Lääkäri Emilia Vuorisalmi huolissaan nuorten liiallisesta sosiaalisen median käytöstä: ”Vaikuttaa mielen ja kehon hyvinvointiin”
Lehdistötiedote 6.3.2017
Teknologiariippuvuus on lähde useisiin nuorten hyvinvointia haittaaviin ongelmiin, toteaa Mehiläisessä vastaanottotyön aloittava lääkäri Emilia Vuorisalmi. Sähköisen informaatiotulvan keskellä Vuorisalmi kannustaa tekemään asioita, jotka ovat itselle tärkeitä, ympäristössä pursuilevista täydellisistä vertailukohdista huolimatta.
Mehiläinen haluaa olla asiantuntijoidensa avulla mukana tukemassa nuorten naisten terveyttä, hyvinvointia ja terveen itsetunnon sekä minäkuvan muodostumista. Nyt näihin teemoihin erikoistuneiden asiantuntijoiden joukko saa vahvistusta, kun yleislääkäri Emilia Vuorisalmi aloittaa vastaanottotyön Mehiläisessä.
Aiemmin Vuorisalmi on mm. toiminut työterveyslääkärinä ja Helsinki Seagulls -koripallojoukkueen lääkärinä, tehnyt hyvinvointiohjelmaa televisioon sekä kirjoittanut kirjan Sekaisin lovesta. Lääkärintyössä Vuorisalmen sydäntä lähellä ovat erityisesti nuoret ja ennaltaehkäisevän työn tekeminen heidän kanssaan.
”Tapojen muodostuminen muovaa nuoria aivoja. Jos haitalliset tavat jäävät vahvasti päälle, voi niitä myöhemmässä iässä olla vaikea muuttaa. Siksi ennaltaehkäisevä työ on tärkeää”, hän toteaa.
Uniongelmat, keskittymiskyvyn puute, mieliala…
Vuorisalmi nostaa huolestuttavana ilmiönä esiin nuorten liiallisen sosiaalisen median käytön. Vuorisalmen mukaan sama pätee myös aikuisiin, ja jopa häneen itseensä.
”Sosiaalinen media voi antaa parhaimmillaan paljon ja itsekin käytän somea aktiivisesti. Nuoria tulee kuitenkin auttaa tiedostamaan haittoja ja kannustaa säännöstelemään sen käyttöä”, sanoo Vuorisalmi.
”Jatkuva riippuvuus teknologiasta heijastuu yllättävän moneen asiaan: mm. uneen, keskittymiskykyyn ja mielialaan. Arjessa ei enää ole sitä, että ollaan vaan, ja tämän seurauksena aivot eivät saa tarpeeksi lepoa”, kuvailee Vuorisalmi.
Varsinkaan nuoret eivät usein tule ajatelleeksi esimerkiksi sitä, miten sininen valo illalla vaikuttaa unen laatuun ja sitä kautta mielialaan ja vaikkapa naisten hormonitoimintaan.
Kannustaa tarinansa kautta oman tien etsimiseen
Hyvinvoinnin tärkeimpänä lähteenä Vuorisalmi pitää itselle tärkeiden asioiden tekemistä töissä ja harrastusten parissa - vaikka se joskus voisi aiheuttaa ulkopuolisuuden tunnetta.
”Minulle on urani aikana todettu useaan kertaan, että ”et sä nyt lääkärinä voi tuollaista tehdä”. Olen kuitenkin rohkeasti tehnyt omia juttujani, välillä pitänyt toisaalla taukoa ja keskittynyt siihen, mikä on oman itseni kannalta tuntunut hyvältä”, kuvailee Vuorisalmi.
Oman jutun löytymistä haittaa nuorilla usein vertailu toisiin. Sosiaalinen media on tässäkin vaikuttava tekijä.
”Unohdamme helposti sen, mitä itse aidosti olemme. Pettymys nousee pintaan, kun todellisuus ei näytä samalta kuin Instafiltterin läpi. Kaikenlaisiin ääri-ilmiöihin ja supertreeneihin osallistumisen sijaan kannustankin lääkärinä pieniin, itselle armollisiin muutoksiin oman suunnan löytymisessä ja terveyden ylläpidossa”, toteaa Vuorisalmi.
”Jos perusasiat ovat kunnossa, ei mitään asioita tarvitse kokonaan leikata elämästä pois. Päinvastoin. Vahva kontrolloinnin tarve ja liiallinen tiukkuus voi johtaa kiellettyjen asioiden himoamiseen. Välillä on hyvä ottaa vaan rennosti”, hän summaa lopuksi.