ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi
ALS tiiviisti
- ALS kuuluu motoneuronisairauksiin. Motoneuronisairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joissa liikehermosolut eli motoneuronit rappeutuvat.
- ALS-taudin yleisimpiä ensioireita ovat toispuoleiset raajojen lihasten elohiirimäiset nykäykset ja krampit yhdessä lihasheikkouden kanssa.
- ALS-taudin hoito on pääosin oireenmukaista hoitoa ja moniammatillista kuntoutusta.
Palvelut ja vastaanotot
Neurologi on lääkäri, jonka erikoisosaamista ovat keskushermostoon, ääreishermostoon tai lihaksistoon liittyvät oireet, poikkeamat, vaivat ja sairaudet.
Asiakaspalvelumme 010 414 00 (pvm/mpm) auttaa mielellään sopivan ammattilaisen löytämisessä ja ajan varaamisessa.
Varaa aika neurologilleNeurologiseen fysioterapiaan erikoistuneilla ammattilaisillamme on kattava kokemus neurologisten sairauksien ja vammojen aiheuttamista haasteista.
Varaa aika neurologiseen fysioterapiaanToimintaterapeuttimme ovat apunasi, kun tarvitset tukea arjen toimintakyvyn ylläpitämiseksi.
Varaa aika toimintaterapiaanKun työnantajasi on valinnut työterveyshuollon yhteistyökumppaniksi Mehiläisen, näet työterveyden verkkoajanvarauksesta oman työterveystiimisi ja työterveysasemasi.
Työterveysasiakkaiden ensisijaisena asiointikanavana toimii OmaMehiläinen-sovelluksessa ja verkkopalvelussa palveleva Digiklinikan työterveysasema, jos se sisältyy työterveyssopimukseen.
Tutustu Digiklinikan työterveysasemaanMikä on ALS?
ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on selkäytimen liikehermosoluja tuhoava sairaus. ALS-tauti on parantumaton ja elinikää lyhentävä.
Sairauden kesto on yleensä 3–5 vuotta ja menehtyminen tapahtuu hengityslihasten laman myötä. ALS-tauti alkaa yleensä 60-vuotiaana ja sairaus on hiukan yleisempi miehillä kuin naisilla.
ALS kuuluu motoneuronisairauksiin. Motoneuronisairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joissa liikehermosolut eli motoneuronit rappeutuvat.
ALS – syyt
ALS-taudin aiheuttaja on tuntematon ja sairaus etenee yksilöllisesti. ALS-tauti vaurioittaa lähinnä liikehermosoluja eli motoneuroneja, mikä aiheuttaa vähitellen tahdonalaisten lihasten heikkenemistä ja surkastumista lihasärsytyksen vähentyessä. ALS saattaa aiheuttaa muutoksia myös muisti- ja ajatustoimintoihin taudin loppuvaiheessa.
ALS – oireet
On yksilöllistä mistä lihasryhmästä ALS-taudin oireet alkavat ja miten oireet etenevät lihaksistossa.
ALS-taudin yleisimpiä ensioireita ovat toispuoleiset raajojen lihasten elohiirimäiset nykäykset ja krampit yhdessä lihasheikkouden kanssa. Taudin edetessä oireisiin kuuluu myös lihasten jäykkyys ja surkastuminen. Osalla ALS-potilaista oireet alkavat nielemis- ja puhevaikeuksina.
ALS-taudin oireet:
- toispuoleinen ylä- tai alaraajan heikkous
- elohiirimäiset nykäykset ja krampit
- lihasten jäykkyys eli spastisuus
- lihasten surkastuminen
- nielemisvaikeudet
- puheen tuoton vaikeudet
ALS – milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos epäilee sairastavansa ALS-tautia. Voit hakeutua tutkimuksiin joko neurologin vastaanoton tai työterveyslääkärin kautta. Neurologi diagnosoi sairauden. ALS-tauti diagnosoidaan oirekuvan perusteella, muut syyt poissulkemalla ja ENMG-tutkimuksen avulla.
Lihassähkö- eli ENMG-tutkimuksen avulla selvitetään lihasten sähköistä toimintaa. ENMG-tutkimuksessa on mahdollista nähdä ALS-taudille tyypillisiä muutoksia.
Varaa aika neurologilleALS – hoito
ALS-taudin hoito on pääosin oireenmukaista hoitoa ja moniammatillista kuntoutusta. Sairauteen ei ole parantavaa tai hidastavaa hoitoa.
Neurologian erikoislääkärin kanssa arvioidaan oireenmukaisen hoidon tarvetta ja kuntoutussuunnitelmaa. Hengityksen tukihoitoja tarkastellaan hengityksen heikentyessä.
ALS kuntoutus
ALS-taudin kuntoutus on moniammatillista ja se suunnitellaan yksilöllisesti. ALS-potilaan kuntoutuksessa keskitytään liike- ja lihasharjoitteluun sekä pyritään ennakoimaan tarvittavat apuvälineet hyvissä ajoin parhaan mahdollisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi. Lisäksi kuntoutuksessa keskitytään spastisuuden lievittymiseen.
Mehiläisestä saat kaikki kuntoutuksen palvelut saman katon alta. Teemme moniammatillista yhteistyötä ja etsimme aina parhaan hoitokokonaisuuden juuri sinulle.
ALS-taudin kuntoutus voi sisältää esimerkiksi:
- neurologista fysioterapiaa ylläpitämään toimintakykyä
- puheterapiaa kommunikaationhaasteisiin ja nielemisharjoituksiin
- toimintaterapiaa helpottamaan arjen sujuvuutta
- ravitsemusterapiaa varmistamaan riittävä ravinnon saanti
Usein kysyttyä ALS-taudista
ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi on selkäytimen liikehermosoluja tuhoava sairaus. ALS-tauti on parantumaton ja elinikää lyhentävä.
Sairauden kesto on yleensä 3–5 vuotta ja menehtyminen tapahtuu hengityslihasten laman myötä. ALS-tauti alkaa yleensä 60-vuotiaana ja sairaus on hiukan yleisempi miehillä kuin naisilla.
Motoneuronisairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joissa liikehermosolut eli motoneuronit rappeutuvat. ALS-tauti kuuluu motoneuronisairauksiin.
ALS-taudin aiheuttaja on tuntematon ja sairaus etenee yksilöllisesti.
ALS-tauti vaurioittaa lähinnä liikehermosoluja eli motoneuroneja, mikä aiheuttaa vähitellen tahdonalaisten lihasten heikkenemistä ja surkastumista lihasärsytyksen vähentyessä. ALS saattaa aiheuttaa muutoksia myös muisti- ja ajatustoimintoihin taudin loppuvaiheessa.
ALS-taudin yleisimpiä ensioireita ovat toispuoleiset raajojen lihasten elohiirimäiset nykäykset ja krampit yhdessä lihasheikkouden kanssa.
Osalla ALS-potilaista oireet alkavat nielemis- ja puhevaikeuksina.
ALS-taudin oireet:
- toispuoleinen ylä- tai alaraajan heikkous
- elohiirimäiset nykäykset ja krampit
- lihasten jäykkyys eli spastisuus
- lihasten surkastuminen
- nielemisvaikeudet
- puheen tuoton vaikeudet
Lääkäriin kannattaa hakeutua heti, jos epäilee sairastavansa ALS-tautia.
Voit hakeutua tutkimuksiin joko neurologin vastaanoton tai työterveyslääkärin kautta. Neurologi diagnosoi sairauden.