Lonkan tähystysleikkaus
Yleisin syy lonkan tähystysleikkaukseen on ahdaslonkka oireyhtymä (FAI) ja sen aiheuttama rustoisen renkaan (labrum) repeämä. Leikkauksessa lonkkaniveleen mennään tähystimellä irrottamatta lihaksia lonkkanivelen ympäriltä.
Mitä lonkan tähystysleikkauksessa tapahtuu?
Koska lonkkanivel on tiivis pallo-kuppi-nivel, tarvitaan niveleen pääsemiseksi alaraajaan veto, jolla kupin ja pallon väliin saadaan tila työskentelyä varten. Polvesta ja olkapäästä poiketen lonkkanivel sijaitsee syvällä voimakkaiden lihasten ja nivelsiteiden sisällä. Lisäksi alaraajaan menevät verisuonet ja hermot kulkevat lonkkanivelen läheisyydessä. Tämän takia lonkkatähystys voidaan suorittaa vain tiettyjen ”porttien” kautta.
Potilaalle tämä tarkoittaa 2 – 4 kappaletta n. 1 – 2 cm mittaisia haavoja lonkan ympärillä. Vaikka iholle ei tule kuin muutama pieni haava, tehdään nivelessä avoleikkausta vastaava toimenpide. Tähystyksessä ylimääräinen luu poistetaan ja revennyt rustoinen rengas kiinnitetään. Mahdollista rustovauriota pyritään samalla korjaamaan.
Pelkän ns. puhdistusleikkauksen hyötyjen oletetaan olevan vähäisiä ja lyhytaikaisia. Leikkaustekniikoita vertaileva tutkimus on kuitenkin vasta menossa ja lyhyen aikavälin tuloksia odotetaan noin 4 – 5 vuoden kuluttua.
Tähystysleikkauksesta toipuminen
Toipumisaika lonkan tähystysleikkauksesta on pidempi kuin yleisimmistä niveltähystyksistä. Työkyvyttömyysaika on yleensä noin 4 – 6 viikkoa, jonka jälkeen pääsääntöisesti pääsee palaamaan takaisin työelämään. Kontaktilajien osalta harrastuskielto on 3 kuukautta reisiluun kaulan murtumariskin minimoimiseksi.
Aktiivinen kuntouttaminen alkaa lähes välittömästi leikkauksen jälkeen omatoimisilla harjoitteilla kuormaa ja vaativuutta vähitellen nostaen. Ammattiurheilijat palloilulajeissa palavat peleihin yleensä noin 5 – 6 kuukautta leikkauksen jälkeen, mutta ”kunnossa” lonkka on aikaisintaan noin vuoden kohdalla, ja osalla paraneminen jatkuu aina puoleentoista vuoteen saakka.