Henkinen ja fyysinen palautuminen
Välillä arki asettaa kehon koetukselle. Esimerkiksi toistuvat työmatkat aikavyöhykkeiden yli tai epäsäännöllinen työrytmi yövuoroineen voivat kuormittaa kehoa. Palautumista voi itse auttaa ennakoimalla tilanteita.
Henkinen ja fyysinen palautuminen pitkäaikaisia kuormittavista tekijöistä on tärkeää, jotta elimistöä ei altista häiriötiloille. Kuormittavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi pitkään jatkunut univaje.
Artikkeliin on haastateltu liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukkaa.
Neuvoja henkiseen palautumiseen
Henkinen palautuminen esimerkiksi töistä vaatii irrottautumista sähköpostista mutta myös ajatusten irrottamista työasioista. Palautumista voi edistää tekemällä mielihyvää tuottavia asioita. Joillekin se on ulkoilu, toiselle ystävien näkeminen, kolmannelle lepääminen tekemättä mitään.
Myös rentoutumisharjoitukset kuten mindfulnees tai jooga voivat olla tehokkaita ylivirittyneelle mielelle. Levon ja unen kannalta olennaista on välttää sinistä, mm. puhelimen ja tietokoneen, valoa noin 2 tuntia ennen nukkumaan menoa.
Neuvoja fyysiseen palautumiseen
Fyysinen palautuminen on etenkin liikkujalle ja urheilijalle tärkeää. Uni ja lepo ovat tärkeät elementit liikkujalle, mutta palautumista ja ylikuntoa voidaan välttää myös ravitsemuksella, harjoittelun rytmittämisellä, lihashuollolla ja verryttelyillä.
Myös impressioterapia eli ns. jääkylpy on tehokas palautumisen kannalta. Kompressiovarusteilla voi edistää lihasten aineenvaihduntaa ja palautumista. Tuet tai teippaus taas voivat auttaa tuoreen vamman tai kuntoutuksen jälkeen.
Lue lisää liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukan kirjasta Urheilulääkäri, jossa Pippa opastaa, miten säilyä terveenä ja liikkua oikein ja turvallisesti.
Lue lisää:
- Unettomuus ja sen hoito
- Nuori liikkuja, näin liikut oikein
- Tutustu kuormittumista ja palautumista mittaavaan hyvinvointianalyysiin