Mehiläisen keskuslaboratoriolle vihreän ja kestävän laboratorion ympäristösertifikaatti ensimmäisenä Suomessa
Lehdistötiedote 5.6.2024
Euroopan kliinisen kemian ja laboratoriolääketieteen liiton (EFLM) Green & Sustainable Laboratories -työryhmä on myöntänyt Mehiläisen keskuslaboratoriolle ”Vihreän ja kestävän laboratorion” sertifikaatin. Sertifikaatti vahvistaa, että laboratoriota johdetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja ympäristöystävällisesti. Mehiläisen Töölön keskuslaboratorio on ensimmäinen laboratorio Suomessa, jolle tunnustus on myönnetty.
Kestävän kehityksen toimenpiteet terveydenhuoltoalalla ovat välttämättömiä kielteisten ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Laboratoriotoiminnassa syntyy paljon ympäristöä kuormittavia työvaiheita aina tarvikkeiden ja kemikaalien käytöstä näytteiden kuljetukseen sekä jätteenkäsittelyyn.
- Laboratoriotoiminnan haitallisia ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää merkittävästi hyvillä toimintatavoilla, eli huomioimalla ympäristövaikutukset päivittäisessä työssä ja ohjeistamalla henkilöstölle parhaat käytännöt. Töölön keskuslaboratorion malli heijastuu meillä valtakunnallisesti yli sataan toimipisteeseen, sillä noudatamme samoja periaatteita kaikissa lääkärikeskuksissamme, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.
- Laboratorioiden merkittävä ympäristöjalanjälki näkyy muun muassa suurena sähkön ja veden kulutuksena ja kemikaalikuormana. Meidän tulee jakaa hyviä käytänteitä laboratorioiden kesken, jotta voimme osaltamme vähentää terveydenhuollon ympäristökuormaa. Mehiläisen keskuslaboratorio toimii ympäristöystävällisyydessään nyt Suomessa esimerkkinä, toteaa ylilääkäri, kliinisen kemian erikoislääkäri Tuija Männistö, joka toimii Suomen edustajana EFLM:n ja IFCC:n* työryhmissä.
Laboratoriolääketiede kohti hiilineutraaliutta
Mehiläinen sitoutui vuonna 2023 ensimmäisenä suomalaisena sosiaali- ja terveydenhuollon toimijana kansainväliseen Science Based Targets -aloitteeseen, jonka tavoitteena on vähentää päästöjä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti vuoteen 2030 mennessä.
- Keskuslaboratoriossa on paljon laitteita, joiden energian ja veden kulutus on tärkeää huomioida. Käytännössä tämä voi tarkoittaa arkisia asioita, kuten virran katkaisemista käyttämättömistä laitteista ja kylmälaitteiden lämpötilan säätelyä. Samoin pakkausmateriaalien määrällä on merkitystä, sillä sekin vaikuttaa osaltaan näytteiden ja kemikaalien kuljetustarpeisiin ja kuljetusreittien optimointiin, kertoo Mehiläisen keskuslaboratorion tuotantovastaava, kemisti Laura Kaltio-Siren.
- On hienoa, että työmme ympäristön hyväksi on tunnustettu myös Euroopan laboratoriotoiminnan kattojärjestön tasolla. Uskon, että tämä rohkaisee meitä ponnistelemaan hiilineutraaliuden saavuttamiseksi kaikilla osa-alueilla myös jatkossa, päättää Mehiläisen laatuylilääkäri Maiju Welling, joka toimii myös Mehiläisen ympäristöohjausryhmän puheenjohtajana.
*) Laboratorioalan Euroopan ja maailman kattojärjestöt EFLM ja International Federation of Clinical Chemistry (IFCC) ovat sitoutuneet luotsaamaan laboratoriolääketieteen yhteisöä kohti hiilineutraaliutta ja ympäristöystävällisempiä toimintatapoja. Järjestöt tuottavat laboratorioiden tueksi esimerkiksi ohjeita ja suosituksia.
Saatu sertifikaatti on voimassa kaksi vuotta. Lisää tietoa sertifikaatista: https://greenlabs.eflm.eu/laboratories-certifiedUlkoinen linkki.