Pienet keuhkot koetuksella pakkasella – näin perhe ulkoilee turvallisesti
Lehdistötiedote 21.2.2019
Pakkasen kiristyessä ja hengitysilman samalla kuivuessa saattavat lasten pienet keuhkot olla koetuksella. Lasten Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Petri Koponen kertoo, miten lapsen hengitysoireet tunnistetaan ja miten niitä hoidetaan.
Kylmä pakkasilma kuivattaa ja jäähdyttää hengitysteiden putkistoa. Samalla limaneritys lisääntyy ja limaa poiskuljettavien värekarvojen toiminta heikentyy. Tämä voi johtaa keuhkotuuletuksen huonontumiseen. Pienen, parin viikon ikäisen vauvan kanssa voi silti ulkoilla pakkassäässä ainakin lyhyitä aikoja. Vauvaa ei kuitenkaan tule viedä kovaan pakkaseen.
- Alle vuoden ikäisen lapsen kanssa voi ulkoilla esimerkiksi noin -10 asteen pakkasessa, mutta korkeintaan 15 minuutiksi kerrallaan. Yli vuoden ikäinen lapsi pärjää jo samoissa keleissä kuin aikuiset, kunhan lapsella on riittävästi lämmintä päällä, Petri Koponen kertoo.
Mitä kylmemmäksi ja kuivemmaksi ilma muuttuu, sitä isompi riski hengitysvaikeuksille on.
- Hengitysoireilun esiintyvyys on yksilöllistä, mutta yleisesti ajatellaan että -15 tai -20 asteessa keuhkoärsytysoireiden riski alkaa nousta. Tuulen nopeus lisää entisestään ärsytystä, Koponen tarkentaa.
- Jos lapsen hengitystiheys on noussut tai lapsi joutuu tekemään ylimääräistä työtä esimerkiksi pallealla tai kylkivälilihaksilla, on hakeuduttava hoitoon välittömästi, Koponen opastaa.
Suojaa kasvot ja pue riittävästi lämmintä päälle
Pienten kanssa ulkoillessa täytyy huolehtia lapsen riittävästä pukeutumisesta ja tuulelta suojautumisesta. Kylmällä säällä tärkeintä onkin lapsen riittävä vaatetus. Kovemmilla pakkasilla voi olla tarpeen suojata myös kasvot ja hengitystiet suoralta altistumiselta kylmälle.
- Hengitysoireita isompi riski on jäähtyminen, joten riittävä pukeutuminen on tärkeää. Toisaalta hikikään ei saisi tulla, joten vauvan tilan seuraaminen on tärkeää, muistuttaa Koponen.
Hengitysoireet pakkasella voivat toisaalta antaa viitteitä myös siitä, että lapsella saattaa olla piilevä astma.
- Tyypillisimpiä lapsen astman oireita ovat erityisesti liikunnan yhteydessä, pakkasilmalla tai yöaikaan esiintyvä yskäoire tai asteittain lisääntyvä hengenahdistus. Joskus oireena voi olla vain liikunnan ja fyysisen rasituksen ja hengästymisen välttäminen. Sen sijaan ns. klassiset astmaoireet, kuten lapsen hengityksen vinkuminen, ovat varsin harvinaisia oireita, kuvailee Koponen.
Hengästyminen talviliikunnan aikana on kaiken kaikkiaan turvallista eikä reippailu pakkassäällä aiheuta oireita perusterveille lapsille.
- Nykykäsityksen mukaan suurin osa astmaatikoistakin pärjää hyvin myös ”poikkeusoloissa”, kuten esimerkiksi kohtalaisessakin pakkasessa tai fyysisessä rasituksessa, jos vain lääkitys on riittävä ja asianmukaisesti otettu, Koponen tarkentaa lopuksi.