Lasten Mehiläisen asiantuntijahammaslääkärit: ”Lasten hammasvammat syntyvät usein harrastustoiminnassa tai lapsen kaatuessa – hammaslääkärin hoito tärkeää, jotta pysyvää hammasta ei menetetä”
Lehdistötiedote 20.2.2024
Hiihtoloma on lasten liikkumisen – ja sitä kautta myös lasten hammasvammojen – sesonkia. Luistellessa, laskettelurinteessä tai pulkkamäessä sattuu toisinaan kolhuja, jotka voivat johtaa hankaliinkin hammasvammoihin. Tutkimusten mukaan pysyvien hampaiden vammoja sattuu joka neljännelle kouluikäiselle lapselle, pojille jonkin verran useammin kuin tytöille.
Lasten Mehiläisen erikoishammaslääkärien Tarja Siltasen ja Elisa Ronkaisen mukaan yleisimpiä syitä alle kouluikäisten lasten hammasvammoille ovat erilaiset kaatumiset ja putoamiset. Kouluikäisten kohdalla kulku- ja urheiluvälineiden osuus hammasvammojen taustatekijöinä suurenee. Pojat ovat hammasvammoille alttiimpia kuin tytöt. Kouluikäisistä lapsista ja nuorista joka neljänneltä löytyy vammoja pysyvissä hampaissa.
- Tapaturmia sattuu lapsille talven riennoissa usein ja niihin liittyy myös suun ja hampaiden vammoja. Hampaan voi talvella kolauttaa kaatuessa jäähän tai siihen voi pelatessa osua esimerkiksi jääkiekko tai maila. Suurin osa vammoista kohdistuu keskimmäiseen yläetuhampaaseen, Siltanen kertoo.
Hammas voi tapaturman seurauksena tärähtää, murtua tai katketa. Myös hampaan siirtyminen paikaltaan tai huonoimmassa tapauksessa koko pysyvän hampaan irtoaminen ovat mahdollisia.
- Hammasvamman sattuessa on aina syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle, jotta asianmukainen hoito ja seuranta saadaan käynnistettyä, näin myös hampaan pitkäaikaisennuste paranee, sanoo Siltanen.
Toimi oikein hammasvamman sattuessa
On tärkeää, että vanhemmat, opettajat ja valmentajat tietävät, miten toimia lasten akuuteissa hammasvammatilanteissa. Lapsen satuttaessa suunsa tai hampaansa on hyvä ensimmäisenä tarkistaa, että mikään lapsen pysyvistä hampaista ei ole irronnut.
- Pysyvän hampaan irtoaminen on sellainen hammasvamma, jossa ihan oikeasti on kiire. Mikäli pysyvä hammas irtoaa, se tulee asettaa takaisin omaan kuoppaansa mahdollisimman pian. Tämän voi tehdä kuka vaan, vaikka opettaja, valmentaja tai lapsen vanhempi. Mikäli hammasta ei saada heti takaisin kuoppaansa, tulee se säilyttää kosteana, esimerkiksi maidossa, matkalla hammaslääkäriin. Maitohammasta ei laiteta takaisin paikoilleen, Ronkainen neuvoo.
Ronkainen muistuttaa myös, että hammasvamma voi olla osa laajempaa vammakokonaisuutta, johon saattaa kuulua kasvojen luiden murtumia tai muita pään alueen vammoja, jotka vaativat kiireellistä hoitoa. Nämä vammat on arvioitava aina tapauskohtaisesti.
Hammasvamman seuranta keskeistä hampaan ennusteen kannalta
Hammasvammojen sattuessa seuranta hammaslääkärin toimesta on tärkeää. Pysyvä hammas saatetaan menettää jopa viikoissa, ellei seurantaa ja hoitoa ole asianmukaisesti järjestetty.
- Osa komplikaatioista saattaa ilmaantua vasta pitkänkin ajan kuluessa, jolloin mahdollisen vakuutuksenkin kannalta on olennaista, että alkutilanne on dokumentoitu hammaslääkärissä tarkasti. Lasten hammaslääkärit ovat koulutettuja tunnistamaan komplikaatiot jo varhaisessa vaiheessa, ja heillä on myös osaamista lasten hammashoitopelon huomioimisessa, Ronkainen päättää.
Hammaslääkärin vinkit hammastapaturman sattuessa:
- Tarkista, että mikään pysyvistä hampaista ei ole irronnut. Mikäli hammas on irronnut, etsi hammas pikaisesti ja laita takaisin paikoilleen. Vie tämän jälkeen lapsi hammaslääkäriin niin pian kuin mahdollista.
- Mikäli pysyvän hampaan takaisin asettaminen ei onnistu, säilytä se kosteana esimerkiksi maidossa.
- Hakeudu aina hammasvamman sattuessa hammaslääkärin vastaanotolle, jotta asianmukainen dokumentointi ja seuranta saadaan järjestettyä.