Miehen sterilisaatio eli vasektomia
Sterilisaatioleikkaus eli siemenjohtimien katkaisu on turvallinen ja erittäin luotettava ehkäisykeino. Toimenpiteenä se on helppo, eikä sillä ole haitallista vaikutusta terveyteen tai sukupuolielämään.
Vasektomia eli miehen sterilisaatio on pysyvään raskauden ehkäisyyn tähtäävä toimenpide. Sterilisaatioleikkaus eli siemenjohtimien katkaisu on turvallinen ja erittäin luotettava ehkäisykeino. Toimenpiteenä se on helppo, eikä sillä ole haitallista vaikutusta terveyteen tai sukupuolielämään.
Lue myös: Naisen sterilisaatio
Sterilisaatioon hakeutuminen
- Suomessa sterilisaatiota varten täytetään hakemus. Jos asiakas on täyttänyt 30 vuotta tai on vähintään kolmen lapsen vanhempi, riittää toimenpiteen suorittavan lääkärin lausunto.
- Ennen toimenpiteen suorittamista saat lääkärin vastaanotolla tietoa sterilisaation merkityksestä ja vaikutuksista. Löydät vasektomiasta vastaavat lääkärimme Lääkärit-sivulta, jossa voit rajata hakuasi esim. kaupungin tai lääkärikeskuksen mukaan. HUS:n alueen asukkaat voivat hakeutua vasektomiaan kunnan palvelusetelillä.
- Voit sopia lääkärikäynnin yhteydessä sinulle sopivan toimenpideajan. Toimenpide kannattaa ajoittaa niin, että toipumiseen jää aikaa. Varsinaista sairaslomaa ei yleensä tarvita toimenpidepäivää lukuun ottamatta.
- Ennen sterilisaatiota on mahdollisuus jättää siemennestettä Felicitas Mehiläisen spermapankkiin myöhempää käyttöä ajatellen. Sovi asiasta soittamalla asiakaspalvelunumeroon tai toimenpiteen suorittavaan lääkärikeskukseen tai sen spermalaboratorioon.
Miehen sterilisaatio toimenpiteenä
Toimenpide tehdään yleisimmin paikallispuudutuksessa. Ennen toimenpidettä on mahdollisuus saada esilääkitys.
Toimenpiteessä kiveksistä tulevat siemenjohtimet katkaistaan kivespussiin tulevista pienistä viilloista niin, että siittiöt eivät pääse enää kulkeutumaan katkaisukohdan ohi.
Siemenneste ja -syöksy säilyvät silti muuten entisellään, ainoastaan hedelmöityskyky poistuu.
Hoito sterilisaation jälkeen
Sterilisaatiossa haavoille laitetaan sidokset, jotka saa poistaa seuraavana päivänä. Ompeleet sulavat itsestään noin 1–2 viikon kuluessa.
Toimenpidepäivänä haavat pidetään kuivina, mutta seuraavasta päivästä lähtien voi peseytyä normaalisti. Saunomista, ammekylpyä ja uimista tulisi välttää parin viikon ajan.
Puudutuksen hävittyä voi esiintyä lievää haavakipua, johon voi tarvittaessa ottaa särkylääkettä. Tukevien alushousujen käyttö vähentää myös haavakipua. Turvotusta ja mustelmia voi myös tulla, mutta ne häviävät noin viikon kuluessa. Kivespussi saattaa olla liikutteluarka muutaman päivän ajan. Raskasta rasitusta ja pitkiä istumisaikoja kannattaa välttää ensimmäisinä päivinä.
Steriliteetin varmistamiseksi suositellaan siemennesteen tutkimista laboratoriossa 12 viikon kuluttua. Muuten erillistä jälkitarkastusta ei tarvita.
Kun toimenpiteestä on kulunut 2-3 kuukautta on laboratorioon toimitettava tuore siemennestenäyte. Analyysi suositellaan tehtäväksi, kun vasektomiasta on kulunut vähintään kolme kuukautta ja siemensyöksyjä on ollut noin 20 kpl. Näytteenottoa varten saat erillisen ohjeen.
Lisätietoja siemenneste-analyysista löydät täältä.
Ehkäisy miehen sterilisaation jälkeen
Sukupuolielämän voi aloittaa noin viikon kuluttua sterilisaation jälkeen. Ehkäisystä on huolehdittava siihen asti, että siemenrakkuloihin varastoituneet siittiöt häviävät siemennesteestä. Tähän vaaditaan 12 viikkoa.
On tärkeää muistaa, että sterilisaatio on vain raskauden ehkäisykeino. Se ei suojaa sukupuolitaudeilta, vaan niistä suojautumiseksi on yhdynnässä käytettävä kondomia.
Sterilisaation purku
Miehen sterilointi on pysyvään raskauden ehkäisyyn tähtäävä toimenpide, joten jokaisen sterilisointiin hakeutuvan kannattaa miettiä asiaa huolellisesti etukäteen. Vaikka siemenjohtimet voidaankin asiakkaan halutessa yhdistää takaisin, hedelmällisyyden palautuminen on kyseenalaista.
Mahdolliset komplikaatiot
Ota yhteyttä lääkäriin, jos
- haava-alueelle tai kivespussiin ilmaantuu turvotusta ja voimakasta kipua
- kipu ja turvotus lisääntyvät myöhemmin
- haavasta on jatkuvaa vuotoa tai
- kuumetta on yli 38 astetta
Katkaistujen siemenjohtimien päiden kohdalle voi kehittyä pienet arpikyhmyt, jotka voivat tuntua sormilla tunnustellen, mutta ovat vaarattomia. Katkaistujen siemenjohtimien päiden yhdistyminen itsellään on harvinaista.