Ylikuormituksen tunnistaminen ja ennaltaehkäisy
Ylikuormitus voi ilmetä jaksamattomuutena, ärtymyksenä, unihäiriöinä, sairasteluna ja ruokahaluttomuutena. Jos oireet jatkuvat tai pahenevat, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle arviointia varten.
Ylikuormitukseen vaikuttavat useat tekijät
Ylikuormitukseen vaikuttavat monet tekijät. Harrasteurheilijoilla ylikuormittumisen riskiä lisää se, että he saattavat pyrkiä treenaamaan kuten kilpaurheilijat, vaikka heillä ei ole samanlaista tukiverkostoa. Lisäksi muu elämä, kuten työ, perhe ja arjen askareet, lisäävät kuormitusta. Nämä tekijät jäävät usein huomioimatta harjoittelumäärissä ja levon tarpeessa.
Ylikuormittumisen tunnistaminen voi kuitenkin olla henkilölle itselleen vaikeaa ja vaatii oman kehon kuuntelua. Oireiden jatkuessa kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle, sillä asiantuntijalla on paremmat mahdollisuudet havaita mahdollinen ylikuormitus ja kartoittaa parhaat keinot kehon palautumiseen.
Miten ylikuormitus ilmenee?
Urheilevan ihmisen ylikuormittuminen voi ilmetä monin eri tavoin, ja kuormitustila kehittyy usein hitaasti, mikä tekee sen havaitsemisesta vaikeaa.
Ylikuormittuminen voi aiheuttaa esimerkiksi:
- Jaksamattomuutta
- Ärtymystä
- Unihäiriöitä
- Sairastelua
- Ruokahaluttomuutta
Ylikuormittumisen ennakointi
Ylikuormittumisen ennakointi on mahdollista, mutta se vaatii kehon kuuntelun opettelua. Tämä voi olla haastavaa kiireisessä arjessa, sillä ei ole olemassa kaikille sopivaa yksittäistä mittaria ylikuormituksen havaitsemiseen.
Ylikuormituksen ehkäisyssä keskeistä on huolehtia riittävästä palautumisesta. Tähän kuuluvat erityisesti riittävä lepo ja ravinto, joista ei voi tinkiä pitkällä aikavälillä. Keho kompensoi puutteet levossa ja ravinnossa jossain vaiheessa, tavalla tai toisella.
Milloin lääkäriin?
Ylikuormitustilan hoito perustuu kuormittavien tekijöiden tunnistamiseen ja kokonaiskuormituksen vähentämiseen. Esimerkiksi, jos henkilö urheilee liikaa suhteessa elämäntilanteeseensa tai kuntoonsa, on tärkeää pohtia, mistä liikkumistarve johtuu. Aktiivista ihmistä ei kuitenkaan pidä pakottaa toimettomuuteen, sillä se voi lisätä stressiä henkilöillä, jotka ovat tottuneet aktiiviseen elämäntapaan.
On suositeltavaa kääntyä ammattilaisen puoleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos huomaa poikkeavia oireita tai tuntee, ettei kaikki ole kunnossa. Voit varata ajan lääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun numeroon 010 414 00 (pvm/mpm).