Jopa 34 % suomalaisista pesee hampaitaan liian harvoin
Lehdistötiedote 10.1.2018
Säännöllinen hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä on suun terveyden ylläpidossa tärkeää. Mehiläisen ja IROResearchin 1000 vastaajan tutkimuksen* mukaan 34 % suomalaisista pesee hampaitaan kuitenkin vain kerran päivässä tai harvemmin.
- Harjaamalla puhdistetaan hampaiden pinnat plakista eli bakteerimassasta, joka voi aiheuttaa ongelmia suun terveydelle. Huono suun terveydestä huolehtiminen voi aiheuttaa reikiintymistä, ientulehdusta ja hampaiden kiinnityskudossairautta, parodontiittia, kertoo Hammas Mehiläisen vastaava hammaslääkäri Johanna Rouhiainen.
Ikenissä ja hampaissa olevat tulehdukset vaikuttavat myös yleisterveyteen ja voivat vaikuttaa heikentävästi kroonisiin sairauksiin.
Hammasvälit tulisi suosituksen mukaan puhdistaa myös ainakin kerran päivässä esimerkiksi hammaslangalla, hammasväliharjalla tai silikonitikuilla. Mehiläisen tutkimuksen mukaan hammaslankaan tarttuu päivittäin tai aina hampaiden harjauksen yhteydessä vain 20 % suomalaisista.
- Hammasvälien puhdistaminen on tärkeää, sillä hammasharja ei puhdista hampaiden välejä. Sähköhammasharja tekee tämän hieman tavallista harjaa paremmin, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi hyvin, painottaa Rouhiainen.
Myös ruokailutottumukset vaikuttavat hampaiden terveyteen
Säännöllinen ateriarytmi ja napostelun välttäminen kannattaa, sillä hampaat kestävät vain noin viisi happohyökkäystä päivässä. Happohyökkäyksessä kariesbakteerit käyttävät hyväkseen ruuan tai juoman sokereja ja muodostavat happoja, jotka tekevät hampaaseen reikiä.
- Makeat ja happamat juomat on hyvä nauttia aterioiden yhteydessä ja suosia janojuomana vettä. Ksylitolituotteita kannattaa nauttia aterioiden jälkeen, vinkkaa Rouhiainen.
Lopuksi Rouhiainen muistuttaa säännöllisen hammastarkastuksen merkityksestä. Kun mahdolliset ongelmat huomataan ajoissa, on hoito helpompaa ja myös edullisempaa. Pitkittyessään hoito usein mutkistuu.
- Suun tulehdukset ja reiät voivat olla suussa hyvinkin pitkään ilman oireita tai niin, että ne näkyvät ainoastaan röntgenkuvissa. Oma hammaslääkäri, jolla käy säännöllisesti, osaa parhaiten määrittää henkilökohtaisen tarkastusvälin sekä tarvittavat tutkimukset ja hoitotoimenpiteet.
* IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ajalla 30.8. - 8.9.2017.