Hyönteisten pistot ja puremat – mikä auttaa kutinaan?
Hyönteisten pistot ja puremat aiheuttavat yleensä erilaisia iho-oireita. Oireet aiheutuvat hyönteisen erittämän myrkyn tai syljen sisältämistä aineista. Yleisiä oireita ovat ihon punoitus, ihon turvotus, kutina ja paukama.
Hyönteisen pistot ja puremat ovat yleensä vaarattomia, mutta aiheuttavat kipua, kutinaa ja erilaisia iho-oireita. Ole yhteydessä lääkäriin, mikäli oireet eivät mene ohi parissa päivässä tai saat tavallista voimakkaampia oireita. Tavallisimpien pistoista aiheutuneiden vaivojen hoitaminen onnistuu kätevästi Mehiläisen Digiklinikalla.
Hyönteisten pistojen oireet
Hyönteisten pistot ja puremat aiheuttavat yleensä erilaisia iho-oireita. Oireet aiheutuvat hyönteisen erittämän myrkyn tai syljen sisältämistä aineista. Yleisiä oireita ovat:
- ihon punoitus
- ihon turvotus
- kutina
- paukamat
Ihminen reagoi pistoihin yksilöllisesti. Yleensä oireet kestävät tunteja tai muutamia päiviä. Hyönteisten pistot saattavat aiheuttaa myös voimakkaampia oireita tai allergisen reaktion.
Pistojen hoitaminen ja oireiden lievittäminen
Pistoista aiheutuvaa kipua voi lievittää yleisimmillä kipulääkkeillä ja kutinaa antihistamiinivalmisteilla. Kutiaviin paukamiin voi levittää hydrokortisonivoidetta. Turvotusta voi puolestaan lievittää pitämällä jotakin viileää, esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä, pistokohtaa vasten.
Ampiainen tai mehiläinen pisti – mitä teen?
Kun ampiainen tai mehiläinen pistää, on tärkeää tarkistaa jäikö pistin kiinni ihoon. Pistintä ei kannata poistaa sormin, jotta tyvessä sijaitsevaa myrkkyä ei joudu kudokseen. Pistimen saa sipaistua pois ihosta ohuella esineellä, esimerkiksi pankkikortilla.
Ampiaisen tai mehiläisen pistosta aiheutuvaa turvotusta voi lievittää pitämällä pistokohdassa kylmää sekä ottamalla antihistamiinia sisältävää lääkettä. Jos oireet ovat rajut, voi pistokohtaan levittää kortisonivoidetta. Tavanomaiset kipulääkkeet auttavat puolestaan kipuun.
Antihistamiini auttaa hyttysen pistoihin
Antihistamiini auttaa myös kutiseviin hyttysen aiheuttamiin pistoihin. Antihistamiinilääkkeen voi ottaa etukäteen, jos tarkoitus on oleilla paikassa, jossa on paljon hyttysiä. Hyttysen pistoista aiheutuneisiin paukamiin voi levittää mietoa kortisonivoidetta.
Yleensä hyttysen pistoista aiheutuvat oireet helpottavat loppukesällä ja syksyllä, sillä hyttysen erittämille aineille siedättyy kesän aikana.
Hyttysiltä kannattaa suojautua pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla sekä käyttää hyttyskarkotetta.
Mäkärän, paarman, polttiaisten sekä hirvikärpästen pistot ja puremat
Mäkärän tai polttiaisen pistot ovat yleensä hyvin kutiavia, ja paukamat saattaa raapia haavoille. Lääkäri voi määrätä sopivaa voidetta tulehtuneiden haavojen hoitoon.
Paarman puremat voivat aiheuttaa voimakkaita oireita. Antihistamiini auttaa oireisiin, mutta oireet voivat vaatia myös vahvemman lääkityksen.
Hirvikärpästen päänahkaan tekemät paukamat voivat kestää kauan ja olla epämiellyttäviä.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä mikäli pistosta tai puremasta aiheutuneet oireet ovat tavanomaista rajumpia, iholle muodostuu isoja paukamia, paukamat haavautuvat tai alkavat märkiä tai mikäli pistosalueelle muodostuu ihottumaa, joka tuntuu leviävän.
Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä myös, mikäli ampiainen tai paarma on pistänyt suun sisälle, nenän, silmän tai kaulan alueelle tai jos pistoja on suuri määrä.
Mehiläisen etälääkärin vastaanotto eli Digiklinikka palvelee hyönteisten pistoihin ja puremiin liittyvissä asioissa vuorokauden ympäri. Digilääkäri voi tehdä diagnoosin etänä ja esimerkiksi määrätä reseptilääkkeitä oireiden hoitamiseen.
Ota yhteys Digiklinikan lääkäriin.
Allerginen reaktio hyönteisen pistosta
Voimakas allerginen reaktio ja toimintakyvyn tai tajunnan lasku vaativat aina välitöntä hoitoa ja soittamista hätäkeskuksen numeroon 112. Hyönteisen piston aiheuttaman allergisen reaktion oireita ovat:
● nopeasti ilmaantuvat voimakkaat iho-oireet
● huono olo
● mahdollinen verenpaineen lasku
● hengitysoireita tai -vaikeuksia
● tajunnan lasku
Allergisen reaktion ensihoitoon voi käyttää adrenaliinikynää ja sen käyttöä ei tarvitse arkailla. Ole myös viipymättä yhteydessä lääkäriin tai soita hätänumeroon 112.
Jos käärme puree, ota yhteys lääkäriin!
Kyy on Suomen ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme. Jos kyykäärme puree, ota välittömästi yhteys lääkäriin.
Käärmeen pureman oireet ovat:
- kova kipu
- voimakas huonovointisuus
- mahdollinen puremajälki (käärmeen hampaista aiheutuneet kaksi toisiaan lähellä olevaa pistosta)
Käärmeen puremat ovat tyypillisesti kädessä tai jalassa. Puremakohdan liikuttamista tulee välttää ja raaja tulee laittaa lepoon. Puremakohtaan ei tule käyttää kiristyssidettä. Kyypakkauksesta ei ole hyötyä. Puremisalueelle ei saa laittaa kylmää, eikä tulehduskipulääkettä tule ottaa. Parasetamoli on turvallinen vaihtoehto kivun hoitoon.
Asiantuntijana Niklas Höglund, LL, Yleislääkäri