

Laadun anatomia -podcastin kolmas kausi
Laadun anatomia -podcastin kolmannella kaudella jatketaan lääketieteellisen laadun sekä laadun kehittämisen käsittelemistä laajalla skaalalla.
7. jakso: Diagnoosi ei ole itseisarvo
Psykiatrian palveluille on kova kysyntä ja monia mielenterveyden häiriöitä diagnosoidaan aiempaa enemmän. Mistä tämä voi johtua? Onko diagnoosi aina tarpeellinen vai voiko siitä olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä? Miten mielenterveyteen liittyviä haasteita voidaan ratkoa, kun psykiatreista on monilla alueilla huutava pula? Näistä asioista keskustellaan tässä jaksossa Mehiläisen johtavan psykiatrin Kristiina Golanin kanssa.
6. jakso: Lapset ja perheet ovat avainasemassa
Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Tällä kertaa Laadun Anatomiassa pohditaan Mehiläisen lastensuojelun Familarin laatujohtaja Marko Nikkasen johdolla ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyen. Jaksossa avataan lastensuojelujärjestelmän rakennetta, nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä sekä keskustellaan siitä, miten lastensuojelun laatua ja vaikuttavuutta voidaan arvioida. Lisäksi pohdimme, minkälaisilla arjen teoilla voimme jokainen omalta osaltamme varmistaa nuorille turvallisen kasvuympäristön.
5. jakso: Liike on lääke
Liike on lääke ja istuminen tappaa. Mutta miten kansa saadaan liikkeelle? Ja miksi sitten urheilija ei näe tervettä päivää? Urheilu Mehiläisen vastaava lääkäri Mira Kaikkonen ja sertifioitu urheilufysioterapeutti Tero Malinen kohtaavat työssään päivittäin sekä liikkumattomuuden että suurten liikuntamäärien tai liian yksipuolisen harjoittelun aiheuttamia ongelmia. Joskus näitä esiintyy jopa yhtäaikaisesti. Kansanterveyden näkökulmasta aktiivinen arki on liikuntaharrastuksiakin merkityksellisempää. Tämä jakso sopii hyvin kuunneltavaksi kehonhuoltoharjoitteiden, kävelylenkin tai vaikkapa kotitöiden äärellä. Tärkeintä on, että keksii jonkun tavan liikuttaa kehoaan!
4. jakso: Huominen on parempi
Robotteja, chat-botteja, digiklinikoita ja tekoälyä. Vuonna 2025 jo miljoonilla suomalaisilla on pääsy julkisten digitaalisten sote-palveluiden piiriin ja suurella osalla hyvinvointialueista hyödynnetään suomalaista teknologiaosaamista digipalveluiden tarjoamiseksi. Studiossa uppoudutaan tällä kertaa BeeHealthyn toimitusjohtaja Oskari Eskolan sekä käyttöönotoista vastaavan johtajan Salla Maijala johdolla BeeHealthyn kasvutarinaan sekä selvitetään, miten Suomi on viime vuosien aikana onnistunut ottamaan merkittävän sote-palveluiden digiloikan ja muuntautunut digitaalisen terveydenhuollon mallimaaksi ennätysajassa.
3. jakso: Huominen on parempi
Syöpään liittyy paljon suuria tunteita, kuten pelkoa ja ahdistusta, surua ja vihaa, mutta myös toivoa ja kiitollisuutta. Syöpä koskettaa meistä useimpien elämää jollain tavalla joko omakohtaisesti tai läheistemme kautta. Syöpätaudit on yksi lääketieteen nopeimmin kehittyvistä erikoisaloista ja monien syöpäsairauksien hoidossa onkin otettu viime vuosina suuria askelia. Tässä Laadun Anatomian jaksossa syvennytään Docrates Mehiläisen johtavan ylilääkärin Juha Konosen kanssa siihen, mitä syöpään sairastuminen nykypäivänä oikeastaan tarkoittaa diagnostiikan, saatavilla olevien hoitojen sekä ennusteiden osalta. Lisäksi jaksossa pohditaan minkälaisia näkymiä syöpätautien kehitykseen lähitulevaisuudessa liittyy.
2. jakso: Yleisin kansantautimme löytyy suusta
Harva tietää, että kaikkein yleisin kansantautimme löytyy suomalaisten suusta. Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudosten tulehdus koskettaa jopa 70% väestöstä ja se vaikuttaa merkittävästi yleisterveyteen sekä monien kroonisten sairauksien hoitotasapainoon. Mehiläisen julkisten terveyspalveluiden johtava hammaslääkäri Miia Ehrnroot on urallaan nähnyt, miten suuri vaikutus omahoidolla on ihmisen suun ja sitä kautta laajemmin koko kehon terveyteen. Miian kanssa keskustelemme myös suun terveydenhuollon resurssien järkevästä käytöstä ja yksityissektorin roolista.
1. jakso: On aika purkaa stigmat
Päihteiden käyttöön ja käyttäjiin liittyy monenlaisia ennakkoluuloja ja virheellisiäkin uskomuksia. Mehiläisen päihdepalveluiden johtaja ja ylilääkäri Kaarlo Simojoki korostaa stigman poistamisen tärkeyttä. Riippuvuuksista voi kärsiä kuka hyvänsä ja niiden hoito on tärkeää tuoda osaksi myös työterveyshuollon palveluita. Jaksossa keskustellaan lisäksi mm. päihteiden aiheuttamista terveyshaitoista, tämän hetken trendeistä ja siitä, miten päihdepotilaat tulisi kohdata.