Lasten rasitusvammat näkyvät kesällä vastaanotoilla – urheilulääkärin neuvot yleisimpien vammojen kotihoitoon
Lehdistötiedote 14.7.2022
Lasten ja nuorten kesän harrastustoiminta on vilkkaimmillaan. Paljon urheilevan lapsen rasitusvammat ovat tavallisia, mutta mistä rasitusvamman tunnistaa ja miten niitä voi hoitaa kotikonstein? Professori ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli Heinosen mukaan lasten ja nuorten rasitusvammat näkyvät jo vastaanotoilla.
Kipua lapsen polvessa, kantaluun takaosassa tai pakarassa? Voisiko kyseessä olla rasitusvamma? Lasten ja nuorten rasitusvammat parantuvat yleensä hyvin, kun ne tunnistetaan ja hoidetaan oikein. Runsaasti liikkuvilla ja urheilevilla nuorilla tyypillisimmät rasitusvammat esiintyvät erityisesti kantapään ja polven alueella. Luun kasvualueen rasitusvammat ilmaantuvat tietyssä iässä ja tiettyyn kohtaan.
- Rasitusvammoja syntyy silloin kun harjoittelun ja ottelujen tai kilpailujen tuoma kuormitus ylittää kudosten palautumiskyvyn. Kesä on yleisurheilun ja jalkapallon suurtapahtumien aikaa ja näiden lajien harrastajia tapaa nyt runsaasti vastaanotolla. Onneksi lähes aina selkeillä ohjeilla päästään nopeasti takaisin hyvän harrastuksen pariin, kuvailee liikuntalääketieteen erikoislääkäri Olli Heinonen Urheilu Mehiläiseltä.
Liikuntaan perehtyneet asiantuntijat osaavatkin hyvin tunnistaa nämä vaivat ja antaa sopivat hoito-ohjeet.
Kipu kantapäässä – Severin tauti
Kantaluun luutumisalueen rasitusvamma ja kiputila, jossa 9–11-vuotiaan nuoren kantapää kipeytyy takaosan tai akillesjänteen kohdalta. Kipu tuntuu aluksi harjoituksissa, mutta pahentuessaan kiusaa harjoituksen jälkeenkin. Tauti on tyypillinen voimistelijoilla, luistelijoilla ja jalkapalloilijoilla. Hyppiminen pahentaa vaivaa, samoin äkkikiihdytykset ja -jarrutukset.
- Ensihoitona Severin tautiin toimii lyhyt tauko kipua tuottavasta rasituksesta. Kantakorotus helpottaa usein kipua ja oireita, samoin paikallinen kylmähoito. Pohjelihasten venytys ja kuntoutus ovat tärkeitä. Mikäli vaiva jatkuu hankalana 1–2 viikon ajan, on hyvä käydä lääkärissä, toteaa Heinonen.
Kipu polvessa – Osgood-Schlatterin tauti
Nuorten yleisin rasitusvamma, jossa kipu tuntuu sääriluun yläosassa. Kyykkiminen ja hyppiminen voivat muuttua mahdottomaksi ja juoksukin kipeyttää polven alaosan. Särky pakottaa lopettamaan harjoitukset kesken ja kipu voi jatkua pitkään liikunnan jälkeenkin. Tyypillinen vaiva palloilijoilla ja juoksijoilla.
- Hoitona kipeytyneeseen polveen toimii kipua tuottavan rasituksen vähentäminen ja paikallinen kylmähoito. Reiden ja keskivartalon kuntoutus on myös tärkeää. Mikäli vaiva ei rauhoitu parissa viikossa, on hyvä ottaa yhteys lääkäriin. Vaiva kestää yleensä huomattavasti pidempään kuin esimerkiksi kantapään kipuilu, kuvailee Heinonen.
Pakarakipu ja reiden takaosan rasitusvamma
Reiden takaosan lihakset kiinnittyvät pakaran alaosassa olevaan istuinkyhmyyn. 14–15-vuotialla urheilijoilla lihakset voivat aiheuttaa kovaa rasitusta istuinkyhmyyn, jolloin rasituskohtaan voi tulla jopa pieni murtuma. Rasituksen yhteydessä reiden yläosan kipu tai pakaran alaosan kipu on tyypillistä, jos nuori harrastaa lajeja, joissa on voimakkaita ja räjähtäviä reiden liikkeitä, kuten aitajuoksu, suunnistus tai palloilulajit.
- Alkuvaiheessa hoitona käytetään rasitusta tuottavan liikunnan välttämistä. Jos oireilu jatkuu yli viikon, kannattaa selvittää tilanne lääkärin vastaanotolla. Magneettitutkimus on kuvantamistutkimus, jota tarvittaessa tässä vaivassa käytetään, Heinonen päättää.