Lasten- ja nuorten ortopedia ja traumatologia
Onko lapsi satuttanut itseään? Nyrjähtikö nilkka, murtuiko ranne? Vääntyikö polvi, onko nivelkierukassa vikaa? Huolettaako latuskajalat tai napsuvatko nivelet? Selkäkipuja?
Lapsen ortopedisia ongelmia kannattaa hoitaa asiantuntijalla, jotta hoidon aikana osataan varmistaa lapsen kehittyvä tukiranka sekä kasvu, kehittyminen ja lapsen motoriikka.
- Lastenortopedit ovat erityisen perehtyneitä juuri niihin ominaispiirteisiin, joita kasvavassa tuki- ja liikuntaelimistössä on. Tapaturmissa teemme kaikkemme, jotta jäljellä oleva kasvu ja kehitys eivät vaarannu, lastenortopedi, lastenkirurgian erikoislääkäri, LT Juha-Jaakko Sinikumpu kertoo.
Lasten ja nuorten ortopediset ongelmat
Yleisimpiä, lasten ortopedian ongelmia ovat
- lasten ja nuorten tapaturmat
- kipu tuki- ja liikuntaelimistössä ja sen selvittäminen
- nivelongelmat
- kasvun ja kehityksen häiriöt tuki- ja liikuntaelimistössä
- poikkeavat tai huolettavat löydökset
- tukielimistön tulehdukset
- perussairauksiin liittyvät ortopediset ongelmat
- urheilijoiden ortopediset ongelmat
Lapsen luut ja tukiranka
Lapsen ja nuoren tukiranka poikkeaa aikuisen tukirangasta monin tavoin. Kasvuikäisen luut ovat suhteessa hauraampia ja jänteen ja pehmytkudokset suhteessa vahvempia kuin aikuisten vastaavat rakenteet.
Lapsen kasvu ja luiden pituuskasvu
Luiden pituuskasvu tapahtuu kasvulevyissä, joita on pitkien luiden päissä. Lisäksi luiden päissä on luutumistumakkeet, jotka tulevat röntgenkuvissa näkyviin tietyssä iässä lapsuusvuosien varrella. Nopea lapsen kasvuvaihe tapahtuu ennen kouluikää, ja alakouluiässä pituuskasvu tasoittuu. Murrosiässä noin 11-14-vuoden vaiheilla pituuskasvu lisääntyy voimakkaasti, ja osalla pituuskasvu jatkuu 20-ikävuoden tienoille solisluun kasvun hiipuessa viimeisenä.
Mitä tulee huomioida lapsen ortopedisten ongelmien hoidossa?
Lasten ja nuorten kasvavan tukirangan ongelmien, ortopedisten ja traumatologisten oireiden ja sairauksien hoitaminen edellyttää erityistä osaamista. Tutkiminen poikkeaa aikuisten vastaavien ongelmien tutkimisesta ja röntgenkuvien tulkintaan vaikuttavat ainoastaan lapsille ominaiset kuvalöydökset.
Aikuiselle soveltuvat ortopediset hoidot eivät usein sovellu lapsilla ja nuorilla. Leikkaushoidossa ja muussa hoidossa pitää varmistaa, että hoito turvaa kasvun ja kehittymisen, tukee motorista ja liikunnallista kehitystä sekä mahdollistaa lapsen ja nuoren osallistuminen ikätovereidensa kanssa tavanomaisiin toimintoihin parhaalla tavalla, lapsen ja nuoren sosiaalista ja myös henkistä kehitystä tukien. Lapsi- ja nuorisopotilaiden hoidossa on erityisellä tavalla huomioitava myös koko perheen tilanne oireen tai sairauden kanssa.
Lasten ortopedien ja traumatologien erityisosaaminen ja asiantuntemus
Lasten ortopedia ja traumatologia on suppea erityisen osaamisen alue. Osaamisalue jää aikuisortopedian ja lastenkirurgian erikoisalojen väliin. Lastenortopedian erityispätevyyskoulutus kestää kaksi vuotta lastenkirurgian tai ortopedian erikoislääkäritutkinnon lisäksi ja sitä koordinoi valtakunnallinen toimikunta.
- Pitkäaikaisten ortopedisten oireiden selvitteleminen ja kehityshäiriöiden tai kasvuun liittyvien ongelmien tutkiminen tehdään rauhassa ja ottaen huomioon potilaan ikä ja kehitysvaihe, Sinikumpu sanoo.
Jos tarvitset ohjeita tai lääkäriajan lapsellesi, soita Lasten Mehiläiseen puh. 010 414 0414 (pvm/mpm) tai varaa aika suoraan verkosta. Palvelemme puhelimitse joka päivä klo 6-22. Muistathan myös, että OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalta saat apua joka päivä, ympäri vuorokauden!
Lue lisää ja lataa OmaMehiläinen-mobiiliapplikaatio
Käytä Digiklinikkaa pöytäkoneeltasi oma.mehilainen.fi -palvelussa