Mehiläisen ohjelmistokehittäjä Susanna Kyllönen innostaa naisia koodaamisen ja ohjelmistoalan pariin
Digitaaliset palvelut
Susanna Kyllönen palkittiin huhtikuussa vuoden 2022 Mimmit koodaa -palkinnolla. Palkinto on upea osoitus hänen merkittävästä työstään naisten kannustamisessa IT-alalle. Mehiläisen ohjelmistokehittäjän työn ohessa Twig the Code -yhdistystä pyörittävä Susanna on opiskellut itsenäisesti alalle. Hänen yhdistyksensä tarjoaa naisille mahdollisuuksia oppia lisää koodaamisesta, tutustua uusiin ihmisiin ja luomaan verkostoja.
Susanna Kyllönen työskentelee Mehiläisen Työelämäpalveluissa ohjelmistokehittäjänä. Fonectalla ja erilaisissa startup-yrityksissä markkinointiuraa luonut Susanna on työskennellyt aiemmin myös ravintolapäällikkönä. Miksi kolmen lapsen äiti päätti opiskella itsenäisesti IT-alalle ja miten hän päätyi ohjelmistokehityksen pariin?
- Markkinointi ja ravintola-ala eivät tuntuneet sitten kuitenkaan ihan omalta. Opiskelu markkinoinnin parissa kuitenkin kiinnosti, etenkin Growth Hacking. Lähdin lukemaan Code Academyyn webbikoodauksen perusteita (HTML ja CSS), eli miten verkkosivut rakentuvat. Sivujen optimointi ja seurantatägit kiinnostivat todella paljon ja kipinä koodaamiseen iski silloin, kun huomasin miten hauskaa ja mielenkiintoista se oli. Siitä se ajatus sitten lähtikin ja visuaaliselle ihmisellehän tästä syntyi varsinainen lumipalloefekti, Susanna naurahtaa.
Opintoihin on kuulunut Code Academyn lisäksi myös useita kursseja Udemyssa. Susanna oli opiskellut muun muassa HTML:ää ja JavaScriptiä, ja vuonna 2019 hän lähti vielä opiskelemaan yliopistolle puoleksi vuodeksi Full Stack -opintoja. Itseoppimista on kertynyt myös pitkälti omien projektien kautta.
- Lähdin opiskelemaan koodausta, koska halusin sellaisen työn, jonka osaamiselle löytyy aina varmasti kysyntää. Vaikka itseopiskelu on rankkaa, haasteellista ja vaatii itseltä paljon, motivaatio oli kohdillaan, mikä mahdollisti opiskelun ja uran vaihdon. Vuonna 2018 tapaamallani mentorilla on ollut suuri merkitys elämääni ja siihen mihin suuntaan lähdin, suosittelen mentoria ihan jokaiselle, Susanna sanoo.
Twig the Code – lisää naisia ohjelmistoalalle, matalampaa kynnystä koodausopintojen aloittamiselle
Kun Susanna lähti opiskelemaan itsenäisesti JavaScriptiä, opiskelu ei meinannut ottaa tulta alleen ja hän päätti järjestää koulutustapahtuman JavaScriptin perusteista. Mukaan osallistui parikymmentä naista, joiden joukosta muodostui lopulta kahdeksan naisen tiivis porukka, joka kokoontui joka toinen viikko kouluttautumaan JavaScriptin saloihin.
Keväällä 2019 Susanna oli järjestämässä saman porukan kanssa toista tapahtumaa Mimmit koodaa -ohjelman kautta, kun ajatus omien tapahtumien järjestämisestä heräsi. Siirtymä omaan yhdistykseen oli luonnollinen, koska koodausporukaan kuului muutama yhdistystaustainen kaveri. Nimi yhdistykselle löytyi luontevasti Susannan pitämästä Twig the Code -blogistaUlkoinen linkki, jossa hän jakoi ajatuksiaan ja kokemuksiaan muille alan vaihtoa harkitseville.
Twig the Code -yhdistyksenUlkoinen linkki tavoitteena on houkutella lisää naisia ohjelmistoalalle sekä madaltaa kynnystä naisten ohjelmisto-opintojen aloittamiselle. Yhdistyksen kautta kaikki alasta kiinnostuneet naiset pääsevät aloittamaan koodausopinnot harrastusperusteisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöllisiä tapaamisia, uusia projekteja ja yhdessä opiskelua. Mukaan pääsee ilman minkäänlaista kokemusta ja osallistujat ovatkin hyvin eri tasoisia. Yhdistyksessä on nyt noin 70–80 virallista jäsentä ja sen Slack-kanavalla noin 350 osallistujaa.
Suurin osa toiminnassa mukana olevista on alanvaihtajia, joilla ei ole välttämättä kontakteja ohjelmistoalalta. Yhdessä tekeminen ja verkostoituminen onkin Twig the Coden ydintä. Tiedon ja kokemusten jakaminen yhdessä on huomattavasti hauskempaa kuin yksin opiskelu. Ideana tapaamisissa on, että kokeneemmat opettavat muita. Yksi kirjoittaa koodia ja muut kertovat mitä siihen kirjoitetaan. Suunnitelmissa on perustaa joka kaupunkiin oma opiskelijaryhmä, Susanna kertoo.
Matka mehiläiseksi – onnellisten sattumien kauppa
Mehiläiseen Susanna päätti hakea vuonna 2020 kun työ silloisessa harjoittelupaikassa loppui koronan takia. Susanna kuvaa Mehiläiseen siirtymistään onnellisten sattumien kauppana.
- Kun harjoittelupaikka meni alta koronan takia, alkoi uusi työnhaku. Selailin työpaikkailmoituksia, mutta missään ei ilmoitettu avoimia paikkoja junnuille. Päätin kuitenkin, että haen kiinnostaviin yrityksiin silti ja Mehiläinen oli niistä yksi. Terveys ja terveysteknologia ovat olleet aina lähellä sydäntäni, Susanna kertoo.
- Vuoden loppupuolella kävinkin sitten läpi monta todella kuumottavaa haastatteluprosessia useamman eri firman kanssa. Lopulta pääsin tilanteeseen, missä minulle tarjottiin juniori kehittäjän roolia kahdesta eri paikasta, toinen oli konsulttitalo ja toinen Mehiläinen, jonka haastatteluprosessista minulle jäi kaikista syksyn hauista paras fiilis – sen täytyi tarkoittaa jotain. Niinpä siis aloitin Turun Mehiläisessä Junior Software Developerina.
Tällä hetkellä Susanna toimii Mehiläisessä ohjelmistokehittäjänä ja hänen toimenkuvansa pitää sisällään muun muassa MehiDoc-sovelluksen koodausta, TEP-moduuliin liittyviä tukipyyntöjä sekä jatkokehitystä. Tiimin vastuulla ovat myös YritysMehiläinen ja TyökykyKompassi. Kun Susannalta kysytään, mikä Mehiläisessä on parasta, on vastaus yksioikoinen: työyhteisö ja työn mielekkyys.
- Parasta Mehiläisessä on ehdottomasti ihmiset ja työ mitä täällä tehdään. Välillä todella konkretisoituu se, miten isoa joukkoa työmme koskee ja miten suurissa työkuormissa pääsemme muita mehiläisiä auttamaan heidän työtään helpottamalla. Vaikka olemme eläneet korona-aikaa ja olleet paljon etänä, Mehiläisessä on otettu ihmiset todella hyvin huomioon. Työntekijöistä välitetään ja heistä ollaan aidosti kiinnostuneita. Kuulumisia kysellään säännöllisesti ja ihmisistä todella huolehditaan. Nyt kun aletaan palaamaan kohti normaalia, on mahtavaa nähdä ihmisiä taas livenä, Susanna iloitsee.
Ikimuistoisinta hetkeä koodauksen parissa hän ei osaa nimetä, mutta parasta on ne hetket, kun on itse oivaltanut jonkin asian ja onnistunut opettamaan sen toiselle. Tulevaisuuden haaveissa Susannalla on naisten oman teknologiayrityksen perustaminen vielä joku päivä.
Vuoden 2022 Mimmit koodaa -palkinto uusille esikuville
Huhtikuussa Susannalle myönnettiin vuoden 2022 Mimmit koodaa -palkinto osoituksena hänen merkittävistä ansioistaan naisten innostamisessa ohjelmistoalalle sekä tehokkaasta työstä sen hyväksi. Palkinnolla luodaan uusia esikuvia, ja perustelut tänä vuonna olivat seuraavat:
”Susanna Kyllönen on esimerkillään ja työllään innostanut naisia opiskelemaan koodausta. Susanna on paitsi itse osoittanut, että oma-aloitteiset opinnot ovat toimiva reitti hienoon työpaikkaan ohjelmistoalalla, myös käynnistänyt yhdistyksen, joka auttaa muita pystymään samaan. Twig the Code -yhdistys on tärkeä toimija naisten saamiseksi ohjelmistoalalle, ja Susannan merkitys sen perustamiselle ja työlle on ollut täysin keskeinen.”
Nöyränä palkinnon vastaan ottanut Susanna kokee, ettei kunnia kuulu ainoastaan hänelle, vaan koko yhdistykselle ja sen kaikille aktiiveille ja osallistujille, jotka ovat työhön osallistuneet.
- Palkinto on todella hieno tunnustus, jota en todellakaan osannut odottaa. Se on upea osoitus siitä, että työ mitä teemme on todella tärkeää, Susanna sanoo.