Lasten ja nuorten hampaiden kunto huolettaa – napostelua, makeaa ja vähäistä hampaiden harjausta
Tiheät välipalat ja happamien juomien kuten limujen ja energiajuomien nauttiminen koulussa ja vapaa-ajalla rasittavat suomalaisten lasten ja nuorten hammasterveyttä. Erikoishammaslääkäri Katriina Abdou Hammas Mehiläisestä kannustaa vanhempia tukemaan ja olemaan esimerkkinä lapsille ja nuorille suun terveystottumusten opettelussa.
- Ehjät hampaat ovat paras lahja, jonka vanhemmat voivat lapsilleen antaa. Oikeat ruokailu- ja harjaustottumukset seuraavat mukana läpi elämän, kun ne ovat muodostuneet päivittäisiksi rutiineiksi, Abdou painottaa.
Peruskoulun 8. luokkalaiset kutsutaan viimeisenä ikäryhmänä koko ikäluokan kattavaan hampaiden- ja suun terveystarkastukseen.
- Tämän jälkeen tulee itse hakeutua hammastarkastukseen, joka on määritelty yksilöllisesti aiemmin. Tästä syystä on tärkeää, että vanhemmat ja nuori ymmärtävät vastuunsa suunterveyden ylläpitämisessä, Abdou muistuttaa.
Kunnallinen, ilmainen hammashoito päättyy 18-vuotiaana. Tämän jälkeen hammaslääkärikäynteihin voi tulla helposti useita vuosia kestävä katkos.
- Mikäli hampaiden hoito on tuuliajolla ja ruokailurutiinit hukassa, voi tilanne suussa kääntyä huonompaan suuntaan nopeastikin, Abdou sanoo.
Nuorilla kiireinen ja joskus epäsäännöllinenkin elämänrytmi yhdessä epäterveellisten ruokailutottumusten kanssa saattaa vaikuttaa hammasterveyteen. Mukaan otettavat take-a-wayt ja street foodit voivat lisätä huomaamatta päivittäisiä ruokailukertoja.
Hampaiden omahoito ja elintavat avain hyvään hammasterveyteen
Kun napostelu on jatkuvaa ja ruokavalio sisältää paljon sokeripitoisia ja happamia ruoka-aineita, voi seurauksena olla helposti hampaiden reikiintymistä ja eroosiota. Hampaiden eroosiossa hampaan kruunun uloin kerros, kiille, alkaa liueta kun syljen pH laskee riittävän usein alle kriittisen pH-arvon. Näin tiheästi nautitut tuoremehut, virvoitus- ja energiajuomat saattavat huomaamatta liuottaa hammasmateriaalia pois ja aiheuttaa ikäviä oireita, kuten hampaiden vihlontaa.
Hammas Mehiläisen erikoishammaslääkäri Katriina Abdoun vinkit hampaiden hyvinvointiin:
- Aterioi korkeintaan kuusi kertaa päivässä - vältä jatkuvaa napostelua.
- Nauti ksylitoli-tuotteita päivittäin, varsinkin ruokailukertojen jälkeen.
- Käytä janojuomana vettä ja keskitä muut juomat ruokailujen yhteyteen.
- Pese hampaat vähintään kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla ja muista hammaslankaus.
- Vaihda hammasharja kahden kuukauden välein.
- Noudata hammaslääkärin sinulle henkilökohtaisesti suunnittelemaa tutkimusväliä.