Suunhoito on osa diabeteksen hoitoa
Noin puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta. Diabetes ja suun terveys taas ovat yhteydessä toisiinsa tiiviimmin kuin moni osaa aavistaakaan: suun sairaudet haittaavat diabeteksen hoitoa ja diabetes huonontaa suun terveyttä.
Toisaalta linkki toimii myös toiseen suuntaan: muun hoidon ohella suun terveydestä huolehtiminen mahdollistaa diabeteksen hyvän hoitotasapainon. Tilastojen mukaan suomalaiset huolehtivat hampaidensa omahoidosta kuitenkin melko heikosti. Suomalaisista miehistä vain noin puolet harjaa hampaansa kahdesti päivässä.Ulkoinen linkki Naisista taas neljä viidestä tarttuu harjaan kahdesti päivässä. Eikä nuorempien kohdalla ole sen paremmin, sillä vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn mukaan ammatillisen oppilaitoksen pojista vain 35 prosenttia pesee hampaansa kahdesti päivässä.
– Olemme tosiaan muita Pohjoismaita huomattavasti jäljessä. Suomessa hampaiden kotihoito on muuhun Eurooppaan verrattuna kehnoa, sanoo Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Virpi Hiissa-Lampén.
Tulehdukset heikentävät insuliinintuotantoa
Kun Hiissa-Lampénin vastaanotolle tulee diabeetikkopotilas, hän tutkii ikenien kunnon erityisen tarkkaan ja kertoo potilaalle ikenien yhteydestä diabetekseen. Osalla diabetes on niin hyvässä hoitotasapainossa, ettei hampaiden ja suun hoidossa ole välttämättä mitään poikkeavaa. Jos sokeriarvot heittelevät ja hoidossa on ongelmia, ikenistä löytyy usein tulehdusta.
Punoittavat ja vuotavat ikenet ovat usein merkki ientulehduksesta eli gingiviitistä, joka heikentää sokeritasapainoa – se taas voi tarkoittaa diabetesoireiden hankaloitumista ja vaatia lääkityksen korjaamista. Tässä vaiheessa ongelmaan täytyy puuttua esimerkiksi hammaskiven poistolla ja omahoidon parantamisella.
– Nykyään ientulehdukseen kiinnitetään onneksi entistä enemmän huomiota, ettei se ehtisi kehittyä parodontiitiksi. Harmillista on se, että osalla ientulehdus on jo päässyt etenemään kiinnityskudoskadoksi eli parodontiitiksi ennen hammaslääkärille tuloa, Hiissa-Lampén sanoo.
Parodontiitti on tulehdussairaus, jossa bakteerimassa alkaa tunkeutua syvälle ikenen alle ja aiheuttaa hampaan kiinnityskudoksen tuhoa. Pahimmillaan sairaus voi johtaa hampaiden irtoamiseen leuasta kokonaan. Parodontiitti on hankala sairaus myös siksi, ettei se välttämättä tunnu miltään. Aikuisilla parodontiitti on merkittävä kansansairaus, mutta erityisesti tupakoitsijat ja diabeetikot ovat riskiryhmässä.
Samoin kuin ientulehdus, myös parodontiitti vapauttaa elimistöön tulehdussoluja ja välittäjäaineita, jotka rasittavat koko elimistöä ja heikentävät siten insuliinintuotantoa. Silloin diabeteksen hoitotasapaino huononee – ja huono hoitotasapaino taas lisää suun ongelmia. Noidankehä on valmis.
Kariesta hampaan kaulassa
Diabetes lisää hampaiden reikiintymistä. Sairauden myötä ientaskuneste muuttuu sokeripitoiseksi, mikä voi reikiinnyttää herkästi hampaiden kaulan alueet. Myös suun sieni-infektiot ovat yleisempiä diabetesta sairastavalla. Infektion huomaa muun muassa kirvelevistä ja punoittavista limakalvoista esimerkiksi kielessä ja kitalaessa.
Lisäksi diabetes heikentää kaikkien suun tulehdusten paranemista. Se on harmillista, mutta toisinaan myös erittäin vaarallista.
– Esimerkiksi hampaan juuren tulehdus voi edetä leukaluuhun ja juuren ympäristökudoksiin ja aiheuttaa pahimmillaan hengenvaarallisen verenmyrkytyksen, Hiissa-Lampén sanoo.
Suu ja elimistö ovat yhtä
Kun astut sisään hammaslääkärin vastaanotolle, saatat luulla tulevasi tarkistuttamaan vain hampaita. Mutta asia ei ole niin yksinkertainen.
– Hammashoito käsitetään paljon laajemmin yleisterveydenhuoltona, Hiissa-Lampén kertoo.
Toisinaan käy niinkin, että hammaslääkäri on ensimmäinen, joka alkaa epäillä muun muassa diabetesta – sen ensimerkit voivat nimittäin voi näkyä suusta.
– Jos asiakkaan hampaisiin on ilmestynyt juurikariesta tai voimakasta ientulehdusta, kysyn, milloin hän on viimeksi käynyt lääkärintarkastuksessa. Arvioiden mukaan jopa 100 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta, ja siihen on tärkeää saada oikea hoito.
Suun terveydestä huolehtiminen auttaa pitämään kehosta hyvää huolta kokonaisvaltaisesti: hyvän suunhoidon ansiosta diabetesta sairastavan verensokeri pysyy paremmin hallinnassa, jolloin on mahdollista pärjätä jopa vähemmällä lääkityksellä.
Sairastatko diabetesta? Hoida hampaita näin:
- Harjaa hampaat kahdesti päivässä, putsaa hammasvälit päivittäin.
- Valitse fluoripitoinen hammastahna, jossa on fluoria 1 100–1 500 ppm. Muut tahnat eivät ehkäise kariesta.
- Ksylitolipastillin imeskely ruoan jälkeen ehkäisee reikiintymistä ja lisää syljeneritystä. Sylki huuhtelee ja puhdistaa hampaita.
- Jos käytössäsi oleva lääkitys kuivattaa suuta, kysy apteekista tuotteita kuivan suun hoitoon.
- Selvitä hammaslääkärissä, mikä on sinulle sopiva hammastarkastusten aikaväli.
- Kun ikenistä vuotaa verta esimerkiksi hampaita pestessä, ikenet ovat usein jo tulehtuneet. Jos hampaiden huolellinen harjaus ja lankaus kahdesti päivässä ei poista tulehdusta, varaa pikimmiten hammaslääkäriaika.
- Jos verensokerisi tuntuu heittelevän ja hammaslääkärikäynnistä on jo aikaa, kannattaa suunnata vastaanotolle. Suusta saattaa löytyä piilevä tulehdus, joka sekoittaa sokeritasapainon.
Lähteet:
Hammaslääkäri Virpi Hiissa-Lampén
TerveyskirjastoUlkoinen linkki
DiabetesliittoUlkoinen linkki