Raudanpuute, anemia ja ferritiini
Raudanpuute heikentää suorituskykyä huomattavasti aiheuttamalla anemiaa eli matalaa hemoglobiinipitoisuutta.
Raudanpuute on tavallinen etenkin kasvuikäisillä, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja kestävyysurheilijoilla. Raudanpuute heikentää suorituskykyä huomattavasti aiheuttamalla anemiaa eli matalaa hemoglobiinipitoisuutta. Rauta on välttämätöntä riittävälle hemoglobiinin muodostukselle, mutta raudanpuute näkyy vasta viiveellä anemiana verenkuvassa. Näytteenotossa otettava perusverenkuva (B-PVKT) kertoo laajalti elimistön tilanteesta paljastaen esim. vuodot, tulehdustilat, häiriöt veren muodostuksessa ja monia ravitsemukseen liittyviä seikkoja.
Raudanpuutteen synty ja anemia
Raudanpuute kehittyy tavallisimmin runsaiden kuukautisten tai muiden verenvuotojen (peräpukamat, vatsahaava tai muu maha-suolikanavan vuoto) seurauksena, mutta myös kovan kulutuksen esim. kestävyysurheilun aiheuttaman kovan rasituksen ja riittämättömän raudan saannin seurauksena esim. imeytymishäiriöt, lääkitykset, erityisruokavaliot, kasvissyöjät. Ellei rautavajetta korjata, verisolujen ja hemoglobiinin muodostus kärsii ja lopulta todetaan anemia. Raudanpuuteanemiassa punasolut ovat pienikokoisia ja värittömiä ja nämä tyypilliset raudanpuutteen löydökset näkyvät perusverenkuvassa.
Verenkuvassa näkyvää anemiaa saattavat aiheuttaa myös B12-vitamiinin sekä foolihapon puute, joiden syinä saattaa olla imeytymishäiriö tai tietyt lääkitykset ja joskus myös riittämätön ravinto. Näiden vitamiinien puutteessa punasolut ovat kuitenkin kooltaan suuria, ja vaikka samanaikaisesti todettaisiin anemia, on tilanne helppo erottaa raudanpuutteesta perusverenkuvaa tarkastelemalla.
Varmistus raudanpuutteesta anemian taustalla saadaan toteamalla matala ferritiinipitoisuus ja tarvittaessa myös kohonnut raudan sitomiseen osallistuvan transferriinireseptorin (S-TfR) määrä.
Raudanpuute aikuisilla
Naiset kärsivät raudanpuutteesta huomattavasti yleisemmin kuin miehet. On arvioitu, että noin 20 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista kärsii raudanpuutteesta kuukautisten aiheuttaman verenvuodon takia. Raskauden aikana äidin elimistön pitää tuottaa veren punasoluja myös sikiön tarpeisiin, ja veren muodostukseen tarvitaan runsaammin rautaa. Siksi äidin rautavarastot hupenevat herkästi odotuksen myötä. Kuukautisten loppuminen vaihdevuosien myötä puolestaan pienentää raudanpuutteen riskiä.
Miehillä raudanpuute on harvinainen, ja sen syy tulee aina selvittää.
Raudanpuute lapsilla
Kasvuikäisillä raudan tarve on suuri ja siksi kasvavat lapset ja nuoret ovat myös raudanpuutteen suhteen riskiryhmässä. Jos imetys jatkuu yli 1-vuotiaaksi, on kiinnitettävä erityishuomiota lapsen ruokavalion monipuolisuuteen. Yli vuoden kestäneen imetyksen ja liian yksipuolisen ruokavalion riskinä on raudanpuuteanemia. Raudanpuute on yleinen löydös alle 2-vuotiailla lapsilla. Yleensä puutostila on kuitenkin väliaikainen ja arvot paranevat, kun rintamaidon määrä ruokavaliossa vähenee. Lasten viitearvot määräytyvät iän mukaan.
Ruokavalion vaikutus raudan imeytymiseen
Rautaa imeytyy eniten punaisesta lihasta, huonoiten kasviksista. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, kun taas kalsium hidastaa sitä. Kasvissyöjillä on erityisen tärkeää, että rautapitoisten ruokien kanssa nautitaan raudan imeytymistä edistäviä juomia ja vältetään sitä heikentäviä juomia.
Kalsiumia sisältävät juomat, kuten maito, heikentävät raudan imeytymistä. Myös teen ja kahvin sisältämä tanniini hidastaa raudan imeytymistä.
Muiden sairauksien vaikutus
Vatsahaava tai kasvain paksusuolessa voi aiheuttaa verenvuotoa ja sitä kautta huonontaa veren rautavarantoja. Rautaa poistuu koko ajan myös ihon ja suoliston kautta ja siksi rautaa on saatava päivittäin ravinnosta. Raudan imeytymishäiriöt tai muut suolistoon liittyvät sairaudet, kuten keliakia, voivat aiheuttaa raudanpuutetta.
Raudanpuute oireet
Varsinaista anemiaa aiemmin voidaan osoittaa rautavarastojen niukkuus tutkimalla ferritiinipitoisuus (S-Ferrit).
Ferritiini kuvastaa elimistön rautavarastoa ja henkilöllä saattaa olla raudanpuutteen oireita jo pitoisuuden ollessa ns. normaalin alueen alaosissa, kuten:
- väsymys
- kalpeus
- hengästyminen
- hiusten lähtö.
Normaali ferritiini ei kuitenkaan aina merkitse riittäviä rautavarastoja, sillä ferritiinipitoisuus nousee myös akuuteissa ja kroonisissa tulehdussairauksissa esim. nivelreuman tietyt vaiheet.
Matala tai viitealueen alaosissa oleva ferritiinipitoisuus on aihe korjata raudansaanti, kun mahdolliset muut raudanpuutteen syyt on poissuljettu.
Ferritiinin arvot ja viitearvot
Ferritiinin viitearvot vaihtelevat laboratoriokohtaisesti. Jos S-Ferrit jää alle 20 mikrogrammaa litrassa (µg/l), puhutaan raudanpuutteesta ja on olemassa anemian uhka. Erilaisten tulehdusten aikana ferritiini saattaa nousta pienistä rautavarastoista huolimatta, eli viitealueella oleva ferritiini ei sulje pois raudanpuutetta. Matala ferritiini on sen sijaan aina riittämättömien rautavarastojen merkki.
Raudanpuutteen hoito ja korjaaminen
Ensisijaisesti on tärkeää selvittää ja hoitaa raudanpuutteen syy, esimerkiksi runsaat kuukautiset. Jos syy saadaan hoidettua, ei rautalääkitystä välttämättä edes tarvita.
Mikäli raudanpuutteen syytä ei ole mahdollista hoitaa, raudanpuutetta hoidetaan rautalääkityksellä. Tyypillisesti suositellaan nauttimaan rautaa 100 mg kahdesti päivässä mieluiten C-vitamiinin kanssa, mutta uusimman tiedon mukaan yhdenkin tabletin ottaminen joka toinen päivä riittää.
Rautavarastot täydentyvät hitaasti ja lääkitystä jatketaan yleensä vähintään puoli vuotta. Hemoglobiinipitoisuus paranee viikkojen tai kuukausien kuluessa, mutta elimistön rautavarastot täyttyvät vasta noin puolen vuoden aikana.
Miten tutkimukseen pääsee?
Verenkuvan ja ferritiinin (B-PVKT ja S-Ferrit) voi mittauttaa laboratorion näytteenotossa ilman lähetettä. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen toimipisteeseen. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan.
Eikö rautalääkitys tehoa?
Suun kautta nautitun raudan imeytyminen voidaan varmistaa Mehiläisen laboratorioissa tehtävällä raudan imeytymiskokeella. Koetta suositellaan erityisesti, jos vaste rautalääkitykselle on epävarma ja harkitaan suonensisäistä rauta-annostelua. Koetta ei tule tehdä akuutin sairauden ja tulehdustilan aikana.
Ennen koetta on oltava ravinnotta edellisestä illasta (10 tuntia) ja rautalääkitys tauotetaan 3–4 päivää ennen koetta. Tutkimus vaatii lääkärin lähetteen, ja sen hinta on 149 € (ilman Kela-korvausta).
Verenkuva- ja ferritiinitutkimuksen hinta
Laboratoriotutkimusten hinnastosta näet yleisimpien näytteiden ja tutkimusten hinnat ilman Kela-korvausta.
Siirry laboratoriotutkimusten hinnastoon
Mistä tulokset voi saada?
Laboratoriokokeiden tulokset ja mahdolliset lausunnot tallentuvat OmaMehiläinen-palveluun. Voit käyttää OmaMehiläinen-palvelua verkkoselaimella tai mobiilisovelluksella.
Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneenUlkoinen linkki
Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeenUlkoinen linkki