Ääreishermostotutkimus ENMG
ENMG-tutkimus (hermoratatutkimus) on paras yksittäinen lääketieteellinen tutkimusmenetelmä, kun potilaan oireet viittaavat ääreishermoston mahdolliseen vaurioon. ENMG-tutkimuksella selvitetään ääreishermojen ja lihasten vaurioita ja toimintahäiriöitä, esimerkiksi hermopinteitä, hermojuuren vaurioita, polyneuropatiaa tai lihassairauksia. Esimerkiksi pelkästään käden ylikuormituksesta syntynyt lihasjännityksen lisääntyminen aiheuttaa usein tyypillisille hermopinteille sopivat puutumisoireet. Rannekanavapinne on yleinen vaiva, jonka tutkimiseen ääreishermotutkimusta käytetään.
Lue lisää:
ENMG antaa tietoa mahdollisesta hermovauriosta tai puristuksesta, sen sijainnista ja vaikeusasteesta. Tulosten perusteella voidaan antaa hyvä arvio vaurion iästä ja paranemisen ennusteesta. ENMG-tutkimus riittävän laajasti tehtynä sulkee siis pois minkä tahansa hermoihin kehittyvän pysyvän vaurion.
Oireet, jotka johtavat ääreishermotutkimuslähetteeseen
Yleisiä syitä tutkimukseen lähettämiseen ovat potilaan kiputilat, puutumisoireet, tunnonalenema jossain päin kehoa tai yleinen lihasheikkous. Ilman ENMG-tutkimusta ei oireiden perusteella voi yleensä arvioida, johtuvatko ne ylipäätään selvästä vauriosta hermostoon vai onko kyse hyvälaatuisista toiminnallisista oireista. ENMG-tutkimuksen optimaalisin ajankohta oireiden alkamishetkestä on noin neljä viikkoa.
Tutkimuksessa mitataan hermojen johtonopeuksia ja lihasten sähköistä toimintaa sekä pinnallisella, että tarpeen myös syvällisellä tasolla.
Hermojen johtonopeuksia tutkittaessa kiinnitetään mittaavat tarraelektrodit ihon pinnalle, esimerkiksi sormeen ja sitten annetaan pieniä sähkösykäyksiä tutkittavalle hermolle esimerkiksi ranteeseen. Pinnallisten lihassolujen sähköistä muutosta mitataan samoin, eli lihaksen päälle iholle kiinnitettävällä pintaelektrodilla. Joskus syvien lihasten voimantuottoa voidaan mitata lihaksen sisälle laitettavalla hyvin ohuella neula- tai lankaelektrodilla.
ENMG-tutkimukseen valmistautuminen
Suihkussa on hyvä käydä tutkimuspäivän aamuna. Ihoa ei saisi rasvata, sillä se voi vaikeuttaa tutkimuksen tekemist ä. On suositeltavaa pukea ylle lyhytlahkeiset alushousut ja muutenkin helposti riisuttavat vaatteet. Ennen tutkimusta saa syödä, juoda ja ottaa lääkärin määräämät lääkkeet normaalisti.
ENMG toimenpiteenä
Tutkimuksen aikana potilas on makuuasennossa. ENMG:ssä mitataan hermojen johtumisnopeuksia antamalla pieniä sähköärsytyksiä ja rekisteröidään lihasten sähköistä toimintaa piirturille. Yleensä tutkitaan 2-10 lihasta kysymyksenasettelusta ja muusta tilanteesta riippuen. Tutkimus voi tuntua hieman epämiellyttävältä. Potilas saattaa huomata erikoisia sävähtäviä tuntemuksia hermon tuntoalueelle, ja joskus iholle saattaa nousta pieniä mustelmia tutkimuksen jälkeen. Tutkimus kestää 30–45 minuuttia.
Tutkimuksen tekee kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, joka sitten antaa lausunnon lähettävälle lääkärille.
Esteet ääreishermostotutkimukselle
Mahdollisesta Marevan-lääkityksestä tai veriteitse tarttuvista taudeista ja sydämen tahdistimesta on hyvä ilmoittaa, muuten tutkimus ei muutoin vaadi mitään erityisiä esivalmisteluja.