Mehiläisen terapeutti: koronan aiheuttama nuorten ahdistus ja yksinäisyys näkyvät jo vastaanotolla
Lehdistötiedote 23.4.2020
Koronaviruspandemiasta nuorten elämään juontuvat vaikutukset, kuten taloushuolet, valmistumisen viivästyminen, juhlien väliin jääminen on erittäin haitallinen nuorten aikuisten mielenterveydelle arvioi Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen. Vaikutukset ovat nähtävissä vastaanotolla jo nyt, ja vaikutukset tulevat olemaan pitkäkestoisia. Nuoret kärsivät erityisesti netin pessimismistä.
Koronavirus on sulkenut suurimman osan ihmisistä neljän seinän sisään. Erilaiset ihmistyypit sekä ihmisryhmät kokevat kriisin toisistaan poikkeavasti. Vaikutukset erityisesti nuoriin sekä nuoriin aikuisiin huolestuttavat Pölöstä.
- Uskaltaisin väittää, että koronakriisin vaikutus kohdistuu suurella voimalla myös isoon osaan nuorista. Näin kävi aikanaan myös 90-luvun laman seurauksena. Taloushuolet kertaantuvat nuorille menetettyinä työpaikkoina nyt sekä tulevina vuosina. Lisäksi monella valmistuminen viivästyy, kun harjoittelujaksoja ei voi suorittaa. Lyhyellä aikavälillä myös nuorten suuret juhlat kuten valmistujaiset jäävät useilla viettämättä, joka osaltaan laskee tunnelmaa, Jouni Pölönen arvioi.
- Vanhemmat ihmiset osaavat laittaa usein asiat helpommin perspektiiviin ja selviävät pienemmällä notkahduksella, mutta nuorten on vaikeampi ymmärtää, että tilanne on väliaikainen ja juuri nyt muillakin nuorilla on elämässä sama haastava tilanne.
Pölönen näkee, että ahdistus, masennus ja yksinäisyydentunne nousevat jo nyt esiin vastaanotolla. Kun tilanne ajan kanssa purkautuu, jälkiaalto seurauksista voi olla huolestuttava, jos tähän ei panosteta riittävästi.
- Laajemmat ongelmat tulevat näkymään vasta myöhemmin. Tilanne on haastavin niillä nuorilla aikuisilla, joilla on jo ennestään ollut vaikeuksia, ja jotka ovat olleet selviämisen äärirajoilla.
Nuoret kokevat yksinäisyyttä uudella tavalla
Vaikka nuoret ovat tottuneet etäyhteyksiin, tämänhetkinen sosiaalinen eristäytyminen on heille epänormaalia. Fyysinen eristäytyminen voi olla mielelle raskasta ja yksinäisyys voi tuoda mukanaan ahdistuksen ja masentuneisuuden sekä voimakkaan yksinäisyyden tunteen. Kun joutuu sulkeutumaan yksin neljän seinän sisään, mieli voi painua matalaksi.
- Toiset viihtyvät yksin, mutta toisille yksin vietetyt päivät ovat tuskaisia. Jos etäyhteydet eivät riitä sosiaaliseksi kanssakäymiseksi, parin hyvän ystävän näkeminen on parempi vaihtoehto kuin monen viikon tai kuukauden yksinäisyys. Ystävän kanssa voi lähteä vaikka ulkoilemaan muistaen turvaetäisyydet. Yksin asuvan nuoren ei pidä jäädä totaalisen yksin. Mikäli mieli on matala, yksinäisyydentunteeseen voi saada apua puhumalla läheisille ja tutuille, Pölönen muistuttaa.
Nuoret kärsivät erityisesti netin pessimismistä
Nyt jos koskaan on tarpeellista erottaa spekulatiivinen tieto asiallisesta uutisoinnista.
- Tässä vallitsevassa tilanteessa on melkoinen taitolaji suojata itsensä liian kuormittavilta uutisilta. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät tämän. Medialukutaito olisi nyt erityisen tärkeää. Myös positiivisia uutisia on koko ajan olemassa. Valitettavasti huomion painopiste mielellään siirretään niistä erilaisten kauhuskenaarioiden kuvaamiseen koskevat ne sitten itse pandemiaa tai taloutta. Varsinkin erilaiset keskustelupalstat kuormittavat ja ahdistavat helposti ketä tahansa niitä lukevia, ei pelkästään nuoria.
Näin nuori voi helpottaa koronan tuomaa epävarmuutta:
1.Pysyttäydy asiallisen tiedon varassa itse taudista – vältä esimerkiksi somessa pyörivää spekulatiivista tietoa.
2. Keskity tähän päivään ja lähitulevaisuuteen – älä murehdi pitkän aikavälin huolia.
3. Soita ja kysy ystäviltä ja tuttavilta mitä heille kuuluu. Juttele myös vanhempiesi tai muiden läheisten aikuisten kanssa – puhuminen auttaa.
4. Täysi-ikäinen nuori aikuinen: käytä päihteitä kohtuudella – päihteet pahentavat oloa.
5. Siedä epätäydellistä tilannetta – koronapandemia on väliaikaista.
6. Jos keskustelu lähipiirin kanssa ei riitä, hae apua asiantuntijoilta matalalla kynnyksellä.