Perusverenkuva ja trombosyytit
Perusverenkuva (B-PVKT) on tärkeä perustutkimus, jonka avulla saat tietoa elimistösi terveydentilasta monipuolisesti. Tutkimus tehdään laboratoriossamme otetusta verinäytteestä.
Näin varaat ajan perusverenkuvan tutkimukseen
Perusverenkuva ja trombosyytit -näytteenottoon voit tulla ilman lääkärin lähetettä. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta, eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan. Jos haluat keskustella oireistasi ennen testiin hakeutumista, suosittelemme varaamaan ajan lääkärillemme.
Voit varata verkkoajanvarauksesta ajan mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon. Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelusta numerosta 010 414 00 (pvm/mpm). Katso sinulle lähin laboratorio ja aukioloajat.
Mitä perusverenkuva kertoo?
Verenkuvatutkimuksen avulla voidaan havaita erilaisia elimistön häiriöitä, kuten:
- saada viitteitä erilaisista vuodoista tai tulehdustiloista
- löytää häiriöitä veren muodostuksessa luuytimessä
- saada lisätietoa monista ravinnon saantiin ja imeytymiseen liittyvistä seikoista.
Perusverenkuvassa mitataan myös trombosyytit (B-Trom) eli verihiutaleet, joita tarvitaan verenvuodon tyrehdyttämisessä.
Kenelle perusverenkuvaa suositellaan?
Perusverenkuva on hyvä tarkistaa ainakin silloin, jos on taipumusta alhaiseen hemoglobiiniin, on kasvissyöjä, kärsii esimerkiksi anemian oireista tai on jokin muu syy epäillä poikkeavuutta tai mietitään, olisiko raudan imeytymisessä jotain häiriöitä. Jos mietit, olisiko perusverenkuva hyvä tutkimus juuri sinulle, voit kysyä neuvoa lääkäriltä.
Anemiasta puhutaan, kun veren hemoglobiinipitoisuus (B-Hb) on matala. Mahdollisen anemian syy täytyy aina selvittää, esimerkiksi ennen hoidon aloittamista ja hoidon toimivuutta on hyvä seurata.
Mitkä kokeet kuuluvat perusverenkuvaan?
Perusverenkuvaan kuuluu monipuolisia osatutkimuksia, joiden tulosten yhteydessä on myös näkyvissä oman iän ja sukupuolen mukaiset viitearvot.
- B-etuliite tarkoittaa, että näytemuotona on koko veri, josta erotetaan tutkittavat solut.
- E-etuliite viittaa puolestaan punasoluihin eli erytrosyytteihin.
- L taas tarkoittaa valkosoluja eli leukosyyttejä.
Kaikki osat saadaan yhdestä näyteputkesta samalla näytteenottokerralla.
Perusverenkuvan tutkimukset ja viitearvot
- B-Leuk eli leukosyyttien eli valkosolujen kokonaismäärä, viitearvot: 3.4–8.2 109/l
- B-Hb eli hemoglobiini, viitearvot: naiset 117–155 g/l, miehet 134–167 g/l
- B-Hkr eli hematokriitti, punasolujen tilavuusosuus veressä, viitearvot: naiset 35–46 %, miehet 39–50 %
- B-Eryt, erytrosyyttien eli punasolujen määrä, viitearvot: naiset 3.90–5.20 x 1012/l, miehet 4.25–5.70 x x 1012/l
- E-MCV eli punasolujen keskitilavuus, viitearvot: 82–98 fl
- E-RDW eli punasolujen koon vaihtelu, viitearvot: naiset alle 15 %, miehet alle 14 %.
- E-MCH eli punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin määrä, viitearvot: 27–33 pg/solu
- E-MCHC eli punasolujen keskimääräinen hemoglobiinin pitoisuus, viitearvot: 320-355 g/l
- B-Trom, trombosyyttien eli verihiutaleiden määrä, viitearvot: 150–360 x 109/l
Mitä perusverenkuvasta näkyy?
Testituloksistasi näet, millaiset ne ovat verrattuna perusverenkuvan osatutkimusten viitearvoihin. Lääkärisi käy testituloksesi tarvittaessa läpi kanssasi tarkemmin, sillä yksilöllinen hoitosuunnitelma on aina tärkeä – pelkkä tulosten vertaaminen viitearvoihin ei riitä, kun hoitoa tai jatkotutkimuksia suunnitellaan.
Laboratoriotutkimus sisältää:
- Verinäytteenoton Mehiläisen laboratoriossa
- Tulokset ja suositukset jatkotoimenpiteistä OmaMehiläinen-palveluun
Jatkotoimenpiteiden hinnat määräytyvät erikseen annettujen suositusten mukaisesti. Jos tulet tutkimukseen ilman lähetettä, suosittelemme sinua varaaman ajan lääkärille tulosten valmistuttua, jotta saat tulkinnan tuloksistasi ja ohjeet jatkotoimenpiteisiin.
Jos sinulla on ollut lähete tutkimukseen, suositukset jatkotoimenpiteistä ja lääkärin tulosten tulkinta kuuluvat mukaan yleensä automaattisesti.
Valkosolut ja perusverenkuva
Valkosolujen (B-Leuk) määrä saattaa olla suurentunut monissa tilanteissa myös ilman sairautta. Esimerkiksi raskaus, fyysinen tai psyykkinen rasitus, ateriointi, tupakointi tai kortisonikuuri voivat lisätä valkosolujen määrää. Sairauksista etenkin virusten ja bakteerien aiheuttamat tulehdustilat lisäävät selvästi valkosolujen määrää ohimenevästi.
Erittäin suuria valkosolumääriä nähdään pahanlaatuisissa veritaudeissa kuten leukemiassa. Jos valkosolumäärä taas on huomattavan matala, on henkilöllä kasvanut riski saada infektioita. Mikäli B-Leuk-tutkimuksessa on poikkeavuutta, johon ei ole selvää syytä, voidaan eri valkosolutyyppien määrät eritellä täydellisellä verenkuvalla (TVK).
Trombosyytit perusverenkuvassa
Perusverenkuvassa mitataan myös trombosyyttejä (B-Trom) eli verihiutaleita, joita tarvitaan verenvuodon tyrehdyttämisessä. Virusten ja bakteerien aiheuttamat tulehdukset, lääkkeet sekä luuytimen toimintaa häiritsevä runsas alkoholin käyttö voivat vaikuttaa ohimenevästi verihiutalemäärään.
Mikäli verihiutaleiden määrä on huomattavan alhaalla (trombosytopenia), voidaan epäillä vuotovaaraa. Lievä verihiutaleiden määrän pieneneminen ei kuitenkaan vielä aiheuta vuotoja; veressä on paljon muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat hyytymiseen.
Perusverenkuvatutkimuksen hinta
Ajantasaisen perusverenkuvatutkimuksen (B-PVK+T) hinnan voit tarkistaa Mehiläisen laboratoriotutkimusten hinnastosta.
Tutkimustulokset
Laboratoriokokeiden tulokset tallentuvat OmaMehiläinen-palveluun. Voit käyttää OmaMehiläistä verkkoversion kautta tai lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen puhelimeesi.
- Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneenUlkoinen linkki
- Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeenUlkoinen linkki
Asiantuntijana artikkelissa Kristina Hotakainen, laboratoriosektorin johtaja.