoterapi på egen bekostnad när som helst och få stöd för det till exempel från FPA, arbetsgivaren eller en sjukkostnadsförsäkring. En lämplig terapiinriktning och valet av psykoterapeut kan diskuteras vid ett första besök hos en psykolog eller psykiater, eller vid det första besöket på mentalvården tillsammans med en expert. På Mehiläinens webbplats kan du bekanta dig våra psykoterapeuter som berättar om sin kompetens och specialisering inom olika psykoterapitjänster och referensramar.
Så här framskrider psykoterapin
Målet med det första besöket är att skapa en god vårdrelation mellan psykoterapeuten och kunden. Psykoterapeuten är intresserad av att höra om besökarens upplevelser, livssituation och vad personen behöver hjälp med.
Målen för terapin fastställs tillsammans med kunden så att de motsvarar personens personliga behov. Under samtalet bestäms vilka frågor man vill fokusera särskilt på under terapin. Ju kortare terapin är, desto mer begränsat fokuserar man på överenskomna teman.
Terapin planeras alltid i enlighet med kundens behov och detta görs i nära samarbete med kunden. En detaljerad terapiplan som styr terapiförloppet utarbetas tillsammans. Uppfyllandet av målen följs upp regelbundet för att utvärdera terapiförloppet och göra nödvändiga förändringar.
Psykoterapeutens centrala uppgift är att hjälpa kunden att bättre förstå sig själv och identifiera sina egna känslor. I terapin strävar man efter att ta reda på orsaken till att känslorna aktiveras och hur de påverkar kundens liv. När kundens tankar och känslor blir tydligare börjar personens livskontroll stärkas, vilket förbättrar personens övergripande välbefinnande.
Psykoterapins längd
Psykoterapins längd varierar mycket beroende på kundens individuella behov, fastställda mål och vald terapiinriktning. För vissa kunder räcker det med ett par besök, medan andra kan ha nytta av en mer långvarig behandling som varar i flera år.
Mehiläinens psykoterapiutbud omfattar ett brett utbud av tjänster som är utformade för att uppfylla olika kunders behov:
- Första besöket på mentalvården. En tjänst med låg tröskel som stöd för psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa.
- Stöd- och krisbesök. Korta möten som är avsedda för akuta situationer eller kriser.
- Korttidspsykoterapi. Terapi på 10 eller 20 gånger som fokuserar på specifika problem eller mål.
- Långvarig psykoterapi. Terapi som varar 1–3 år, såsom rehabiliterande psykoterapi som ersätts av FPA, och som erbjuder djupare och mer långvarigt stöd.
Utmaningar med psykisk hälsa och psykiskt välbefinnande
Långvarig trötthet, dvs. utbrändhet
Trötthet kan vara en följd av fysisk eller psykisk belastning och stress.
Stress
Långvarig belastning utan tillräcklig återhämtning kan försämra hälsan och funktionsförmågan.
Ångest och ångestsyndrom
Symtomen kan bero på stress, livsstilsförändringar eller signalsubstanser i hjärnan.
Andra relaterade tjänster
Första besöket på mentalvården 89 €
Ta ett lätt första steg mot tjänster för psykiskt välbefinnande. Du får en tid snabbt – utan remiss.
Rehabiliterande psykoterapi som ersätts av FPA
Psykoterapitjänst baserad på en psykiaters bedömning och beviljad av FPA för att upprätthålla och återuppbygga arbets- och studieförmåga.
Vanliga frågor om psykoterapi
Psykoterapi är en form av behandling som används för att behandla symtom med psykisk hälsa som har sin grund i psykisk belastning. Det är en nyckelmetod vid behandling av livets krissituationer och utmaningar relaterade till psykiskt välbefinnande.
Det lönar sig att uppsöka en psykoterapeut så tidigt som möjligt och med låg tröskel om du står inför följande utmaningar:
- Du upplever belastning
- Du lider av sömnproblem
- Du känner ångest och orkeslöshet
- Du behöver hjälp med att hantera en svår livssituation
För att behandlingen ska lyckas är det viktigt att psykoterapin ges vid rätt tidpunkt. Om man har konstaterat en störning i den psykiska hälsan som ligger till grund för den psykiska belastningen och symtomen, bör en läkare bedöma när psykoterapeutisk behandling är aktuellt. Psykoterapi kan lyfta fram utmanande och svåra känslor, så det är viktigt att det psykiska välbefinnandet och livshanteringen har en tillräckligt stabil grund för att terapin inte ska bli för belastande. Ibland kan det vara nödvändigt att behandla till exempel sömnlöshet eller ångest före den egentliga psykoterapin utförs.
Psykoterapi syftar till att stärka det egna agentskapet, underlätta psykiskt lidande och återhämtningen från det, förbättra funktionsförmågan och ge verktyg för att klara av livets problemsituationer. God interaktion med psykoterapeuten och att kunden har en känsla av att bli hörd är centrala faktorer.
Under det första besöket skapas en god vårdrelation och utgångspunkterna och målen för samarbetet utreds. Psykoterapeuten lyssnar på kundens upplevelser och livssituation. Målen för behandlingen fastställs tillsammans och uppnåendet av dem följs upp regelbundet. Psykoterapeuten hjälper kunden att förstå sig själv och identifiera sina känslor.
Psykoterapins längd och besökens frekvens beror på kundens behov, det mål som ställts upp för terapiarbetet och den valda terapiinriktningen. Längden på psykoterapi kan variera från ett fåtal besök till flera år.
Priset på psykoterapi bestäms av psykoterapins längd, de metoder som används och psykoterapeutens grundutbildning. Du kan fråga om priset på psykoterapi genom att ringa vår kundtjänst på 010 414 00 (lna/msa).
Psykoterapin kan finansieras av till exempel arbetsgivaren, FPA, kunden själv eller försäkringsbolaget via en sjukkostnadsförsäkring. Alla våra psykoterapeuter är registrerade hos Valvira och har FPA-behörighet.