Kaukon positiivinen polven tekonivelleikkauskokemus ja matka kohti aktiivista elämää
Juoksulenkin lopulla Kauko Laukkasen jalat alkoivat särkeä ja polvien leposärky valvotti öisin. Ensin loppuivat hölkkälenkit, pian myös kävelylenkit kävivät vaikeiksi. Vähitellen pahenevista kivuista huolimatta eläkkeellä oleva Laukkanen päätti lähteä kevättalvella pariksi kuukaudeksi mökillensä pilkkimään, kuten aiempinakin keväinä.
- Pystyin viemään sen pilkkikauden loppuun käytännössä polvitukien ja särkylääkkeiden avulla. Kun tulin mökkireissulta kotiin, molemmat polvet olivat turvoksissa ja kivut sitä luokkaa, ettei käveleminen oikein enää maittanut, Laukkanen muistelee kevättä 2023.
Ainoana vaihtoehtona tekonivelleikkaus
Laukkanen on urheillut koko elämänsä aktiivisesti ja juossut 16 maratonia, joten jalkavaivat eivät olleet hänelle uusi asia. Kun tavallisesti viidesti viikossa liikkuva Laukkanen ei pystynyt enää lähtemään edes kävelylle, oli aika hakeutua hoitoon.
- On tietenkin omaa jästipäisyyttä, että vein sen niin pitkälle. Taistelin polvitukien kanssa kuitenkin monta kuukautta.
Laukkanen varasi ajan kaverin suosituksesta Mehiläiseen ortopedille, joka poisti molemmista polvista nestettä ja pisti niihin kortisonia. Se auttoi hetkeksi, kunnes taas kuukauden päästä h än oli takaisin vastaanotolla. Röntgenkuvista ortopedi totesi molempien polvien nivelrikon edenneen niin pitkälle, että ainoa vaihtoehto olisi tekonivelleikkaus.
- Lääkäri arveli, ottaen huomioon taustani vanhana urheilijana, jolla ei ole ylipainoa eikä mitään perussairauksia, että voisin saada leikkausta varten palvelusetelin hyvinvointialueelta, jolla pääsisin nopeammin leikkaukseen, Laukkanen kertoo.
Palveluseteli on henkilökohtainen maksusitoumus, jonka hyvinvointialue voi antaa asiakkaalleen. Sen kanssa asiakas voi hakeutua nopeasti hoitoon hyvinvointialueen hyväksymille palvelusetelituottajalle. Asiakas itse valitsee, kenen palvelutuottajan palveluun hän hakeutuu.
“Minulle oli tietysti täysin selvää, että valitsen Mehiläisen”
Kesä viivytti palvelusetelin käsittelyä, mutta Laukkanen pääsi kuitenkin käymään julkisessa terveydenhuollossa arvioitavana, hammastarkastuksessa sekä verikokeissa. Liikkuminen onnistui enää vain polvitukien ja kainalosauvojen avulla.
- Mökiltä saunarantaan on matkaa ehkä 50 metriä. Piti oikein miettiä, että lähdenkö kävelemään vai enkö. Tai jos piti hakea halkoja vajasta, niin sekin oli melkoinen projekti.
Elokuun alussa Laukkanen sai palvelusetelin toisen polven tekonivelleikkaukseen. Valinta hoitopaikasta oli helppo: aiemmin Mehiläisen työterveysasiakkaana olleelle Laukkaselle Mehiläinen oli neljästä mahdollisesta vaihtoehdosta luontevin.
- Minulle oli tietysti täysin selvää, että valitsen Mehiläisen, koska olin saanut aiemminkin hyvää palvelua, Laukkanen kertoo.
Paraneminen alkaa leikkauspöydältä noustessa
Ensimmäiseen tekonivelleikkaukseen Laukkanen pääsi lokakuussa, noin kaksi kuukautta palvelusetelin saamisesta. Leikkauksen teki Töölön Mehiläisessä ortopedi Teemu Helkamaa ja se sujui hyvin. Selkäydinpuudutuksessa tehty leikkaus ei jännittänyt ihmeemmin.
- Minulla oli jo vanha rutiini aiemmista leikkauksista. Ainoa toiveeni oli päästä takaisin jaloilleen, Laukkanen kertoo.
Leikkauksen jälkeen hän sai tarkat ohjeet kuntoutukseen ja kipujen lääkitsemiseen sekä ajanvaraukset tikkien poistoon ja Helkamaan kontrollikäynnille parin kuukauden päästä leikkauksesta. Aiempien leikkausten pohjalta Laukkanen tiesi, että ainoa keino saada jalka toimimaan on ryhtyä kuntouttamaan sitä. Niinpä hän aloitti leikatun jalan jumpan suurin piirtein heti leikkausta seuraavana päivänä.
- Ennen vanhaan ihmisiä pidettiin kipseissä tällaisten toimenpiteiden jälkeen kuukausikaupalla. Nythän se on toisinpäin – paraneminen alkaa siitä, kun nouset pois leikkauspöydältä, Laukkanen summaa.
Kontrollikäynnillä joulukuussa 2023 Helkamaa totesi leikatun polven hyväkuntoiseksi ja vitsaili, että kunhan toinenkin polvi saadaan operoitua, Laukkanen ehtii kevään viimeisille pilkkijäille. Myöhemmin hyvinvointialue myönsi palvelusetelin Laukkaselle myös toisen polven leikkaukseen Helkamaan lähetteen perusteella.
- Suuri kiitos tietysti Teemu Helkamaalle. Hän on täyskympin kaveri ja hänellä on oikea positiivinen asenne potilaaseen”, Laukkanen kiittelee.
Peruskunnon koheneminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti
Kun toinenkin polvi oli leikattu, Laukkanen pääsi aloittamaan molempien jalkojen kuntoutuksen. Vähitellen kivut helpottivat, hän pystyi nukkumaan taas läpi yön ja pidentämään sauvakävelylenkkejä sekä palaamaan kuntosalille ja normaaliin treenirytmiin. Juoksemista Laukkanen ei voi enää jatkaa leikatuilla polvilla, mutta muut harrastukset sekä mökin metsätyöt ja arjen askareet pitävät hänet kiireisenä.
- Käyn kolme kertaa viikossa salilla ja välipäivinä teen sitten sauvakävellen puolentoista tunnin lenkkejä. Olen tänä vuonna päässyt myös palaamaan harrastusteni pariin eli metsästämään ja kalastamaan, Laukkanen kertoo.
Lihas- ja kestävyyskunnon koheneminen vaikutti suoraan myös mielialaan.
- Nyt alkaa löytyä draivia kuin ennen vanhaan! On selvää, että kun lihaksia ei käytä, niin lihaskunto häviää. Minulla oli reisilihakset kuin sukkapuikot! Ja se tarkoittaa entistä suurempaa rasitusta polville.
Tällä hetkellä polvissa on vielä liikkeellelähtöjäykkyyttä, jonka Laukkanen huomaa noustessaan aamulla sängystä ja portaita kävellessä. Mutta kun lähtee liikkeelle, polvet notkistuvat ja kävely sujuu vaivatta.
Laukkanen uskoo, että hänen pelastuksensa oli mennä kipeiden polvien kanssa suoraan Mehiläisen erikoislääkärin vastaanotolle.
- Sieltä löytyi heti apu siihen, että miten minut saisi toivottavasti jaloilleen.