Laadun anatomia -podcastin toinen kausi
Laadun anatomia -podcastin toisella kaudella jatketaan lääketieteellisen laadun sekä laadun kehittämisen käsittelemistä laajalla skaalalla.
8. jakso: Digin potentiaalia ei ole vielä lunastettu
Samaan aikaan kun digitaalisten terveyspalveluiden käyttö lisääntyy myös julkisella sektorilla, niihin kohdistuu sekä suuria odotuksia että ankaraa kritiikkiä. Tässä Laadun anatomia ja Terve! -podcastien yhteistyöjaksossa selvitetään, miten digipalveluista saadaan hyödyt irti. Yleensä hostina toimiva Etälääketieteen keskuksen johtava lääkäri Taavi Kaartinen pääsi tällä kertaa vieraan rooliin ja häntä jututtaa Maijun lisäksi NHG:n Mika Kaartinen.
7. jakso: Työkyky ei ole 100 ja 0
Työterveyshuollon asemasta sotessa käydään vilkasta keskustelua. Studiossa uppoudutaan Mehiläisen johtavan työterveyslääkärin, pitkän linjan työterveyshuollon huippuammattilaisen, Sirkku Martin kanssa siihen, mitä työterveyshuolto on ja mitä se ei ole, kumotaan työterveyshuoltoon liittyviä myyttejä sekä keskustellaan muun muassa siitä, miksi ns. työterveyshuollon valintatalon hyllyltä ei myydä vaikuttavuutta.
6. jakso: Siinä on TEKO ja siinä on ÄLY
Tekoälyyn liittyvät termit kuten koneoppiminen, neuroverkot ja ChatGPT vilisevät nykyään keskusteluissa myös sote-sektorista puhuttaessa. Miten tekoälyä tällä hetkellä hyödynnetään terveydenhuollossa? Mitä se voi lähitulevaisuudessa mahdollistaa? Entä mitkä asiat hidastavat tekoälyn käyttöönottoa? Mehiläisen Data Science & AI -tiimiä vetävä Antti O. Niskanen johdattaa kuulijat tekoälyn ja data-analytiikan ihmeelliseen maailmaan.
5. jakso: Virheiden pelossa menetetään elämiä
Kustannusvaikuttavaa hoitoa pidetään eettisen sosiaali- ja terveydenhuollon perustana, mutta mitä aiheesta oikeastaan edes tiedetään? Mehiläinen Länsi-Pohjan perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon johtaja Maria Lovén käy läpi sekä kustannusvaikuttavuuden käsitteistöä että antaa esimerkkejä, miten kustannusvaikuttavuutta voidaan käytännössä edistää muun muassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraation, tutkimuksen sekä vertaiskehittämisen avulla.
4. jakso: Pidämme huolta elämän loppuun asti
Ympärivuorokautiseen hoivaan pääsyn kriteerit ovat kiristyneet ja hyvinvointialueilla suunnitellaan hoivapaikkojen karsimista entisestään. Ikääntyvässä Suomessa on kuitenkin huolehdittava siitä, että kukin saa tarpeidensa mukaista ja laadukasta hoivaa elämänsä viimeisinä tärkeinä vuosina. Mainiokotien laatupäällikkö Anna Ojala ja liiketoimintajohtaja Niklas Härus kertovat, mitä on hyvä hoiva ja miltä hyvinvointialueiden suunnitelmat vaikuttavat.
3. jakso: Riittää, että olet läsnä
Inhimillinen kohtaaminen ja kanssaihmisten näkeminen on vaikuttavan soten ytimessä. Jaksossa pureudutaan arvostuksen anatomiaan Mehiläisen johtavan organisaatiopsykologin ja tietokirjailija Pekka Töllin johdolla. Studiossa pohditaan muun muassa, miksi ihmisten aito kohtaaminen on yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvoinnin kivijalka sekä miten voimme omilla teoillamme edistää arvostamisen kulttuurin muodostumisesta omissa yhteisöissämme.
2. jakso: Viiden tähden arvoista koulutusta
Hyvinvoiva ja osaava lääkäri on paitsi potilaiden, myös työnantajan ja yhteiskunnan etu. Kukaan ei ole seppä (tai lääkäri) syntyessään, vaan ammattitaito kehittyy koulutuksen ja kokemuksen myötä. Tesoman terveyskeskuksen vastaava lääkäri Aleksi Mäkelä ja julkisten terveyspalveluiden koulutusylilääkäri Rikumatti Pöyhönen kertovat, mistä palasista rakentuu koulutuspaikka, jossa erikoistuva lääkäri haluaa kasvaa.
1. jakso: Suomalaista terveydenhuoltoa pelastamassa - Mission impossible?
Janne-Olli Järvenpää asetti 2000-luvun alussa yhtiökumppaniensa kanssa kunnianhimoisen vision: pelastetaan suomalainen terveydenhuolto. Start-upin perustamisesta matka on edennyt kansainvälisen suuryrityksen johtoon. Millainen mies ja arvopohja kasvutarinan takaa löytyy? Mehiläisen toimitusjohtaja valottaa johtamisfilosofiaansa ja yrityksen menestyksen kulmakiviä.