Erikoistuvat lääkärit suitsuttavat Länsi-Pohjaa - "Toiminta on tehokasta, ja eri erikoisalat toimivat hyvin yhteen"
Lääkärit, Työharjoittelu ja erikoistuminen
Nopea reitti erikoislääkäriksi, Lapin ulkoilumaastot ja edullinen asuminen houkuttelevat erikoistuvia lääkäreitä Länsi-Pohjaan, joka tarjoaa ainoana Suomessa mahdollisuuden sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon erikoistumisjaksoihin.
Ainutlaatuinen työmahdollisuus ja luonto vetävät erikoistuvia lääkäreitä Lappiin
Helsinkiläinen erikoistuva lääkäri Farid Sayed jätti työnsä Jemenin kriisialueella mielessään haave kirurgin urasta. Unelma sai hänet perheineen muuttamaan Lapin Simoon omakotitaloon. Nyt hän erikoistuu kirugiaan kemiläisessä keskussairaalassa, Mehiläisen Länsi-Pohjassa.
Sayedin torniolainen kollega, terveyskeskuslääkäri Ninni-Ingrid Nurmos, on itse vasta hakemassa erikoistumisopintoihin. Hän on työskennellyt Länsi-Pohjassa jo useamman harjoittelujakson ajan, ja päätös jäädä tutun työnantajan palvelukseen oli helppo.
Mehiläinen Länsi-Pohja on Kemin, Tornion, Keminmaan ja Simon kuntien sekä Mehiläisen yhteisyritys, joka vastaa alueen perusterveydenhuollosta ja somaattisesta erikoissairaanhoidosta. Kaikilla alueen terveyskeskuksilla ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa on yliopiston koulutusoikeudet.
Yhdistelmä mahdollistaa monelle Sayedin ja Nurmoksen kaltaiselle Lappiin ihastuneelle nuorelle lääkärille sujuvan reitin erikoistumiseen. Länsi-Pohjassa kaikki erikoistumisopintoihin kuuluvat keskussairaala- ja terveyskeskusjaksot voi nimittäin suorittaa yhden työnantajan palveluksessa.
Räätälöity kokonaisuus mahdollistaa valmistumisen ideaaliajassa
Länsi-Pohjassa on oma rekrytointitiimi, joka räätälöi erikoistuville lääkäreille eri palvelujaksot joustavaksi kokonaisuudeksi ilman katkoksia jaksojen välillä.
Kun kaikki erikoistumisopintojen osat hoituvat yhden työnantajan alla, ei energiaa tarvitse käyttää sopivien suorituspaikkojen selvittelyyn tai siirtymisiin eri kaupunkien välillä. Bonuksena järjestelyssä on oikeus palkallisiin kesälomiin.
Länsi-Pohjan keskussairaalan kirurgian ylilääkäri Ritva Kemiläinen on mukana erikoistuvien kouluttamisessa. Hän kertoo, että erikoistuvien omat toiveet pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin.
Tätä joustavuutta Ninni-Ingrid Nurmoskin kehuu:
"Terveyskeskustyön lisäksi olen saanut tehdä hallintotyötä ja pystyn muutenkin vaikuttamaan työni sisältöön. Vastaavat lääkärit tuntevat minut ja kiinnostuksen kohteeni ja osaavat muokata ohjaustaan niiden mukaan."
Työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, että lääkärillä on lupa vaikuttaa päiväohjelmaansa, Nurmos lisää.
"Jos esimerkiksi tarvitsen lisää aikaa lausuntojen kirjoittamiseen tai haluan oman potilaan kontrollikäynnille nopealla aikataululla, se järjestetään."
Jokaiselle oma kouluttava lääkäri – Länsi-Pohjassa senioreilla on aikaa opetukselle
Länsi-Pohjassa jokaiselle nuorelle lääkärille nimetään oma kouluttava lääkäri. Jokaisesta terveyskeskuksesta ja keskussairaalasta löytyy useita kokeneita kollegoita, jotka ovat motivoituneita ohjaamaan erikoistuvia lääkäreitä.
"Ohjelmaan kuuluvat säännölliset ohjaustunnit oman kouluttavan lääkärin kanssa sekä erikoistuvien yhteiset tapaamiset, mutta tukea ja ohjausta saa myös epävirallisemmissa yhteyksissä", Nurmos kertoo.
Kemiläinen korostaa, kuinka tärkeää seniorituki on lääkäriuran alkuvaiheessa.
"Meillä on kokeneita erikoislääkäreitä koko ajan paikalla – aina löytyy joku, ketä konsultoida", hän sanoo.
Länsi-Pohjan keskussairaalasta löytyy seuraavat erikoisalat: akuuttilääketiede, anestesiologia, fysiatria, hammas- ja suusairaudet, ihotaudit, keuhkosairaudet, kirurgia suppeine erikoisaloineen, kliininen fysiologia, korva- nenä- ja kurkkutaudit, lastentaudit, lasten neurologia, patologia, radiologia, silmätaudit, sisätaudit suppeine erikoisaloineen, synnytykset ja naistentaudit ja syöpätaudit.
Sairaala on kuitenkin kooltaan verrattain komptakti, mikä näkyy sen ilmapiirissä ja toimivuudessa.
"Toiminta on tehokasta, ja eri erikoisalat toimivat hyvin yhteen. Meidän ei tarvitse esimerkiksi odottaa kuvantamistuloksia pitkään, mikä tekee niin lääkärin kuin potilaankin kokemuksesta mielekkäämmän", Farid Sayed sanoo.
Myös erikoistuvia lääkäreitä on isompaan sairaalaan verrattuna vähemmän. Sayed iloitsee, että on päässyt leikkaamaan niin paljon kuin on halunnut.