Miesten virtsankarkailu
Miehillä virtsanpidätyksen häiriöt ovat nuorella aikuisiällä ja keski-iässä harvinaisia ja liittyvät tuolloin poikkeuksellisiin rakenteen tai hermotuksen häiriöihin. Ikääntyessä virtsankarkailu voi kuitenkin lisääntyä.
Virtsankarkailun oireet miehillä
Miehillä yleisin ongelma on niin sanottu pakkoinkontinenssi, jossa virtsaa karkaa äkillisen virtsaamispakon yhteydessä. Tämä on yleensä osa yliaktiivisen rakon oireyhtymää, johon liittyy myös tihentynyt virtsaamistarve ja virtsapakko ilman virtsan karkailua.
Syitä virtsankarkailuun useita
Suurin osa vanhemmista, virtsankarkailun vuoksi lääkärin vastaanotolle hakeutuvista miehistä, on käynyt eturauhassyövän leikkauksessa. Myös ylipaino voi olla miehillä virtsankarkailun syynä. Toisaalta virtsarakkoa säätelevät lihakset menettävät voimaansa vanhemmiten, jolloin ylimääräinen paine painaa rakkoa. Masennuslääkkeet, nesteenpoistolääkkeet tai vaikkapa antihistamiinit voivat itsessään aiheuttaa virtsankarkailua.
Eturauhasen liikakasvukin voi aiheuttaa virtsankarkailua, joskin sen tavallisimpia oireita ovat heikko virtsasuihku tai virtsaamisvaikeudet. Jos virtsa karkaa yöllä tai päivänokosilla, niin on epäiltävä ylivuotoa. Tällöin virtsarakko on hiljalleen päässyt venyttymään ylisuureksi, jolloin nukkuessa sulkijalihakset rentoutuvat ja iso jäännösvirtsa karkaa. Yleensä syynä ylivuotoon on laajentunut eturauhanen. Näihin oireisiin saatavat lääkkeet tai höyläys-tai lasertoimenpide voivat lopettaa myös virtsankarkausongelmat.
Virtsankarkailun hoito miehillä
Jos virtsankarkailun syynä ei ole sairaus tai lääkitys, voi siihen vaikuttaa joskus varsin yksinkertaisilla, elintapoihin liittyvillä konsteilla. Kahvin, teen ja alkoholin käytön vähentäminen on yksi keino välttää tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsankarkailua. Myös ylipainon pienentäminen vähentää rakkoon kohdistuvaa painetta.
Lantionpohjan lihasten vahvistaminen voi auttaa silloin, kun pidätysongelman syynä on rakon sulkijamekanismin heikentyminen. Lantionpohjan lihaksia vahvistamalla virtsankarkailun saa paremmin kuriin. Lihaksia voi vahvistaa ”katkomalla pissaa” virtsauksen aikana.
Ylipäätään liikunta ja toimintakyvyn ylläpito ja lihasharjoittelu ehkäisevät virtsanpidätysongelmia parantamalla rakon hallintaa.
Runsas virtsankarkailu kuriin sulkijalihasproteesilla
Runsas, sulkijalihaksen heikkoudesta johtuva virtsankarkailu on hoidettavissa kolmiosaisella sulkijalihasproteesilla. Se koostuu virtsaputken ympärille sijoitettavasta mansetista, häpyluun taakse tai vatsaonteloon tulevasta säiliöstä ja pumpusta kivespussin ihon alla.
Normaalitilassa nesteen täyttämä mansetti tukkii virtsaputken ja estää virtsan karkaamisen. Halutessaan virtsata potilas tyhjentää pumpusta mansetin sisällön säiliöön. Virtsaputki aukeaa 3-4 minuutin ajaksi virtsaamista varten ja sulkeutuu sitten uudelleen, kun neste siirtyy säiliön paineen vaikutuksesta takaisin mansettiin.
Asiantuntijana professori, urologian erikoislääkäri Ossi Lindell.