Uusi digipalvelu auttaa diabeetikkoja elintavoissa – Mehiläinen tavoittelee loikkaa hoidon vaikuttavuudessa, tulokset lupaavia
Lehdistötiedote 10.5.2022
Mehiläisen tytäryhtiön BeeHealthyn kehittämää uudenlaista digitaalista hoitomallia on pilotoitu diabetespotilaiden kanssa Harjun terveydessä. Hoitomallilla tavoitellaan parempaa hoidon vaikuttavuutta muun muassa elintapamuutosten kautta. Alustavat tulokset ovat lupaavia: pilottiin osallistujien mediaanipainonpudotus on yli 5 kg.
Merkittävä osa suomalaisista sairastaa jotakin pitkäaikaissairautta. Pelkästään tyypin 2 diabetesta sairastavia on noin 400 000 ja diabeteksen hoitoon kuluu arviolta 10–15 % julkisen terveydenhuollon budjetista. Moniin pitkäaikaissairauksiin voidaan vaikuttaa elämäntapamuutoksilla, mutta tukea muutosten tekemiseen on huonosti saatavilla: alle puolet sairastavista kokee saavansa tarpeeksi tukea ja vain noin 5 % kykenee tekemään olennaisen elämäntapamuutoksen.
- Tavoitteenamme on tehdä radikaali hoidon vaikuttavuuden loikka tarjoamalla entistä parempaa hoitoa pitkäaikaissairaille. Alustavat tulokset ovat vakuuttavia; Harjun terveydessä käynnissä olevan pilotin mediaanipainonpudotus on neljän kuukauden jälkeen 5,2 kg (5,1 %). Hoitomallimme on saanut aikaan selkeän muutoksen, toteaa Nelli Såger, BeeHealthyn Chronic Caren johtaja.
- Laaja kansainvälinen tutkimusnäyttö osoittaa, että riittävällä painonpudotuksella ja kestävillä elämäntapamuutoksilla tyypin 2 diabetes on mahdollista saada remissioon, eli oireettomaksi ja lääkkeettömäksi, Såger painottaa.
Mehiläisen BeeHealthyn uudessa hoitomallissa sekä ammattilainen että potilas ovat aktiivisessa roolissa. Kotona tehtävät mittaustulokset siirtyvät reaaliajassa sovelluksen kautta ammattilaiselle, joka voi puuttua, mikäli esimerkiksi paino, verensokeri tai -paine lähtenevät nousun.
- Päätavoitteena on terveellisempien elintapojen tukeminen eli kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän ja syömään terveellisemmin, jolloin lääkkeellisen hoidon tarve vähenee ja diabeteksen ennuste paranee. Tätä tuemme etämonitoroinnilla ja -tuella sekä personoiduilla rutiinihaasteilla, joilla pyritään rakentamaan kestävää elämäntapamuutosta, Såger sanoo.
Nykytilanne kallis inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti – sekä myös työnantajille
Pitkäaikaissairauksien hoitamisen nykytilanne tulee yhteiskunnan ja inhimillisen näkökulman lisäksi myös työnantajille kalliiksi, sillä diabetesta sairastavilla on jopa 10 sairauspoissaolopäivää enemmän kuin muilla. Tämä tarkoittaa yhtä diabetesta sairastavaa kohden työnantajalle 3 500 euron lisäkustannusta vuodessa.
- Pitkäaikaissairaiden hoidon vaikuttavuudessa on paljon parannettavaa; potilas jää melko yksin, toivotut elämäntapamuutokset toteutuvat harvoin ja mahdollinen huono hoitotasapaino johtaa usein kalliisiin komplikaatioihin. Uudella toimintamallillamme voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ja parantaa digipalveluilla hoidon jatkuvuutta arjessa, kertoo Chronic Caren kaupallinen johtaja Sampo Oksanen.
Saavutetut varhaiset hoitotulokset ovat lupaavia, mutta lisätietoa pitkän aikavälin vaikuttavuudesta elämäntapoihin, saati komplikaatioihin tarvitaan.
- Konseptimme vaikuttavuus punnitaan toden teolla vasta pidemmässä seurannassa, isommalla potilasjoukolla. Siksi kasvatamme tänä vuonna pilottiamme sadoilla potilailla uudella Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto tekevät pilotin hyödyistä tieteellisen tutkimuksen. Pilotti sekä uuden hoitomallin kehitystyö jatkuvat, BeeHealthyn Chronic Caren vastaava lääkäri Iiro Karhiaho päättää.
Mehiläisen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksessä Harjun terveydessä toteutettu pilotti tyypin 2 diabetesta sairastavien hoidossa käynnistyi joulukuussa 2021 ja siihen on osallistunut yli 30 potilasta. Uusi hoitomalli toimii tulevaisuudessa BeeHealthyn SuomiSote-etäasiointialustan kautta. Pitkäaikaissairaiden hoitoon kehitettyä toimintamallia tullaan myöhemmin tarjoamaan myös työnantajille.